Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland moet van Hugo de Jonge nog meer aanpassingen doen aan het woningbouwbeleid. De provincie kwam onlangs per brief tegemoet aan een aantal eisen van de demissionair minister van Volkshuisvesting, die al enkele maanden dreigt de regie over de woningbouw over te nemen van Zuid-Holland. De Jonge is niet volledig tevreden en zegt dat "meer aanpassingen" nodig zijn.

De minister wil dat Zuid-Holland de eis schrapt dat 40 procent van de nieuwbouw voor de sociale huur is. Ook wil De Jonge dat de provincie zo snel mogelijk meer buitenstedelijke bouwlocaties van 3 hectare of meer toestaat. De Zuid-Hollandse coalitie van GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA had hier vorig jaar juist een stop op gezet, om natuur en landbouwgrond te beschermen in de provincie waarin ruimte schaars is.

De CDA-minister eist dat Zuid-Holland de "benodigde aanpassingen" doorvoert in de omgevingsverordening. Deze ligt momenteel ter inzage en wordt in het najaar vastgesteld door Provinciale Staten. De Jonge wil dat het college van Gedeputeerde Staten uiterlijk eind volgende week de door hem gewenste aanpassingen voorstelt aan de gekozen volksvertegenwoordigers. Gebeurt dat niet, dan grijpt hij in.

Blij met toezeggingen

"De reden is dat hier een nationaal belang aan de orde is dat met de eerder voorgestelde provinciale regelingen niet op een doeltreffende en doelmatige wijze wordt behartigd", aldus De Jonge.

De minister is blij dat Zuid-Holland heeft toegezegd het aantal te bouwen woningen tot aan 2030 te verhogen (van ruim 235.000 naar bijna 248.000) en dat de provincie aansluit bij de landelijke bovengrens voor wat als een betaalbare koopwoning wordt gezien. Dat is 390.000 euro, terwijl Zuid-Holland de 'oude' grens van 355.000 euro aanhield.

Zelfde doelstelling

Volgens Anne Koning, de gedeputeerde die over wonen gaat, hebben de provincie en het rijk dezelfde doelstelling. "Namelijk woningen bouwen zodat mensen die nu naar een huis op zoek zijn, ook snel een dak boven hun hoofd krijgen. Daarin vinden wij elkaar." Volgens Koning is het van belang dat "de juiste woningen op de juiste plek" worden gebouwd. "Want een verpleegkundige, politieagent of onderwijzer heeft weinig aan woningen van meer dan 500.000 euro."

Meer uit Politiek

Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

2 uur geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

16 uur geleden
Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG (ANP) - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de twee luchthavens wel een bovengrens oplegt voor de stikstofuitstoot van het vliegverkeer. Die grens staat gelijk aan de bestaande uitstoot die de vliegvelden hebben berekend.

19 uur geleden
Rutte ziet 'dwaas' vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

LUZERN (ANP) - Het "dwaze vredesvoorstel" dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij "duidelijk in paniek is". Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte gezegd bij een top over Oekraïne in Zwitserland.

21 uur geleden
Vier nieuwe PVV-Kamerleden moeten beoogd kabinetsleden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Vier nieuwe PVV'ers komen bij het aantreden van het kabinet in de Tweede Kamer omdat vier huidige PVV-Kamerleden het kabinet ingaan. De eerstvolgende namen op de kieslijst zijn Chris Faddegon, Nico Uppelschoten, Robert Rep en Folkert Thiadens.

1 dag geleden
In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

1 dag geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

1 dag geleden