
De Jonge vraagt Gezondheidsraad om nieuw advies AstraZeneca
DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge heeft een nieuw advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over het AstraZeneca-vacccin. Hij vraagt aan de raad of nieuwe informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA aanleiding geeft "om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen". Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Anders gezegd: het vaccin zal veel meer coronabesmettingen voorkomen dan bijwerkingen opleveren.
Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen gezet bij 60- tot 64-jarigen.
De Jonge verzoekt de Gezondheidsraad zich ook uit te buigen over het eventueel verkorten van de periode tussen de eerste en de tweede prik. De raad wordt naar "een optimaal interval" gevraagd.
Trombose
Het EMA concludeerde eerder wel dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een zeer zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin. Maar de organisatie zei vrijdag dat de ernstige bijwerking naar schatting voorkomt bij 1 op de 100.000 gevaccineerde mensen. Nadelen van het vaccin werden eerder vooral geconstateerd bij vrouwen jonger dan 60 jaar. In Nederland zijn acht meldingen bekend. Bij vier van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding. Het gaat om vrouwen tussen de 23 en 65 jaar.
Na een advies van de Gezondheidsraad besloot het kabinet het AstraZeneca-vaccin alleen aan te bieden aan mensen die zijn geboren in 1960 of eerder. De nadere studie levert volgens het EMA niet meer inzichten op wat betreft voordelen en risico's ten aanzien van mannen en vrouwen. Wel is het duidelijk geworden dat de voordelen van prikken met AstraZeneca toenemen naarmate iemand ouder is en naarmate het aantal besmettingen groeit. Het EMA houdt vast aan het advies om de tweede dosis van het vaccin te geven vier tot twaalf weken nadat de eerste prik is gezet.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
1 dag geledenASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.
4 dagen geledenALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".
5 dagen geledenASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
5 dagen geleden