Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: coronapas gaat vanaf 1 februari verlopen zonder booster

De Jonge: coronapas gaat vanaf 1 februari verlopen zonder booster

BRUSSEL (ANP) - De EU lijkt aan te sturen op een verplichte boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn. Nederland en de andere EU-landen krijgen zo drie weken langer dan aanvankelijk de bedoeling was, de tijd om zoveel mogelijk mensen een oppepprik aan te bieden. De Europese Commissie had 10 januari voorgesteld.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge zijn de EU-ministers van Volksgezondheid het daar in Brussel in principe over eens geworden en moet het besluit de komende dagen alleen nog worden geformaliseerd. Het digitaal corona certificaat (dcc) is "een goede manier om de grenzen open te kunnen houden", zei hij. Het is daarom van belang dat de lidstaten de geldigheid voor boosters afstemmen.

Sommige landen dreigden de grens dicht te gooien voor EU-burgers die geen booster hebben gehad binnen zes maanden na hun vaccinatie. Wat landen verder voor coronamaatregelen in eigen land nemen, daar gaan ze zelf over, benadrukte De Jonge.

Voorstander

"Gezamenlijkheid" is volgens De Jonge wel het sleutelwoord om de coronasituatie in de EU weer onder controle te krijgen. De lidstaten moeten niet op eigen houtje maatregelen treffen om het vrij reizen binnen de EU te bemoeilijken. "Samen uit, samen thuis", zei hij. Ook is hij er voorstander van om voorlopig reizigers, ook gevaccineerde, die van buiten de EU naar Europa komen tot een PCR-test te verplichten bij aankomst, hield hij zijn collega’s voor.

Volgens De Jonge krijgt hij geen kritiek van de andere lidstaten op de langzaam op gang gekomen boostercampagne in Nederland. "We hebben ook versneld", zei hij. Er zijn voldoende boosterprikken op voorraad om alle Nederlanders twee keer een herhalingsprik te geven, aldus de CDA-bewindsman.

Gezamenlijke inkoop

De minister zei ook voorstander te zijn van de gezamenlijke inkoop van andere medicijnen en middelen om Covid-19 te bestrijden, zoals het reumamiddel tocilizumab. De EU moet minder afhankelijk worden van Azië of de Verenigde Staten en zelf productiecapaciteit opbouwen. Ook is samenwerking tussen de Europese gezondheidsdiensten van groot belang. "Volksgezondheid is een nationale bevoegdheid, maar we hebben elkaar tijdens de coronacrisis wel gevonden."

Daarom is hij ook enthousiast over HERA, een nieuwe Europese gezondheidsdienst die een centrale rol gaat spelen bij grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid.

