
De Jonge: toegangstesten kosten mogelijk helft van 1,1 miljard
DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Hugo de Jonge spreekt tegen dat de overheid straks 1,1 miljard euro kwijt is aan het mogelijk maken van toegangstesten voor activiteiten. In de Tweede Kamer zei hij dat het ging om een raming van Stichting Open Nederland uit januari, die het toegangstesten organiseert. Maar nu verwacht De Jonge dat het bedrag tussen de 500 en 700 miljoen euro uit zal komen.
De verlaagde bijstelling heeft ermee te maken dat er minder gebruik zal worden gemaakt van toegangstesten, ook omdat meer mensen straks zijn gevaccineerd. Daarnaast is het bedrag van de testen omlaag gegaan doordat er een aanbesteding is gekomen. De prijs komt nu per test uit op 15 tot 20 euro, zei de minister. Eerder ging men uit van ongeveer 30 euro per test. Bovendien kunnen zaken eerder weer (deels) open met toegangstesten, waardoor ze weer zelf geld kunnen verdienen en minder afhankelijk zijn van overheidssteun.
Eerder dacht De Jonge nog wel dat het totaalbedrag op ruim een miljard zou uitkomen. Wel benadrukte hij dat het bedrag niet in een keer aan de stichting zou worden overgemaakt, maar per fase. In de Kamer was verontwaardiging over de hoogte van dit bedrag. Zo sprak PvdA-leider Lilianne Ploumen over "een zwart gat" waarin het geld zou verdwijnen.
Ook was er kritiek dat de opdracht voor de stichting niet was aanbesteed. Bovendien zou er te weinig toezicht zijn hoe Stichting Open Nederland het geld kon besteden, meldde onderzoeksplatform Follow the Money. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zou een aanbesteding te veel tijd in beslag nemen. Bovendien zou wel degelijk met de stichting zijn vastgelegd hoe het de uitgaven moet verantwoorden.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Ouderen moeten weer naar een soort zorgvoorziening kunnen tussen thuis en het verpleeghuis. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een oproep aan het volgende kabinet om "werk te maken" van de herintroductie van zogenoemde verzorgingshuizen.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Steeds meer geld gaat naar kankermedicijnen, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dinsdag. In 2012 ging een kwart van het totale geneesmiddelenbudget naar middelen tegen kanker. In 2021 was dat meer dan de helft van de totale uitgaven. En de hoogte van het totale geneesmiddelenbudget stijgt ook.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.
14 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).
1 dag geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.
1 dag geleden