Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Figurant viert 20-jarig bestaan met benefietconcert voor Oegandees project

De Figurant viert 20-jarig bestaan met benefietconcert voor Oegandees project

GOES - Stichting de Figurant bestaat twintig jaar. Hoe kunnen Theo van Teijlingen, voorzitter Cor de Rijke en penningmeester Gerrit Dieleman dat anders vieren dan met muziek? Iedereen is uitgenodigd voor een nieuwe aflevering van ‘Goes geeft thuis’ in Theater de Mythe. De opbrengsten van het benefietconcert gaan naar kinderhuis Amecet in Oeganda.

Els van Teijlingen, Theo’s zus, en haar vier kinderen zijn overgekomen uit het Afrikaanse land om het verjaardagsfeestje mee te vieren. “Het is bijzonder wat zij allemaal voor ons doen. Ik zou niet weten waar wij zonder hen hadden gestaan”, zegt Els over de stichting.

Patiënten

Zij vertrok in 1997 naar Oeganda voor Youth with a Mission. In haar eerste jaren werkte ze met volwassen aids-patiënten, maar al snel zag ze dat kinderen tussen wal en schip vielen. “Ik zag sommige letterlijk wegkwijnen. Het eten dat er was gaven inwoners liever aan de gezonde jongens en meisjes. Een keer noemde een oom een meisje, van wie de ouders al dood waren, letterlijk een dood ding. Dat vond ik heftig.”

Erkend

Ze kon het niet over haar kant laten gaan en zette een kinderhuis op poten. Amecet, wat schuilplaats van vrede betekent, is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een erkend kinderhuis en bovendien één van de vijf beste van Oeganda. “We hebben plek voor 36 kinderen, maar willen eigenlijk niet vol zitten. We vangen kinderen zonder ouders op, maar proberen ze terug te brengen naar hun familie, hun clan. Het is niet goed als ze hun hele leven in een tehuis zouden wonen.”

Vrienden

Hoewel De Figurant ongeveer tegelijkertijd is opgericht met Amecet, is de stichting er niet speciaal voor het werk in Oeganda. “We zijn drie goede vrienden die elkaar inmiddels door en door kennen. Ons idee is dat wij het goed hebben in Goes. Meer mensen zouden zich zo moeten kunnen voelen.”

In het verleden heeft de stichting ook goede doelen in Servië in Nicaragua gesteund. “Maar,” zegt Theo, “Oeganda is ons grootste goede doel. Het broer-zus-idee werkt goed. Er zijn korte lijntjes. Dat geeft een veilig gevoel. Mensen weten dat het geld goed wordt besteed. Bovendien ben ik een soort ambassadeur van het werk dat zij doet.”

Gospelkoor

Theo is een troubadour in hart en nieren. Hij speelt al zijn hele leven muziek en treedt overal en nergens op. Het meeste geld dat ze met Stichting de Figurant ophalen komt via de muziek. De ‘Goes geeft thuis’-concerten zijn een grote bron. Het eerste vond plaats in 2005, in het jaar dat Goes 6oo jaar bestond. Vrijdag vindt de zevende aflevering van de benefietavond plaats.

Gospelkoor Nova Melodica, die Amecet zelf maandelijks ondersteunt, opent de avond rond 20.00 uur.

Daarna volgt een optreden van kleinkunstenaar Bert Kreeft, waarna Theo en zijn zoons Benjamin en Christoffer op het podium klimmen. “Ik heb een programma gemaakt met muziek en beeld”, legt de troubadour uit. “Verbinding en verwondering staan centraal. Vooral die verbinding vind ik mooi. Tegenwoordig durven mensen het woord bijna niet meer uit te spreken, maar met de Figurant maken we ons daar al twintig jaar sterk voor. We willen verhalen met elkaar delen.”

Koeien

Els zit met haar vier dochters in de zaal. Kort na het optreden keren ze, hopelijk met een mooi verjaardagscadeau in de vorm van een cheque, terug naar Oeganda. “Mijn leven is daar”, zegt ze. “We hebben met de stichting onlangs een stuk land gekocht in Oeganda. Daarop verbouwen we gewassen en grazen drie Friese koeien. Daarmee hopen we zelf een bron van inkomsten te creëren. Alle giften zijn prachtig, maar je kunt niet altijd je hand blijven ophouden.”

Meer informatie over de Figurant is te vinden op www.defigurant.nl en over Amecet op www.amecet-childrenshome.com.

Meer uit Beveland

Scooterrijdster valt tegen ruit bij voordeur in Goes

GOES - Een scooterrijdster is dinsdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht nadat zij tegen een ruit in de voordeur van een woning in Goes was gevallen.

5 uur geleden
Veere legt plan voor Neeltje Jans ter inzage

NEELTJE JANS - Met het oog op de nieuwe Omgevingswet heeft de gemeente Veere dinsdag het plan voor Neeltje Jans zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden het plan inzien en erop reageren.

8 uur geleden
Esprit vraagt faillissement aan voor kledingwinkels in Nederland

GOES - Modeketen Esprit heeft faillissement aangevraagd voor haar Nederlandse activiteiten, inclusief de winkels. 

8 uur geleden
Motorrijder gewond bij ongeluk Assenburgweg Borssele

BORSSELE - Een motorrijder is dinsdagochtend gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de Assenburgweg in Borssele. Van ernstig letsel bleek geen sprake te zijn. De motor is weggetakeld.

9 uur geleden
Goes verwelkomt 40.000e inwoner: baby Bobbi

GOES - Burgemeester Cees van den Bos heette maandag de 40.000e inwoner van de gemeente Goes welkom: Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

1 dag geleden
Tweede JARO stratenmijl Goes-Zuid vindt plaats op 3 augustus

GOES - Op zaterdag 3 augustus houdt de Goese hardloopliefhebber Jan Roose een hardloopwedstrijd op de skeelerbaan in Goes-Zuid. Deze wedstrijd gaat over 1 Engelse mijl oftewel 1609,35 meter. 'Op deze baan is dat ongeveer 4,5 rondes en aangezien er op asfalt wordt gelopen, is het een wegwedstrijd en kunnen er records verbeterd of gevestigd worden', laat Roose weten.

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Vita Anthonisse: 'Een slechte dag is nog geen slechte week'

GOES - Werken van 9.00 uur 's ochtends tot 3.00 uur 's nachts. Mensen verklaarden Vita Anthonisse voor gek, maar zij kreeg daar juist energie van. Als kroegbaas ging de Goese vroeger ook nooit op vakantie. Nu is ze ouder en moeder en kan ze haar cafés De Snor en La Moustache beter loslaten. "Ik ga lekker op vakantie met Puck."

1 dag geleden