Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Kijkshop: een bijzonder concept

De Kijkshop: een bijzonder concept

MIDDELBURG - Velen van ons zullen het zich nog wel herinneren: de Kijkshop. Uniek met zijn vitrineconcept, donkere winkels met alleen maar vitrines met artikelen. Hans Corbijn heeft er een leuk boekje over geschreven dat onlangs bij de Drukkery is gepresenteerd.

DOOR BEN DAETER

Als geen ander kent Hans de Kijkshop. Tussen 1981 en 2017 was hij er (assistent)-filiaal-, regio- en districtsmanager, verkooptrainer en lid/voorzitter van de ondernemingsraad. Hij schreef over het ontstaan, de pioniersfase, groei, stabilisatie en neergang. Ook over de formule, succesfactoren, het wanbeleid en de intriges en over de verschillende filialen in onze regio.

Eerste kennismaking
Zo schrijft hij: ‘Mijn eigen kennismaking was op 24 november 1979. Mijn vriendinnetje had een typemachine nodig en dus liepen we die donkere winkel in. Vreemd, een doolhof, slecht verlicht, zachte muziek, vitrines, nergens aankomen en die vreemde schrijftonnen met bonnen en pennen. De vitrines waren groen en oranje … We liepen voorzichtig rond en in iedere vitrine lagen andere artikelen. Zo herinner ik me: boormachines, olielampen, horloges, gouden sieraden, radio en tv, een vlonder met meubelen erop en ook fietsen en een skelter’. We vulden naam, adres en telefoonnummer in op de grote witte bon. Bij de kassa gaven we deze aan de medewerkster. Zij controleerde het nummer en de prijs. De bon ging onder een printer. Ze draaide zich om, liep naar een luik in de achterwand en schoof de bon eronderdoor en drukte op een zoemertje. Ze liep terug naar de kassa en hielp de volgende klant op dezelfde manier….binnen een minuut  ging dat luikje opeens open een schoof een man een pakket, samen met de bon, naar buiten…zo dat was revolutionair!’

Filialen
In Middelburg vond een grandioze opening plaats van toen het 29ste filiaal in het land. De eerste honderd klanten kregen een digitaal horloge cadeau’. In 1992 vond onder leiding van Hans de opening plaats van de Kijkshop in Bergen op Zoom. Het ging hier om een gigantisch, succesvol project. ‘Een showroom met 90 vitrines. Duizenden artikelen. Weer gratis horloges en ….. als de grote wekker afliep, won de klant van dat moment een kleuren tv’. Kijkshop Goes goed werd in 1986 geopend. Die van Roosendaal was ooit het beste filiaal van het land. Die van Den Bosch ging op 29 september 1973 open. Er ontstond daar dagenlang een file en de producten waren er bijna niet aan te slepen. In 1991 probeerde men in Rotterdam een nieuw concept uit: het passen van sieraden, verkoop van ook fitness en tuinapparatuur. Hans: “Ik herinner me van die eerste periode dat er veel gestofzuigd werd en dat er elke dag ramen werden gezeemd”.

Bijzonder concept
‘Het concept voor de vitrinewinkel was gebaseerd op zelfwerkzaamheid, lage prijzen, hoge omloopsnelheid en weinig personeel. De prijzen waren erg laag en klanten vroegen vaak: komt hier nog btw bij’. Hans: “Het ging dus om ‘zelfbedieningsgroothandelsprijzen’. Op den duur verouderden de filialen. In 2007 was er nog sprake van een facelift, maar uiteindelijk werd het een allegaartje van winkeltypes waarbij slijtageplekken met plakband, lijm en stukken tapijt werden opgeknapt.” Dit voor iedereen alleraardigst boekje geeft tal van ongekende wetenswaardigheden weer over een vooruitstrevende winkelketen die ooit zijn tijd ver vooruit was.

Kijkshop | opkomst en ondergang van het vitrineconcept is onder meer te koop bij De Drvkkery in Middelburg.

