
De Jonge: werkdruk op zorg door coronapatiënten nog 'te doen'
DEN HAAG (ANP) - De druk op de zorg door coronapatiënten is op het moment te doen, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Er liggen nu tussen de 650 en 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie ruim 200 op de intensive care. De zorg heeft al enkele weken met dit soort aantallen te maken, maar volgens de minister is het uitvoerbaar.
De afgelopen week was er veel te doen over de bezetting van voornamelijk de ic. Daar zijn personeelstekorten, die in meerdere ziekenhuizen groeien doordat de uitstroom groter is dan het aantal mensen dat wordt opgeleid. Die zijn niet zomaar op te lossen, aldus De Jonge eerder.
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares, zei tegen het ANP dat de rek eruit is en dat de capaciteit opgeschaald moet worden. De Jonge reageerde daarop dat dit niet zomaar geregeld is.
Herstelplan
Volgens hem is het ook juist "aan de zorg zelf" om ic-capaciteit op te schalen. De minister zegt dat de plannen daarvoor er inmiddels liggen en er ook 500 miljoen euro voor is uitgetrokken. Verder moet er een "herstelplan" komen, waaraan de Federatie Medisch Specialisten en de Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland werken.
Hoewel het nu wat betreft werkdruk beheersbaar is, ziet De Jonge het aantal coronapatiënten graag dalen zodat de zorg weer wat "ademruimte" krijgt. "Daar hebben ze het al anderhalf jaar lang flink voor de kiezen gehad." Maar hij waarschuwt tegelijkertijd dat de zorg ook de komende tijd nog te maken krijgt met dergelijke aantallen patiënten met corona.
Deze week kwam het reproductiegetal voor het eerst in een maand weer iets boven de 1. Dat betekent dat het aantal patiënten toeneemt, zij het heel langzaam. Bovendien houdt de zorg rekening met meer ziekenhuisopnames omdat het griepseizoen weer zal beginnen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
3 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
3 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geleden