Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: stevig ingrijpen nodig omdat virus plankgas geeft

De Jonge: stevig ingrijpen nodig omdat virus plankgas geeft

DEN HAAG (ANP) - De zorgwekkende coronacijfers dwingen het kabinet ertoe "stevig in te grijpen", zegt coronaminister Hugo de Jonge na overleg op het ministerie van premier Mark Rutte. Waar bijvoorbeeld het aantal nieuwe ziekenhuisopnames eerst nog te langzaam daalde, neemt dat aantal nu zelfs toe.

Vooral het effect van de verspreiding op de zorg, maakt het volgens De Jonge nodig strenge maatregelen te nemen. Hij ziet "een zorg die aanhoudend zwaar belast wordt, waardoor de toegankelijkheid van die zorg onder druk komt te staan". Maar ook het aantal nieuwe besmettingen dat er dagelijks bijkomt is de afgelopen week te snel gestegen. Het virus is volgens De Jonge weer "vol plankgas aan het geven", in plaats van langzaam af te remmen.

De meeste maatregelen liggen al op straat. Het kabinet wil de komende maand het land deels op slot doen door onder andere scholen en winkels te sluiten. Het kantelpunt kwam dit weekeinde. Vrijdagavond gaf RIVM-chef Jaap van Dissel uitleg aan het kabinet over het overleg tussen deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT). "Dat is voor ons aanleiding geweest om een Catshuisoverleg in te plannen", zegt De Jonge.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra was ook bij het overleg op het Catshuis op zondag en vertelt dat Van Dissel en zorgbaas Ernst Kuipers (voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg) bewindslieden hebben bijgepraat over de situatie. Op basis daarvan besloot het kabinet maandag al in te grijpen. Het is ongebruikelijk dat er al op maandag maatregelen worden aangekondigd. Normaal gesproken houden Rutte en De Jonge hun persconferentie op dinsdag. "Er is geen tijd te verliezen", zegt De Jonge daarover.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

GebakkenBanaan 4 maanden geleden
We zouden in Maart allemaal besmet raken, we gingen toen voor groepsimmuniteit. Nu testen ze zo veel meer, en daar komen dan ook logisch meer besmettingen uit. Wat is er met de groepsimmuniteit gebeurd vraag ik me af. Sluit diegene die van alles mankeren maar op. Van mijn vrijheid blijf je af!! Falend k*t kabinet, ik ben dit zo spuug en spuugzat. De maatregelen zijn vele malen erger dan de kwaal zelf. Kom maar op met jullie commentaar, het meeste zal wel van 60+ 'ers komen. Rot toch een eind op.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

5 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

12 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden