Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: ten onrechte indruk gewekt van voldoende mondkapjes

De Jonge: ten onrechte indruk gewekt van voldoende mondkapjes

DEN HAAG (ANP) - 'Coronaminister' Hugo de Jonge heeft ten onrechte de indruk gewekt dat er voor zorgpersoneel genoeg mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zijn. Die uitlatingen, die de woede wekten van beroepsverenigingen en vakbonden, waren "ongelukkig", geeft hij toe.

"Dat speelt nu nog niet", zei De Jonge dinsdagavond op de vraag of mensen in de zorg moeten stoppen met hun werk als ze zichzelf en de mensen onder hun hoede niet kunnen beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Dat viel verkeerd bij verpleegkundigen in bijvoorbeeld de ouderenzorg, waar grote tekorten aan beschermingsmiddelen zijn. De minister ontkent de problemen, reageerden ze.

De Jonge weet als geen ander van de schaarste, zegt hij. Hij hoopt "het misverstand dat ik heb doen rijzen" nu te hebben "rechtgezet".

Zorgplicht

De vraag of de zorgplicht vervalt bij een gebrek aan beschermingsmiddelen "kán je niet beantwoorden", zei De Jonge woensdag in de Tweede Kamer. De zorgmedewerkers die ouderen verzorgen willen die mensen niet in de steek laten, denkt de minister. "Maar dat tekent juist de enorme gewetensnood waarin mensen kunnen komen bij een gebrek aan mondkapjes."

Volgens De Jonge wordt alles op alles gezet om zoveel mogelijk kapjes te vergaren, zowel uit het buitenland als door productie in Nederland "uit de grond te trekken". Daarnaast wordt er aan een nieuw 'verdeelmodel' gewerkt, om de beschermingsmiddelen zo goed mogelijk op de plekken te krijgen waar ze het hardste nodig zijn. Dat model moet voor Pasen af zijn.

Discussie

Geert Wilders nam geen genoegen met de antwoorden van De Jonge. De PVV-leider wil weten wanneer alle zorgmedewerkers kunnen beschikken over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, maar kreeg daar geen concreet antwoord op. "Ook morgen is er krapte, en overmorgen", ongeacht hoeveel er wordt gekocht en geproduceerd, zei De Jonge. "Die kan ik niet wegtoveren."

"Het is gewoon niet genoeg", zei SP-leider Lilian Marijnissen, een conclusie die tot een stekelige discussie met De Jonge leidde. "Wat kan ik nog meer doen? Zeg het maar", vroeg de minister haar.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

wvberend 1 maand geleden
Als je het NIET weet de Jonge dan ben je Niet de persoon die daar over gaat, je loopt achter de feiten aan, van mij krijg je een motie van wantrouwen.

Meer uit Gezond

GGD gaat reserveringsgegevens horeca gebruiken voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - Reserveringsgegevens zoals namen en telefoonnummers die klanten bij restaurants en café's opgeven, worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek. Dat wil het kabinet. Mocht er dan iemand die besmet is met het coronavirus in dezelfde eet- of drinkgelegenheid aanwezig zijn geweest, dan kan de lokale GGD andere klanten daarover informeren.

1 uur geleden
Bij 40 ziekenhuisopnames per dag slaat corona-dashboard alarm

DEN HAAG (ANP) - In het corona-dashboard van het kabinet wordt een grens opgenomen van veertig ziekenhuisopnames per dag, gemiddeld over de afgelopen drie dagen. "Om maximale controle over het virus te houden" is het belangrijk onder die grens te blijven, zegt 'corona-minister' Hugo de Jonge. Hetzelfde geldt voor tien opnames op de intensive care per dag, gemiddeld over drie dagen en het veelbesproken 'reproductiegetal', dat niet boven de 1,0 moet uitkomen.

5 uur geleden
Al vanaf 15 juni meer bezoekers voor verpleeghuisbewoner

DEN HAAG (ANP) - Verpleeghuisbewoners mogen al vanaf 15 juni meerdere bezoekers ontvangen. Dat is een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. De corona-epidemie is inmiddels zo beteugeld dat de snellere verruiming mogelijk is, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

18 uur geleden
NAVO waarschuwt na cyberaanvallen op ziekenhuizen en onderzoekers

BRUSSEL (ANP) - De NAVO veroordeelt cyberaanvallen en -activiteiten tegen instellingen als ziekenhuizen, gezondheidsdiensten en onderzoeksinstituten die een cruciale rol spelen bij het bezweren van de coronapandemie. De militaire alliantie is vastberaden alle middelen in te zetten om zich te verdedigen en aanvallers af te schrikken, staat in een verklaring van de Noord-Atlantische Raad, het politieke bestuursorgaan van de NAVO.

18 uur geleden
'Geen aanwijzingen' voor grote rol kinderen in verspreiden corona

BILTHOVEN (ANP) - Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt het beeld dat kinderen geen grote rol lijken te spelen in de verspreiding van het coronavirus. De onderzoekers hebben daar althans "geen aanwijzingen" voor gevonden. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

20 uur geleden
Van Rijn: eind juni genoeg beschermingsmiddelen voor tweede golf

DEN HAAG (ANP) - Eind juni zal de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen groot genoeg zijn om een eventuele tweede besmettingsgolf van het coronavirus aan te kunnen. Dat zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) woensdag tijdens een bezoek aan de centrale opslagplaats van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).

20 uur geleden
Aantal coronapatiënten op intensive care gedaald naar 116

ROTTERDAM (ANP) - Op de intensive cares liggen nu nog 116 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er 38 minder dan op dinsdag. Het is de grootste daling sinds 7 mei. Alle ic-patiënten liggen in Nederland, niemand ligt meer in Duitsland, laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weten. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zegt dat het aantal mensen dat op een ic wordt opgenomen, laag blijft. "Dat is verheugend en geeft ruimte voor andere zorg".

21 uur geleden