Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Kijkshop: een bijzonder concept

De Kijkshop: een bijzonder concept

MIDDELBURG - Velen van ons zullen het zich nog wel herinneren: de Kijkshop. Uniek met zijn vitrineconcept, donkere winkels met alleen maar vitrines met artikelen. Hans Corbijn heeft er een leuk boekje over geschreven dat onlangs bij de Drukkery is gepresenteerd.

DOOR BEN DAETER

Als geen ander kent Hans de Kijkshop. Tussen 1981 en 2017 was hij er (assistent)-filiaal-, regio- en districtsmanager, verkooptrainer en lid/voorzitter van de ondernemingsraad. Hij schreef over het ontstaan, de pioniersfase, groei, stabilisatie en neergang. Ook over de formule, succesfactoren, het wanbeleid en de intriges en over de verschillende filialen in onze regio.

Eerste kennismaking
Zo schrijft hij: ‘Mijn eigen kennismaking was op 24 november 1979. Mijn vriendinnetje had een typemachine nodig en dus liepen we die donkere winkel in. Vreemd, een doolhof, slecht verlicht, zachte muziek, vitrines, nergens aankomen en die vreemde schrijftonnen met bonnen en pennen. De vitrines waren groen en oranje … We liepen voorzichtig rond en in iedere vitrine lagen andere artikelen. Zo herinner ik me: boormachines, olielampen, horloges, gouden sieraden, radio en tv, een vlonder met meubelen erop en ook fietsen en een skelter’. We vulden naam, adres en telefoonnummer in op de grote witte bon. Bij de kassa gaven we deze aan de medewerkster. Zij controleerde het nummer en de prijs. De bon ging onder een printer. Ze draaide zich om, liep naar een luik in de achterwand en schoof de bon eronderdoor en drukte op een zoemertje. Ze liep terug naar de kassa en hielp de volgende klant op dezelfde manier….binnen een minuut  ging dat luikje opeens open een schoof een man een pakket, samen met de bon, naar buiten…zo dat was revolutionair!’

Filialen
In Middelburg vond een grandioze opening plaats van toen het 29ste filiaal in het land. De eerste honderd klanten kregen een digitaal horloge cadeau’. In 1992 vond onder leiding van Hans de opening plaats van de Kijkshop in Bergen op Zoom. Het ging hier om een gigantisch, succesvol project. ‘Een showroom met 90 vitrines. Duizenden artikelen. Weer gratis horloges en ….. als de grote wekker afliep, won de klant van dat moment een kleuren tv’. Kijkshop Goes goed werd in 1986 geopend. Die van Roosendaal was ooit het beste filiaal van het land. Die van Den Bosch ging op 29 september 1973 open. Er ontstond daar dagenlang een file en de producten waren er bijna niet aan te slepen. In 1991 probeerde men in Rotterdam een nieuw concept uit: het passen van sieraden, verkoop van ook fitness en tuinapparatuur. Hans: “Ik herinner me van die eerste periode dat er veel gestofzuigd werd en dat er elke dag ramen werden gezeemd”.

Bijzonder concept
‘Het concept voor de vitrinewinkel was gebaseerd op zelfwerkzaamheid, lage prijzen, hoge omloopsnelheid en weinig personeel. De prijzen waren erg laag en klanten vroegen vaak: komt hier nog btw bij’. Hans: “Het ging dus om ‘zelfbedieningsgroothandelsprijzen’. Op den duur verouderden de filialen. In 2007 was er nog sprake van een facelift, maar uiteindelijk werd het een allegaartje van winkeltypes waarbij slijtageplekken met plakband, lijm en stukken tapijt werden opgeknapt.” Dit voor iedereen alleraardigst boekje geeft tal van ongekende wetenswaardigheden weer over een vooruitstrevende winkelketen die ooit zijn tijd ver vooruit was.

Kijkshop | opkomst en ondergang van het vitrineconcept is onder meer te koop bij De Drvkkery in Middelburg.

Meer uit Middelburg

Oud-Songfestivaldeelnemer Stefania presenteert landelijke finale Regio Songfestival

UTRECHT - Tijdens de finale van het Regio Songfestival op zaterdagavond 4 november 2023 ligt depresentatie in handen van Stefania Liberakakis, Riks Ozinga en Bernadette Keizer.

1 dag geleden
De Bode blijft in de bus vallen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg voert uiterlijk 1 oktober 2024 de zogenoemde JA-JA sticker in. De raad heeft dat besluit op 21 september genomen. D66 Middelburg stelde eerder voor om het principe van de sticker op de brievenbus om te draaien: als je geen sticker op je brievenbus hebt, krijg je wel de Bode, maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in je bus. Dat krijg je alleen als je daar expliciet om vraagt, door er een ja/ja sticker op te plakken.

