Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: stevig ingrijpen nodig omdat virus plankgas geeft

De Jonge: stevig ingrijpen nodig omdat virus plankgas geeft

DEN HAAG (ANP) - De zorgwekkende coronacijfers dwingen het kabinet ertoe "stevig in te grijpen", zegt coronaminister Hugo de Jonge na overleg op het ministerie van premier Mark Rutte. Waar bijvoorbeeld het aantal nieuwe ziekenhuisopnames eerst nog te langzaam daalde, neemt dat aantal nu zelfs toe.

Vooral het effect van de verspreiding op de zorg, maakt het volgens De Jonge nodig strenge maatregelen te nemen. Hij ziet "een zorg die aanhoudend zwaar belast wordt, waardoor de toegankelijkheid van die zorg onder druk komt te staan". Maar ook het aantal nieuwe besmettingen dat er dagelijks bijkomt is de afgelopen week te snel gestegen. Het virus is volgens De Jonge weer "vol plankgas aan het geven", in plaats van langzaam af te remmen.

De meeste maatregelen liggen al op straat. Het kabinet wil de komende maand het land deels op slot doen door onder andere scholen en winkels te sluiten. Het kantelpunt kwam dit weekeinde. Vrijdagavond gaf RIVM-chef Jaap van Dissel uitleg aan het kabinet over het overleg tussen deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT). "Dat is voor ons aanleiding geweest om een Catshuisoverleg in te plannen", zegt De Jonge.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra was ook bij het overleg op het Catshuis op zondag en vertelt dat Van Dissel en zorgbaas Ernst Kuipers (voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg) bewindslieden hebben bijgepraat over de situatie. Op basis daarvan besloot het kabinet maandag al in te grijpen. Het is ongebruikelijk dat er al op maandag maatregelen worden aangekondigd. Normaal gesproken houden Rutte en De Jonge hun persconferentie op dinsdag. "Er is geen tijd te verliezen", zegt De Jonge daarover.

Meer uit Politiek

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

12 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

13 uur geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

15 uur geleden
Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de regering voor schattingen over de uitstoot grotendeels afhankelijk van data die dergelijke "grote vervuilers" zelf aanleveren. "Op die manier kun je nooit goed handhaven, want je weet niet wat er speelt", aldus Greenpeace.

18 uur geleden
Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

19 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

20 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

20 uur geleden