Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: ten onrechte indruk gewekt van voldoende mondkapjes

De Jonge: ten onrechte indruk gewekt van voldoende mondkapjes

DEN HAAG (ANP) - 'Coronaminister' Hugo de Jonge heeft ten onrechte de indruk gewekt dat er voor zorgpersoneel genoeg mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zijn. Die uitlatingen, die de woede wekten van beroepsverenigingen en vakbonden, waren "ongelukkig", geeft hij toe.

"Dat speelt nu nog niet", zei De Jonge dinsdagavond op de vraag of mensen in de zorg moeten stoppen met hun werk als ze zichzelf en de mensen onder hun hoede niet kunnen beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Dat viel verkeerd bij verpleegkundigen in bijvoorbeeld de ouderenzorg, waar grote tekorten aan beschermingsmiddelen zijn. De minister ontkent de problemen, reageerden ze.

De Jonge weet als geen ander van de schaarste, zegt hij. Hij hoopt "het misverstand dat ik heb doen rijzen" nu te hebben "rechtgezet".

Zorgplicht

De vraag of de zorgplicht vervalt bij een gebrek aan beschermingsmiddelen "kán je niet beantwoorden", zei De Jonge woensdag in de Tweede Kamer. De zorgmedewerkers die ouderen verzorgen willen die mensen niet in de steek laten, denkt de minister. "Maar dat tekent juist de enorme gewetensnood waarin mensen kunnen komen bij een gebrek aan mondkapjes."

Volgens De Jonge wordt alles op alles gezet om zoveel mogelijk kapjes te vergaren, zowel uit het buitenland als door productie in Nederland "uit de grond te trekken". Daarnaast wordt er aan een nieuw 'verdeelmodel' gewerkt, om de beschermingsmiddelen zo goed mogelijk op de plekken te krijgen waar ze het hardste nodig zijn. Dat model moet voor Pasen af zijn.

Discussie

Geert Wilders nam geen genoegen met de antwoorden van De Jonge. De PVV-leider wil weten wanneer alle zorgmedewerkers kunnen beschikken over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, maar kreeg daar geen concreet antwoord op. "Ook morgen is er krapte, en overmorgen", ongeacht hoeveel er wordt gekocht en geproduceerd, zei De Jonge. "Die kan ik niet wegtoveren."

"Het is gewoon niet genoeg", zei SP-leider Lilian Marijnissen, een conclusie die tot een stekelige discussie met De Jonge leidde. "Wat kan ik nog meer doen? Zeg het maar", vroeg de minister haar.

Meer uit Gezond

Patiëntenfederatie wil meer digitale zorg en meer preventie

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. "We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.

41 minuten geleden
Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

6 uur geleden
PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

18 uur geleden
Hof legt straffen van 30 jaar op voor doodschieten Ayla Mintjes

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van dertig jaar voor het doodschieten van de 27-jarige Ayla Mintjes in Amsterdam Nieuw-West. Samen met haar vriend werd ze op 16 mei 2021 met automatische wapens onder vuur genomen, nadat zij een parkeergarage aan de Maassluisstraat uit waren gereden.

21 uur geleden
Een op de zes zorgmedewerkers voelt zich volgens peiling uitgeput

APELDOORN (ANP) - Een combinatie van hoge werkdruk, bureaucratie en mantelzorg speelt steeds meer zorgmedewerkers parten. Ongeveer een op de zes zorgmedewerkers geeft aan zich emotioneel uitgeput te voelen. Onder jongeren tot 36 jaar is dit zelfs een op de vijf, zo komt naar voren in een peiling van Stichting IZZ en de universiteiten van Utrecht en Leiden. In totaal deden daar ruim 5000 mensen die in de zorg werken aan mee.

23 uur geleden
Nauwelijks nog hiv vastgesteld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is de afgelopen jaren hard gedaald in Amsterdam. Vorig jaar liepen waarschijnlijk slechts negen mensen het virus op in de hoofdstad, terwijl er in 2010 ongeveer tweehonderd nieuwe gevallen waren. De GGD in Amsterdam hoopt dat de hoofdstad rond 2026 geen enkele nieuwe hiv-infectie meer heeft.

1 dag geleden
RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

3 dagen geleden