Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: geen 'Italiaanse toestanden' met coronapas

De Jonge: geen 'Italiaanse toestanden' met coronapas

DEN HAAG (ANP) - De vrees voor "Italiaanse toestanden" als de coronapas straks ook op de werkvloer kan worden gevraagd, is onterecht. Dat zegt althans zorgminister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer. Voor sectoren (zoals de horeca) waar nu al een coronatoegangsbewijs (CTB) wordt gevraagd, wordt de pas mogelijk verplicht. Maar voor andere branches krijgen werkgevers slechts de mogelijkheid de QR-code van werknemers te vragen.

"Ik hoor weleens over Italiaanse toestanden dat je personeel zou weglopen omdat je coronatoegangsbewijzen gebruikt", zegt de demissionaire bewindsman. "Dat is niet het geval, omdat we het facultatief ter beschikking willen stellen, maar niet de verplichting willen aanbrengen." In het inzetten van de coronapas op de werkvloer "zitten natuurlijk ook allemaal gradaties", volgens De Jonge.

Werknemers worden sowieso al gevraagd voor het grootste deel thuis te werken. Maar "niet in alle bedrijfstakken kan dat. En toch rust op de werkgever wel degelijk de verplichting om een veilige werksituatie te regelen", zegt De Jonge. Een baas kan er ook voor kiezen om medewerkers een mondkapje te laten dragen of afstand te laten houden. "Als een werkgever, in overleg met zijn werknemers, tot andere maatregelen komt die leiden tot een veilige werkvloer, nou, prima, doen! Maar we willen het wel mogelijk maken."

Het kabinet gaat nog kijken hoe het voorstel precies wordt ingevuld en wat het bijvoorbeeld betekent voor de zorg. Voor het wetgevingstraject is relatief veel tijd nodig, denkt De Jonge. Bewindspersonen praten de komende tijd uitvoerig met werkgeversorganisaties, bonden en deskundigen op het gebied van persoonsgegevens. Het is volgens de minister ook belangrijk dat de maatregel "proportioneel" is.

Meer uit Binnenland

Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geƫvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

18 minuten geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

19 minuten geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geƫist.

21 minuten geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

22 minuten geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

23 minuten geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

1 uur geleden
Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

5 uur geleden