De Jonge: ten onrechte indruk gewekt van voldoende mondkapjes
DEN HAAG (ANP) - 'Coronaminister' Hugo de Jonge heeft ten onrechte de indruk gewekt dat er voor zorgpersoneel genoeg mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zijn. Die uitlatingen, die de woede wekten van beroepsverenigingen en vakbonden, waren "ongelukkig", geeft hij toe.
"Dat speelt nu nog niet", zei De Jonge dinsdagavond op de vraag of mensen in de zorg moeten stoppen met hun werk als ze zichzelf en de mensen onder hun hoede niet kunnen beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Dat viel verkeerd bij verpleegkundigen in bijvoorbeeld de ouderenzorg, waar grote tekorten aan beschermingsmiddelen zijn. De minister ontkent de problemen, reageerden ze.
De Jonge weet als geen ander van de schaarste, zegt hij. Hij hoopt "het misverstand dat ik heb doen rijzen" nu te hebben "rechtgezet".
Zorgplicht
De vraag of de zorgplicht vervalt bij een gebrek aan beschermingsmiddelen "kán je niet beantwoorden", zei De Jonge woensdag in de Tweede Kamer. De zorgmedewerkers die ouderen verzorgen willen die mensen niet in de steek laten, denkt de minister. "Maar dat tekent juist de enorme gewetensnood waarin mensen kunnen komen bij een gebrek aan mondkapjes."
Volgens De Jonge wordt alles op alles gezet om zoveel mogelijk kapjes te vergaren, zowel uit het buitenland als door productie in Nederland "uit de grond te trekken". Daarnaast wordt er aan een nieuw 'verdeelmodel' gewerkt, om de beschermingsmiddelen zo goed mogelijk op de plekken te krijgen waar ze het hardste nodig zijn. Dat model moet voor Pasen af zijn.
Discussie
Geert Wilders nam geen genoegen met de antwoorden van De Jonge. De PVV-leider wil weten wanneer alle zorgmedewerkers kunnen beschikken over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, maar kreeg daar geen concreet antwoord op. "Ook morgen is er krapte, en overmorgen", ongeacht hoeveel er wordt gekocht en geproduceerd, zei De Jonge. "Die kan ik niet wegtoveren."
"Het is gewoon niet genoeg", zei SP-leider Lilian Marijnissen, een conclusie die tot een stekelige discussie met De Jonge leidde. "Wat kan ik nog meer doen? Zeg het maar", vroeg de minister haar.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het in het afgelopen jaar 27.500 mensen met verwondingen heeft geholpen in de Gazastrook. De mensen raakten gewond door gewelddadigheden, in 80 procent van de gevallen door beschietingen.
1 dag geledenSOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.
1 dag geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Twee personen die woensdag uit een trein in Hamburg werden gehaald om vermoedelijke besmettingen met het dodelijke marburgvirus, zijn negatief getest op het virus. De autoriteiten in Hamburg hebben dat donderdag bekendgemaakt.
2 dagen geledenDORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen, klagen gezondheidsorganisaties en artsen. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.
2 dagen geledenBEIROET (ANP) - Het wordt voor hulpverleners in Libanon steeds gevaarlijker om slachtoffers van het recent opgelaaide geweld te helpen. Vooral in het zuiden van het land, waar Israël een grondoffensief is begonnen, en in regio's die gebombardeerd worden staat de hulpverlening onder druk, zegt Lotte Ruppert, hoofd van de noodhulpoperatie van het Internationale Rode Kruis in Libanon. Volgens Ruppert is ook meer geld nodig om alle ontheemden en gewonden van hulp te kunnen blijven voorzien.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De reistijd naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulpafdeling is maar "beperkt" toegenomen na de sluiting van achttien van die afdelingen tussen 2011 en 2022. Dat staat in een onderzoek dat minister Fleur Agema (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de meeste gevallen kwamen er enkele minuten bij.
2 dagen geleden