18 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

waggel1 1 maand geleden
De waarheid - de leugen waarin de meerderheid gelooft. ( Alexander Otto Weber. Duits schrijver 1868-1927 )
Geel Hesje 1 maand geleden
Het is eigenlijk best wel heel erg knap om volwassen mensen met een verstand en intuitie zo te hersenspoelen en te hypnotiseren dat ze de Grote Gevaren waar ze recht op afstevenen niet meer zien. Mega lange rijen met mensen die zonder na te denken zich vrijwillig laten injecteren met een medisch experiment omdat Hugo de J. het zegt terwijl ze weten dat hij de ene leugen na de andere aan de mensen verteld welke ze elke keer opnieuw geloven. En dat bij miljoenen mensen tegelijk. Dat is eigenlijk best wel heel eng om te zien gebeuren.
C.J. de Loof 1 maand geleden
@robvdZande ja ik ben echt niet zo'n drammer maar als Corona ter sprake komt wordt het gesprek vaak afgekapt met O je bent een complotdenker of anti-vaxxer! het gros van de mensen kijkt braaf wat de media en Rutte en de Jonge vertellen en zien dat als de waarheid. Eigenlijk begrijp ik het ook wel hoor het ware verhaal is zo bizar dat het bijna niet te geloven is!
RobvdZande 1 maand geleden
goed gesproken, boegiewoegie, de Loof en geel hesje....helaas is de meerderheid te bang, of een bord voor hun kop.. om er maar iets van te willen begrijpen en/of in verzet te komen
BoegieWoegie 1 maand geleden
Tijdje terug een facebookberichtje gezien van iemand: De man in kwestie in quarantaine omdat de vrouw positief is getest. Beiden in quarantaine, geen tot milde klachten. Al die reacties: beterschap, hopelijk wordt het niet erger, sterkte en al die zielige emoticons alsof je dood gaat. Op zijn Duits: zum kotzen. Wat een volkje zijn we geworden. Ik zal als ik een scheetje laat en er komt 'iets' mee zal ik dit ook voortaan plaatsen en hoop ik ook op al die liefdevolle berichtjes.
BoegieWoegie 1 maand geleden
Ik verbaas me iedere dag meer. Nu weet ik dat intelligentie en onafhankelijk denken een must kan zijn maar dat zoveel mensen het hieraan ontbreekt wist ik echt niet. Ik zal het nu even anders verwoorden: ZOVEEL ACHTERLIJKE MENSEN DIE HIERIN TRAPPEN! Ik ontken corona niet maar dat de meerderheid niet ziet dat een virus misbruikt wordt om jouw vrijheid te beperken en te controleren middels QR code is al heel ernstig. Dat je vervolgens minder rechten krijgt als je niet gehoorzaamd, is nog ernstiger en dat je straks VERPLICHT gevaccineerd wordt is MISDADIG en nog steeds blijven velen slapen. Ben blij dat mn vriendenkring niet bestaat uit 'pro corona people', oftewel goedkope, makkelijk beïnvloedbare mensjes. Als ik vroeger verkouden was, hoofdpijn had of griep had dan bleef ik thuis. Als ik tegenwoordig voldoe aan voorafgaande zaken dan is het bijna sensatie: quarantaine, positieve testen, 1,5 meter, mondkapje. VROEGER lagen mensen ook op de IC met beademing, lagen zo ook vol (hoe erg ook), stierven er ook mensen. Sorry maar ik WALG van de schapen en straks WALGEN de schapen van zichzelf als we jaarlijks volgespoten worden, elektronisch gevolgd worden, een puntensysteem hebben en dat er voor je gedacht wordt.
Geel Hesje 1 maand geleden
Ik ben nog nooit in mijn leven zo woest geweest toen ik er achter kwam. Er is iets heel anders aan de hand dan een corona crisis. Dat is enkel alleen maar een dekmantel namelijk.
C.J. de Loof 1 maand geleden
@ Geel Hesje Nee geen twijfel dat er iets niet klopt en nee ze vertellen niet de waarheid daar ben ik ook van overtuigd. We gaan het inderdaad zien ! tot die tijd veel twijfel en ongeloof.....
Geel Hesje 1 maand geleden
Ik wil nog wel even een klein hintje en een "leuk" testje geven: Ga met een volledig geinjecteerde in een groot open veld staan. De geinjecteerde mag geen enkele telefoon enz bij zich dragen. Zet op je telefoon de bluetooth aan en kijk welke "devises" er in de bluetooth verbindingen lijst komen te staan. Het werkt nog niet bij alle geinjecteerden maar nadat geinjecteerden een 3de of 4de injectie hebben gehad moet het in het lichaam van de geinjecteerde aanwezige besturingssysteem toch wel aardig op stoom zijn gekomen. De natste droom van Klaus Schwab. Al bijna werkelijkheid geworden. Het gaat snellll :-(
Geel Hesje 1 maand geleden
@C.J. de Loof : We gaan het zien. Het is wel het (niet mijn) plan in ieder geval. En het is al begonnen ook. Al zeggen ze natuurlijk niet waar al die extra doden echt door komen. Als mensen mij niet geloven: Ga jezelf even afvragen waarom die injectie's zo vreselijk doorgezet worden terwijl ze niet eens tegen corona beschermen. Wat zou er toch in zitten dat ze dat zowat ten koste van alles in jouw lichaam willen injecteren? Gaat u ervan uit dat ze u alle dingen naar waarheid vertellen? U moet toch ergens diep van binnen weten dat er iets heel erg niet klopt he.
C.J. de Loof 1 maand geleden
@Geel Hesje uiteraard geloof ik ook niks van het hele Corona verhaal, dat alle gevaccineerden straks dood gaan kan ik me bijna niet voorstellen, maar aan de andere kant er zijn al zoveel vreemde dingen gebeurd :-( Laten we hopen dat je het bij het verkeerde eind hebt! Ik val al bijna 2 jaar dagelijks van de ene verbazing in de andere ..... dat mensen nu in de rij staan voor een 3e prik terwijl de eerste prikjes totaal niet gewerkt hebben vindt ik ongelofelijk!!! Hoe iemand nu nog enig vertrouwen kan hebben in de Jonge en zijn medeplichtigen het is mij allemaal een groot raadsel.
Geel Hesje 1 maand geleden
@C.J. de Loof: Iedereen die minimaal 3 prikjes heeft gehad gaat binnen nu en 5 jaar dood en hoe meer prikjes erbij hoe sneller dood. Precies zoals ook helemaal de bedoeling is. En Hugo de J. is daar volledig van op de hoogte. Kun je nagaan. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als de geinjecteerden er massaal achter gaan komen dat hun lichaam gewoon voor de vivisectie is misbruikt en dat ze als medisch experiment met een biologisch wapen zijn geinjecteerd dat langzaam maar zeker al hun ingewanden kapot maakt tot de dood erop volgt.
GebakkenBanaan 1 maand geleden
Je zou ook eens snelheid kunnen maken met het opschalen van de zorg, flaprol.
C.J. de Loof 1 maand geleden
Wat moeten al die mensen die zich hebben laten overhalen om die experimentele prik te nemen zich genaaid voelen, eerste en tweede prikken hebben niet gewerkt dus nu snel nummer 3 en daarna om de 9 maanden de volgende ! Heeft iemand nog een complottheorie want ze zijn allemaal uitgekomen.....
RobvdZande 1 maand geleden
Wat een verschrikkelijk persoon is het toch... En werkelijk, dat mensen nog steeds in deze enorme idioterie trappen is werkelijk ongelooflijk. leugen op leugen op leugen...En iedereen blijft maar naar het worteltje voor hun neus happen. Angst wordt keer op keer aangejaagd, met cijfers etc gegoogeld, Deze man hoort wat mij betreft de rest van zijn leven in de gevangenis
W.Melger 1 maand geleden
Goed dat er geen coronapas komt.
Motervrienden 1 maand geleden
houd toch op man met dat gezeur over die pas word er gek van man
Louis53 1 maand geleden
Ja wijsneus pielemans, dat haal je nooit meer omdat je veel te laat begonnen bent. Maar.......de schuld van een ander en zeker niet van jou toch??? Andere plaat opzetten, deze begint te vervelen

