Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Kijkshop: een bijzonder concept

De Kijkshop: een bijzonder concept

MIDDELBURG - Velen van ons zullen het zich nog wel herinneren: de Kijkshop. Uniek met zijn vitrineconcept, donkere winkels met alleen maar vitrines met artikelen. Hans Corbijn heeft er een leuk boekje over geschreven dat onlangs bij de Drukkery is gepresenteerd.

DOOR BEN DAETER

Als geen ander kent Hans de Kijkshop. Tussen 1981 en 2017 was hij er (assistent)-filiaal-, regio- en districtsmanager, verkooptrainer en lid/voorzitter van de ondernemingsraad. Hij schreef over het ontstaan, de pioniersfase, groei, stabilisatie en neergang. Ook over de formule, succesfactoren, het wanbeleid en de intriges en over de verschillende filialen in onze regio.

Eerste kennismaking
Zo schrijft hij: ‘Mijn eigen kennismaking was op 24 november 1979. Mijn vriendinnetje had een typemachine nodig en dus liepen we die donkere winkel in. Vreemd, een doolhof, slecht verlicht, zachte muziek, vitrines, nergens aankomen en die vreemde schrijftonnen met bonnen en pennen. De vitrines waren groen en oranje … We liepen voorzichtig rond en in iedere vitrine lagen andere artikelen. Zo herinner ik me: boormachines, olielampen, horloges, gouden sieraden, radio en tv, een vlonder met meubelen erop en ook fietsen en een skelter’. We vulden naam, adres en telefoonnummer in op de grote witte bon. Bij de kassa gaven we deze aan de medewerkster. Zij controleerde het nummer en de prijs. De bon ging onder een printer. Ze draaide zich om, liep naar een luik in de achterwand en schoof de bon eronderdoor en drukte op een zoemertje. Ze liep terug naar de kassa en hielp de volgende klant op dezelfde manier….binnen een minuut  ging dat luikje opeens open een schoof een man een pakket, samen met de bon, naar buiten…zo dat was revolutionair!’

Filialen
In Middelburg vond een grandioze opening plaats van toen het 29ste filiaal in het land. De eerste honderd klanten kregen een digitaal horloge cadeau’. In 1992 vond onder leiding van Hans de opening plaats van de Kijkshop in Bergen op Zoom. Het ging hier om een gigantisch, succesvol project. ‘Een showroom met 90 vitrines. Duizenden artikelen. Weer gratis horloges en ….. als de grote wekker afliep, won de klant van dat moment een kleuren tv’. Kijkshop Goes goed werd in 1986 geopend. Die van Roosendaal was ooit het beste filiaal van het land. Die van Den Bosch ging op 29 september 1973 open. Er ontstond daar dagenlang een file en de producten waren er bijna niet aan te slepen. In 1991 probeerde men in Rotterdam een nieuw concept uit: het passen van sieraden, verkoop van ook fitness en tuinapparatuur. Hans: “Ik herinner me van die eerste periode dat er veel gestofzuigd werd en dat er elke dag ramen werden gezeemd”.

Bijzonder concept
‘Het concept voor de vitrinewinkel was gebaseerd op zelfwerkzaamheid, lage prijzen, hoge omloopsnelheid en weinig personeel. De prijzen waren erg laag en klanten vroegen vaak: komt hier nog btw bij’. Hans: “Het ging dus om ‘zelfbedieningsgroothandelsprijzen’. Op den duur verouderden de filialen. In 2007 was er nog sprake van een facelift, maar uiteindelijk werd het een allegaartje van winkeltypes waarbij slijtageplekken met plakband, lijm en stukken tapijt werden opgeknapt.” Dit voor iedereen alleraardigst boekje geeft tal van ongekende wetenswaardigheden weer over een vooruitstrevende winkelketen die ooit zijn tijd ver vooruit was.

Kijkshop | opkomst en ondergang van het vitrineconcept is onder meer te koop bij De Drvkkery in Middelburg.

Meer uit Middelburg

Mogelijk appartementen op locatie oude super en bouwmarkt Badhuisstraat in Koudekerke

KOUDEKERKE - Holding Vader onderzoekt de mogelijkheid om appartementen te realiseren op de voormalige Jumbo- en Hubo-locatie aan de Badhuisstraat 6-8A in Koudekerke. Dinsdag tekenden Holding Vader en de gemeente Veere hiervoor de intentieovereenkomst. 

4 uur geleden
31 juli geen aanvraag reisdocumenten in Middelburg

MIDDELBURG - Op woensdag 31 juli wordt de apparatuur voor het aanvragen van reisdocumenten vervangen.  Deze dag kunnen er geen aanvragen worden ingediend.  

4 uur geleden
Pop-up jeugdcentrum in De Spot tijdens Middelburgse kermis

MIDDELBURG - Vrijdag 2 augustus begint de kermis in Middelburg. Een evenement waar veel jongeren het hele jaar naar uit kijken. En reden voor de gemeente Middelburg en Vizita om een tijdelijk Jeugdcentrum in de binnenstad in te richten. Er is gekozen voor een pop-up jeugdcentrum in De Spot in de Beddwijkstraat.

18 uur geleden
Bezorger nagekeken na ongeval Middelburg

MIDDELBURG - De ambulancedienst heeft maandagmiddag een pakketbezorger gecontroleerd na een ongeval op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg.De bezorger was rond 16.00 uur betrokken bij een ongeluk op de Ampèreweg, een doodlopende weg op het bedrijventerrein. De ambulancedienst werd gewaarschuwd. De bestuurder werd nagekeken maar vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig te zijn.De verkeerspolitie heeft bij de automobilist een blaas- en speekseltest afgenomen maar de bestuurder bleek niet onder invloed te hebben gereden.

1 dag geleden
Stuur jouw Walcherse foto naar De Bode

MIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Marga Willemse uit Vrouwenpolder die gepubliceerd werd. 

1 dag geleden
Veerenaren kunnen rijbewijs nu ook online verlengen

DOMBURG - Verloopt uw rijbewijs binnenkort of wilt u uw rijbewijs uitbreiden met een categorie? Dat kan online, veilig en snel. Uw hoeft maar één keer naar het gemeentehuis in Domburg te komen en het rijbewijs ligt dan na 2 werkdagen voor u klaar. 

2 dagen geleden
Totale leegverkoop kledingwinkel Leger des Heils

MIDDELBURG - Dinsdag 23 en donderdag 25 juli is er totale leegverkoop in kledingwinkel van Leger des Heils in Middelburg. Alles 1 + 1 gratis. 

2 dagen geleden