Meer uit Middelburg

Man gewond bij ongeluk op parkeerplaats Middelburg

MIDDELBURG - Bij winkelcentrum Veerse Poort in Middelburg is dinsdag aan het einde van de middag een oudere man gewond geraakt bij een verkeersongeluk.

3 uur geleden
Column wethouder Rutger Schonis: 'Waar is dat feestje in Middelburg?'

De Hollandse hit 'Waar is dat feestje?' is al weer ruim twaalf jaar oud. Het aanstekelijke liedje wordt nog regelmatig gedraaid op feesten en partijen. Toch is de titel van dit liedje voor Middelburg erg actueel. De gemeente heeft zichzelf namelijk al lang niet meer de vraag gesteld waar in Middelburg een feestje georganiseerd kan worden. 

1 dag geleden
Overhandiging van de Leskist Kansrijk in Middelburg

MIDDELBURG - Donderdag 17 oktober was het 'wereld armoededag'. Deze dag wordt ook wel de 'Internationale dag voor de bestrijding van armoede' genoemd. In het kader van deze dag overhandigde wethouder Louws basisschool Talent als eerste basisschool de leskist Kansrijk. Hij deed dit samen met Rochelle Heerema. Zij is van stichting Positive Minds en ontwikkelde de leskist.

1 dag geleden
Fietsster gewond bij ongeluk Middelburg

MIDDELBURG - Een fietsster is maandag aan het einde van de ochtend gewond geraakt toen ze in Middelburg in botsing kwam met een auto.De aanrijding vond rond 11.40 uur plaats bij de kruising van de Griffioenstraat en de Seisweg. Twee politie-eenheden en een ambulanceteam kwamen ter plekke om hulp te verlenen.Na onderzoek werd besloten de fietsster over te brengen naar het ziekenhuis. De betrokken automobilist heeft tegenover de politie een verklaring afgelegd.

1 dag geleden
Vrijdag 25 oktober Fantastic Cat in de Oostkerk

MIDDELBURG - Jaren '60 elektrische folk, jaren '70 rock à la The Babies en verhalende teksten in de stijl van Bob Dylan: dat dit een goede combinatie is, bewijst Fantastic Cat.Achter de poezenhoofden van deze supergroep schuilen dan ook vier grote namen met een succesvolle solocarrière: Anthony D'Amato (Coldsnap), Mike Montali (Hollis Brown), de door onze eigen Danny Vera gelanceerde Brian Dunne en Don Dilego.Twee jaar geleden nog een rockband met een kleine groep fans. Dit veranderde met hun debuutalbum 'The Very Best Of Fantastic Cat'. Voor hun nieuwe album 'Now That's What I Call Fantastic Cat' schreven ze voor het eerst samen aan de nummers. Het resultaat is een verzameling ontroerende en grappige liedjes met aanstekelijke melodieën, mooie harmonieën en verrassende arrangementen.Nu touren ze door Nederland en komen ze ook naar de Oostkerk in Middelburg op 25 oktober. Tickets via www.deoostkerk.nl.

1 dag geleden
Windsurfer raakt in de problemen op het Veerse Meer na afbreken van mast

VROUWENPOLDER- Een windsurfer is zondagmiddag in de problemen gekomen op het Veerse Meer nadat zijn mast was afgebroken. De man probeerde vrij lange tijd om zwemmend aan land te komen maar dit lukte niet. De vrijwilligers van KNRM-reddingsstation Veere werden vervolgens opgeroepen om hulp te verlenen. Met hun reddingsboot 'Oranje' hadden ze de man snel weer op de kant.

2 dagen geleden
Noordwestroute richting besluitvorming

DOMBURG - Woensdag 16 oktober was er een vijfde bijeenkomst van de 'focusgroep Noordwestroute'. Met deze bijeenkomst werd een intensief traject van inventarisatie en participatie rondom de verkeersproblematiek in de gemeente Veere afgerond. Eind oktober staat een bijeenkomst met de gemeenteraad gepland om de eerste voorzichtige conclusies te bespreken.  

3 dagen geleden