1 dag geleden
Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten

MIDDELBURG - De Gemeente Middelburg werkt aan een belangrijk plan om de openbare ruimte te verbeteren en de levenskwaliteit van haar inwoners te verhogen. Het huidige speelruimteplan uit 2000 is voor het laatst in 2006 geüpdatet en is toe aan een grondige herziening.De reden voor deze herziening bestaat uit twee delen. Ten eerste bereiken veel speeltoestellen in de openbare ruimte het einde van hun levensduur, wat lijdt tot stijgende kosten voor onderhoud en vervanging. Ten tweede zijn de behoeften van de inwoners en de demografische samenstelling van de gemeente veranderd, waardoor sommige voorzieningen niet langer aansluiten bij de wensen van de bewoners. Dit maakt nu het juiste moment om een aanpak te bepalen voor bewegen, ontmoeten, sporten en spelen in de openbare ruimte. De aanpak omvat een grondige analyse van gegevens over de bevolkingsopbouw, groenstructuren, hittestress, wateroverlast en het huidige voorzieningenniveau voor bewegen, ontmoeten, sport en spelen in de openbare ruimte. Deze gegevens worden gecombineerd met de input van inwoners om een alomvattende visie te ontwikkelen.Oproep inwoners deelname enquêteWethouder Jeroen Louws: “Inwoners bewegen, ontmoeten, sporten en spelen in de openbare ruimte. Dit draagt bij aan sociaalmaatschappelijke doelen zoals het bevorderen van fysieke en mentale gezondheid, het tegengaan van eenzaamheid en de ontwikkeling van kinderen. Inwoners van de gemeente Middelburg weten zelf waar behoefte aan is en spelen dan ook een belangrijke rol in dit proces. Ik nodig alle inwoners uit om deel te nemen aan een enquête en hun inbreng te leveren om de toekomst van de openbare ruimte vorm te geven.” Naast een enquête zijn er rondgangen met belanghebbenden zoals schoolkinderen, jongeren en ouderen. Deze inbreng zal helpen bij het vormgeven van de nieuwe visie en het prioriteren van verbeteringen. Op basis van data-analyse, input vanuit inwoners, bestaand beleid en maatschappelijk opgaven omvat het eindresultaat onder andere een visie op bewegen, ontmoeten, sporten en spelen, voor verschillende voorzieningen en een uitvoeringsprogramma Met als uiteindelijke doel: Voor iedereen van elke leeftijd een plek in de openbare ruimte om te bewegen, ontmoeten, spelen en sporten (BOSS).Voor meer informatie en om de enquête in te vullen, kunt u terecht op www.middelburgontmoet.nl/boss.

1 dag geleden
Objecten met een diepere betekenis

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. In de 19e en 20e eeuw ontstond er een ware kunstkolonie van gerenommeerde schilders en beeldhouwers. Ook hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Onder de noemer ’Kunst in Veere’ hebben zij zich verenigd. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Marijke Leertouwer, kunstenaar en eigenaar van Kunsthuis Veere.

1 dag geleden
Herstructurering siloterrein in Middelburg van start

MIDDELBURG - Op vrijdag 29 september heeft wethouder Rutger Schonis, samen met belanghebbenden en enthousiaste ondernemers, de starthandeling verricht om het voormalige CZAV terrein, bekend als het siloterrein aan de Kleverskerkseweg in Middelburg, te transformeren tot een dynamisch en aantrekkelijk gebied voor ondernemers.

2 dagen geleden
Koninklijke Erepenning voor de Domburgse Reddingsbrigade

DOMBURG Op 1 oktober 2023 viert de Domburgse Reddingsbrigade haar 50-jarig jubileum. Tijdens de receptie op zaterdag 30 september 2023, om 17.30 uur, heeft de Commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman, de Koninklijke Erepenning overhandigd aan de Domburgse Reddingsbrigade. 

3 dagen geleden
Middelbrand in woning Hofplein Middelburg

MIDDELBURG - In een woning aan het Hofplein in Middelburg heeft vrijdagmiddag brand gewoed. De brandweer schaalde op naar middelbrand.De brand werd rond 15.30 uur ontdekt waarna gezien de locatie direct al meerdere brandweerwagens werden opgeroepen. Rond 16.05 uur werd formeel opgeschaald naar middelbrand. In de tussentijd had de brandweer het vuur echter al geblust. Bij de brand zijn twee tankautospuiten en een ladderwagen ingezet.

3 dagen geleden