Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: prikplicht niet aan de orde, geheel uitsluiten kan niet

De Jonge: prikplicht niet aan de orde, geheel uitsluiten kan niet

DEN HAAG (ANP) - Een vaccinatieplicht is niet aan de orde en er wordt ook niet over gesproken in het kabinet, maar het categorisch en bij voorbaat uitsluiten deed demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag niet.

"Het is nu niet aan de orde, maar ik heb afgeleerd om al te stellig te zijn over hoe het leven er later uitziet", zei De Jonge op zijn ministerie tijdens een persmoment over de boostercampagne. "Er wordt niks voorbereid, er is geen discussie in het kabinet. Ik weet wel dat het virus met mijn stelligheid niet zoveel rekening houdt. Het is niet aan de orde, ik ben er niet voor. Maar helemaal uitsluiten? Dat kan niet."

Demissionair premier Mark Rutte gebruikte vorige week vrijdag in de laatste coronapersconferentie vergelijkbare woorden. "Nee, dit is niet het moment, maar je kunt ook niets uitsluiten. Maar dit is niet het moment."

Geen vaccinatieplicht

De Jonge was in het verleden stelliger, als hem werd gevraagd naar de mogelijkheid van een verplichte coronavaccinatie. "Laat ik het nog maar eens heel duidelijk zeggen: er komt geen vaccinatieplicht. Of je je wel of niet laat vaccineren, is een vrije keuze", aldus De Jonge op de coronapersconferentie van 14 september dit jaar.

"Er is bij ons geen vaccinatieplicht en die komt er ook niet", zei de bewindsman anderhalve week geleden nog in een interview met het Nederlands Dagblad.

Europa

In verschillende Europese landen wordt de discussie over een vaccinatieplicht inmiddels wel gevoerd. In Duitsland ligt er een concreet voorstel om een plicht vanaf februari in te voeren, waar overigens nog wel in het parlement over moet worden gestemd.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei deze week dat het gesprek erover moet worden gevoerd. "Als je me vraagt naar mijn persoonlijke opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU".

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Geel Hesje 1 maand geleden
En hou eens op met dat schijnbaar onschuldige woordje "prik". Het is een injectie. En dan ook nog een injectie met een medisch experiment waar niemand het (lange termijn) effect van weet en waarvan de makers nooit meer verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor enige schade of welke soort bijwerkingen dan ook. Daar is helemaal niks onschuldigs aan!
Geel Hesje 1 maand geleden
Het is onbestaanbaar dat er waar ook ter wereld een verplichting kan komen om je lichaam aan wie dan ook laat staan aan de overheid ter beschikking te stellen om ongecontroleerde medische experimenten op uit te laten voeren! Het is jouw lichaam en daar mag niemand zonder jouw toestemming ook maar op wat voor manier dan ook aan of in komen laat staan onder dwang experimenten op gaan uitvoeren! Dat is een eerste klas schending van oa meerdere Mensenrechten Grondrechten Internationale Verdragen enz enz. Dat zulke schendingen in deze wereld uberhaupt ter discussie kunnen staan is te bizar voor woorden!
nieuwbox19 1 maand geleden
Direct verplicht vacineren hoe eerder hoe beter
volijke 1 maand geleden
Onzin, gevaccineerden zijn net zo besmettelijk dan niet gevaccineerden. Bovendien dienen we respect te hebben voor de verschillende groepen waaruit de niet-gevaccineerden bestaan. Kinderen, mensen die om gezondheidsredenen niet gevaccineerd kunnen worden, mensen met een geloofsovertuiging en mensen met principiële bezwaren. Natuurlijk zitten er ook mafkezen tussen die van alles roeptoeteren. Máár die zitten er ook onder de gevaccineerden. En tenslotte kunnen een behoorlijk aantal mensen binnen beide groepen het zich aanrekenen dat ze de gedragsregels niet op de juiste manier hanteren.
JoMePi 1 maand geleden
Je ziet waar het ons brengt zonder inentingsplicht .We hobbelen al bijna 2 jaar van lockdown naar lockdown. En zolang de Christenjongens die in het nieuwe kabinet gaan dat niet willen gaan Rutte en Kaag er gewoon in mee

Meer uit Binnenland

Ambassade waarschuwt voor mogelijke aanslag in Nairobi

NAIROBI (ANP) - De Nederlandse ambassade in Kenia waarschuwt landgenoten voor een mogelijke aanslag in hoofdstad Nairobi. De ambassade heeft die informatie van de Franse overheid gekregen en acht die "geloofwaardig", schrijft ambassadeur Maarten Brouwer in een brief die op de Facebookpagina van de ambassade is gepubliceerd.

2 uur geleden
Curaçao verlengt 'time-out' om hoge coronacijfers in ziekenhuis

WILLEMSTAD (ANP) - De zogenoemde ‘time-out’ die de Curaçaose regering op 7 januari instelde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is donderdag voor de tweede keer met tien dagen verlengd. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen gestaag op het eiland, maar volgens minister-president Gilmar 'Pik' Pisas blijft het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis te hoog.

4 uur geleden
Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. overleden

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Robert Moszkowicz bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf en NRC. Gedurende zijn carrière groeide hij door tal van spraakmakende zaken uit tot een begrip in de Nederlandse strafadvocatuur.

5 uur geleden
Mondkapjes en tests voor minima en gemeenten met veel infecties

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten krijgen volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Er komen tot 1 mei ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen extra kapjes en tests.

6 uur geleden
Waarschijnlijk toch Nederlandse bloemen op Sint-Pieterplein Rome

DEN HAAG (ANP) - Het Sint-Pietersplein in Rome is met Pasen waarschijnlijk toch versierd met Nederlandse bloemen als daar de pauselijke zegen wordt uitgesproken. De Friezenkerk in Rome, verantwoordelijk voor de organisatie, meldt donderdag dat er wordt gewerkt aan een doorstart nadat de Limburgse hoofdarrangeur die jaren betrokken was bij de bloemenhulde had aangegeven dat sponsors hadden afgehaakt.

7 uur geleden
Kernfusie-expert: energie uit wind en zon blijft hard nodig

EINDHOVEN (ANP) - De techniek achter kernfusie is volop in ontwikkeling, maar volgens kernfusie-expert Marco de Baar blijft het in de tussentijd zeker noodzakelijk om in windmolens en zonnepanelen te investeren. De komende decennia blijft de bijdrage die kernfusie aan vergroening zal leveren nog "verschrikkelijk beperkt", zei hij tijdens een bijeenkomst over kernfusie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

7 uur geleden
Minder treinen NS vanaf 7 februari door uitval personeel

UTRECHT (ANP) - De NS laat vanaf 7 februari minder treinen rijden omdat er steeds meer medewerkers thuiszitten door ziekte of omdat ze vanwege de coronaregels in quarantaine moeten. Op trajecten waar nu zes treinen per uur rijden, zullen dat er straks vier zijn, meldt de NS. Op trajecten waar de NS nu vier treinen per uur laat rijden, worden dat er twee.

7 uur geleden