Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: toegangstesten kosten mogelijk helft van 1,1 miljard

De Jonge: toegangstesten kosten mogelijk helft van 1,1 miljard

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Hugo de Jonge spreekt tegen dat de overheid straks 1,1 miljard euro kwijt is aan het mogelijk maken van toegangstesten voor activiteiten. In de Tweede Kamer zei hij dat het ging om een raming van Stichting Open Nederland uit januari, die het toegangstesten organiseert. Maar nu verwacht De Jonge dat het bedrag tussen de 500 en 700 miljoen euro uit zal komen.

De verlaagde bijstelling heeft ermee te maken dat er minder gebruik zal worden gemaakt van toegangstesten, ook omdat meer mensen straks zijn gevaccineerd. Daarnaast is het bedrag van de testen omlaag gegaan doordat er een aanbesteding is gekomen. De prijs komt nu per test uit op 15 tot 20 euro, zei de minister. Eerder ging men uit van ongeveer 30 euro per test. Bovendien kunnen zaken eerder weer (deels) open met toegangstesten, waardoor ze weer zelf geld kunnen verdienen en minder afhankelijk zijn van overheidssteun.

Eerder dacht De Jonge nog wel dat het totaalbedrag op ruim een miljard zou uitkomen. Wel benadrukte hij dat het bedrag niet in een keer aan de stichting zou worden overgemaakt, maar per fase. In de Kamer was verontwaardiging over de hoogte van dit bedrag. Zo sprak PvdA-leider Lilianne Ploumen over "een zwart gat" waarin het geld zou verdwijnen.

Ook was er kritiek dat de opdracht voor de stichting niet was aanbesteed. Bovendien zou er te weinig toezicht zijn hoe Stichting Open Nederland het geld kon besteden, meldde onderzoeksplatform Follow the Money. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zou een aanbesteding te veel tijd in beslag nemen. Bovendien zou wel degelijk met de stichting zijn vastgelegd hoe het de uitgaven moet verantwoorden.

Meer uit Gezond

Stijging van aantal nieuwe coronagevallen vlakt af

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt nog steeds, maar niet meer in hetzelfde tempo als de afgelopen weken. De groei vlakt af.

26 minuten geleden
Meer dan 800 coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen behandelen momenteel 828 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Voor het eerst sinds 2 mei, iets meer dan twee maanden geleden, komt de bezetting boven de grens van 800 mensen uit.

1 uur geleden
GGD: vaccinatielocatie Drachten minder goed bereikbaar door actie

DRACHTEN (ANP) - Een coronatest- en vaccinatielocatie in Drachten is door de boerenprotesten minder goed bereikbaar, zegt de Friese GGD. Het gaat om de locatie van het Helmhout. In dezelfde straat hebben protesterende boeren met tractoren een distributiecentrum van de Aldi geblokkeerd.

1 uur geleden
Duitsland ontvangt eerste apenpokkenvaccins via Europese Unie

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft de eerste doses van het via de Europese Unie bestelde vaccin tegen apenpokken ontvangen. De levering werd mogelijk door de nieuwe EU-autoriteit voor het voorkomen van gezondheidscrises HERA.

1 dag geleden
Quarantaine in Florida om vondst reuzenslak

MIAMI (ANP) - In delen van de Amerikaanse staat Florida zijn quarantainemaatregelen genomen om te voorkomen dat de Afrikaanse reuzenslak zich verder over de staat verspreidt. Het dier kan een parasiet met zich meedragen die rattenlongworm wordt genoemd en hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen en vee. Het dier bedreigt met zijn eetlust ook landbouwgewassen schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

2 dagen geleden
Kuipers en Helder aan de slag met lagere werkdruk huisarts

DEN HAAG (ANP) - Zorgministers Ernst Kuipers en Conny Helder beloven niks, maar zeggen dat ze samen met de huisartsen zullen zoeken naar manieren om hun werkdruk en regeldruk te verlagen. Huisartsen en hun medewerkers demonstreerden vrijdag op het Malieveld in Den Haag tegen de hoge werkdruk die ze ervaren, onder meer omdat ze er steeds meer taken bij krijgen. Daarna ging een grote groep naar het Binnenhof, waar een delegatie kort met de bewindslieden sprak.

2 dagen geleden
Aantal gevallen apenpokken in Europa in twee weken verdrievoudigd

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - Het aantal gevallen van het apenpokkenvirus is de afgelopen twee weken in Europa verdrievoudigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Europese landen op snel actie te ondernemen.

3 dagen geleden