Meer uit Gezond

Zeven op de tien mensen die al booster mogen, hebben die gehaald

DEN HAAG (ANP) - Van de Nederlanders die in aanmerking komen voor een boosterprik hebben zeven op de tien die inmiddels laten zetten. Jaap van Dissel van het RIVM becijferde in een briefing voor Tweede Kamerleden dat tot en met 16 januari 7,6 miljoen boosters zijn gezet. Dat komt neer op 69 procent van de mensen van 18 jaar en ouder die in aanmerking komen voor een booster.

9 minuten geleden
Aannames over omikron waren te pessimistisch, erkent Van Dissel

DEN HAAG (ANP) - Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Meer patiënten op wachtlijst voor nieuw orgaan

LEIDEN (ANP) - De coronapandemie heeft vorig jaar een minder negatief effect gehad op het aantal orgaandonaties dan in 2020, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Het aantal mensen op de wachtlijst voor een orgaan is wel toegenomen.

2 uur geleden
Studies bevestigen: coronavaccins veilig voor zwangere vrouwen

UTRECHT (ANP) - Coronavaccins zijn veilig te gebruiken door zwangere vrouwen. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo'n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. "Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten", vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.

22 uur geleden
Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en

LEUSDEN (ANP) - Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten.

23 uur geleden
Frankrijk rapporteert bijna half miljoen besmettingen in etmaal

PARIJS/MADRID (ANP/RTR) - In Frankrijk zijn het afgelopen etmaal bijna 465.000 coronabesmettingen vastgesteld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Op de intensive cares in de ziekenhuizen nam het aantal coronapatiënten evenwel licht af tot circa 3900. Frankrijk heeft inmiddels meer dan 100.000 doden te betreuren als gevolg van het virus. De afgelopen 24 uur kwamen er 288 bij.

1 dag geleden
Wereldgezondheidsorganisatie: booster gezonde kinderen onnodig

GENÈVE/BANGALORE (ANP) - Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er momenteel geen bewijs dat gezonde kinderen en adolescenten een booster tegen het coronavirus nodig hebben.

1 dag geleden