Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: toegangstesten kosten mogelijk helft van 1,1 miljard

De Jonge: toegangstesten kosten mogelijk helft van 1,1 miljard

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Hugo de Jonge spreekt tegen dat de overheid straks 1,1 miljard euro kwijt is aan het mogelijk maken van toegangstesten voor activiteiten. In de Tweede Kamer zei hij dat het ging om een raming van Stichting Open Nederland uit januari, die het toegangstesten organiseert. Maar nu verwacht De Jonge dat het bedrag tussen de 500 en 700 miljoen euro uit zal komen.

De verlaagde bijstelling heeft ermee te maken dat er minder gebruik zal worden gemaakt van toegangstesten, ook omdat meer mensen straks zijn gevaccineerd. Daarnaast is het bedrag van de testen omlaag gegaan doordat er een aanbesteding is gekomen. De prijs komt nu per test uit op 15 tot 20 euro, zei de minister. Eerder ging men uit van ongeveer 30 euro per test. Bovendien kunnen zaken eerder weer (deels) open met toegangstesten, waardoor ze weer zelf geld kunnen verdienen en minder afhankelijk zijn van overheidssteun.

Eerder dacht De Jonge nog wel dat het totaalbedrag op ruim een miljard zou uitkomen. Wel benadrukte hij dat het bedrag niet in een keer aan de stichting zou worden overgemaakt, maar per fase. In de Kamer was verontwaardiging over de hoogte van dit bedrag. Zo sprak PvdA-leider Lilianne Ploumen over "een zwart gat" waarin het geld zou verdwijnen.

Ook was er kritiek dat de opdracht voor de stichting niet was aanbesteed. Bovendien zou er te weinig toezicht zijn hoe Stichting Open Nederland het geld kon besteden, meldde onderzoeksplatform Follow the Money. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zou een aanbesteding te veel tijd in beslag nemen. Bovendien zou wel degelijk met de stichting zijn vastgelegd hoe het de uitgaven moet verantwoorden.

Meer uit Gezond

Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

4 uur geleden
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

18 uur geleden
Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

20 uur geleden
Kabinet ziet af van half miljard bezuiniging op jeugdzorg in 2025

DEN HAAG (ANP) - Een voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft dat vastgelegd in de voorjaarsnota die maandag is gepresenteerd. Ook in 2024 was de oplopende besparing van toen nog 100 miljoen euro al geschrapt. Vanaf 2026 staat er nog wel een bezuiniging van 511 miljoen euro in de boeken, maar het is aan een nieuw kabinet om dit door te zetten of niet.

21 uur geleden
Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

3 dagen geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

4 dagen geleden
Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap

TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.

4 dagen geleden