Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: toegangstesten kosten mogelijk helft van 1,1 miljard

De Jonge: toegangstesten kosten mogelijk helft van 1,1 miljard

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Hugo de Jonge spreekt tegen dat de overheid straks 1,1 miljard euro kwijt is aan het mogelijk maken van toegangstesten voor activiteiten. In de Tweede Kamer zei hij dat het ging om een raming van Stichting Open Nederland uit januari, die het toegangstesten organiseert. Maar nu verwacht De Jonge dat het bedrag tussen de 500 en 700 miljoen euro uit zal komen.

De verlaagde bijstelling heeft ermee te maken dat er minder gebruik zal worden gemaakt van toegangstesten, ook omdat meer mensen straks zijn gevaccineerd. Daarnaast is het bedrag van de testen omlaag gegaan doordat er een aanbesteding is gekomen. De prijs komt nu per test uit op 15 tot 20 euro, zei de minister. Eerder ging men uit van ongeveer 30 euro per test. Bovendien kunnen zaken eerder weer (deels) open met toegangstesten, waardoor ze weer zelf geld kunnen verdienen en minder afhankelijk zijn van overheidssteun.

Eerder dacht De Jonge nog wel dat het totaalbedrag op ruim een miljard zou uitkomen. Wel benadrukte hij dat het bedrag niet in een keer aan de stichting zou worden overgemaakt, maar per fase. In de Kamer was verontwaardiging over de hoogte van dit bedrag. Zo sprak PvdA-leider Lilianne Ploumen over "een zwart gat" waarin het geld zou verdwijnen.

Ook was er kritiek dat de opdracht voor de stichting niet was aanbesteed. Bovendien zou er te weinig toezicht zijn hoe Stichting Open Nederland het geld kon besteden, meldde onderzoeksplatform Follow the Money. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zou een aanbesteding te veel tijd in beslag nemen. Bovendien zou wel degelijk met de stichting zijn vastgelegd hoe het de uitgaven moet verantwoorden.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

gewoon ikke 1 maand geleden
Louis53 je hebt het helemaal juist! , maar ik denk dat we in deze situatie worden gedwongen omdat hij 1 miljard aan sneltesten had ingekocht voor zijn fieldlabs die niet doorgingen en die moet hij wel kwijt anders is er een miljard weg en wordt het binnenhof het Capitol straks als de mensen zich dat ineens beseffen. Deze man moet weg .................... waarom kan een schoolmeester over zoveel staatsgelden beschikken ? .
Louis53 1 maand geleden
Ach ja het is toch belastinggeld dus gooi er maar mee de Jonge. Zorg in plaats daarvan dat er met dat geld oplosiingen zijn voor de ziekenhuizen maar blijkbaar heeft niemand op VWS of CDA/VVD daar interese voor. Ik begrijp ook niet waarom er nu opeens getest moet worden voor een restaurantbezoek. Bij de laatste lockdown mochten die veel langer openblijven dan de natte horeca, dus nog veilig bevonden toen, en nu ineens moet er een test gedaan worden. Hoe krijg je het verzonnen?? En dan maar roepen dat mensen versloffen wat ook niet anders kan met een kabinet dat steeds onbegrijpelijke maatregelen neemt. En dan het reizen naar het buitenland bepaal jij uiteindelijk niet maar de landen die de toeristen ontvangen. Of wil je dan naast een veel te laat en lachtertje voor de EU quarantaineplicht ook nog de grenzen gaan sluiten. Aan wat voor onbenullen zijn wij eigenlijk overgeleverd,????
gewoon ikke 1 maand geleden
Alsof het niks is van onze belastingcenten ............... dieventuig is het en meer niet.
Hans0166 1 maand geleden
en denkt meneer Hugo nou werkelijk dat hij dat geld terug krijgt?... die 950 miljoen die al toegezegd is gaat gewoon op hoor.. al is het aan een uitstapje naar de Maladiven voor de eigenaren van die testburo's

Meer uit Gezond

'Mensen houden zich te weinig aan beperkingen, risico opleving'

DEN HAAG (ANP) - Mensen gedragen zich nu alsof de aangekondigde verruiming van de coronamaatregelen van eind juni al is doorgevoerd. En dat daarna de basismaatregelen meteen van tafel zijn, constateren deskundigen in de Tweede Kamer. "De boodschap dat we er nog niet zijn, komt niet aan". De experts waarschuwen daarom voor nieuwe oplevingen van het coronavirus, ook al zijn die kleiner dan de vorige omdat veel mensen al (deels) zijn ingeënt. Ook na vaccinatie kunnen mensen het virus onder de leden hebben.

1 dag geleden
Apneupatiënten én longartsen zitten met vragen na bericht Philips

ROTTERDAM (ANP) - Longartsen krijgen veel vragen van patiënten met slaapapneu die een apparaat van Philips gebruiken, waarvan de fabrikant het gebruik ontraadt wegens gezondheidsrisico's. Om goed antwoord daarop te geven, ontbreekt het ze echter nog aan informatie. "Er is nog heel veel onduidelijkheid. Dit overvalt ons als beroepsgroep enorm", zegt longarts Monique Klaaver. Zij is voorzitter van de sectie van longartsenvereniging NVALT, die zich bezighoudt met ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

1 dag geleden
Afgelopen week bijna 1,7 miljoen mensen geprikt, nieuw record

DEN HAAG (ANP) - Bijna 1,7 miljoen Nederlanders hebben vorige week een vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. Dat is een nieuw record. Het exacte aantal is 1.667.613. Volgens het ministerie van Volksgezondheid komen er veel vaccinleveringen binnen en zijn er veel mensen beschikbaar om te vaccineren.

1 dag geleden
Minder dan 900 nieuwe coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 899 besmettingen vastgesteld. Voor het eerst sinds 10 september vorig jaar, aan het begin van de tweede golf, zijn er minder dan 900 positieve tests in een etmaal.

1 dag geleden
Kabinet wil versoepelingen coronaregels vier dagen vervroegen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de eerstvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen vier dagen eerder doorvoeren, op zaterdag 26 juni in plaats van dinsdag 30 juni. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS. Horecagelegenheden mogen dan bijvoorbeeld langer openblijven en meer gasten ontvangen. Ook de regels voor thuisbezoek worden verder versoepeld.

1 dag geleden
Coronadashboard meldt 12 miljoenste prik

DEN HAAG (ANP) - Het coronadashboard van de rijksoverheid heeft zondagmiddag de 12 miljoenste prik gemeld. Volgens de teller zijn er nu 12.208.790 prikken gezet met een vaccin tegen het coronavirus.

2 dagen geleden
Nederland duikt onder signaalwaarde na ruim 270 dagen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen is zondag opnieuw gedaald en daarmee onder een belangrijke grens uitgekomen. Het afgelopen etmaal testten er 1066 mensen positief op het coronavirus. Nederland blijft daarmee onder de limiet van 7 besmettingen op elke 100.000 inwoners. De laatste keer dat het aantal besmettingen onder de zogeheten signaalwaarde kwam, was op 13 september vorig jaar, 273 dagen geleden.

2 dagen geleden