Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Figurant viert 20-jarig bestaan met benefietconcert voor Oegandees project

De Figurant viert 20-jarig bestaan met benefietconcert voor Oegandees project

GOES - Stichting de Figurant bestaat twintig jaar. Hoe kunnen Theo van Teijlingen, voorzitter Cor de Rijke en penningmeester Gerrit Dieleman dat anders vieren dan met muziek? Iedereen is uitgenodigd voor een nieuwe aflevering van ‘Goes geeft thuis’ in Theater de Mythe. De opbrengsten van het benefietconcert gaan naar kinderhuis Amecet in Oeganda.

Els van Teijlingen, Theo’s zus, en haar vier kinderen zijn overgekomen uit het Afrikaanse land om het verjaardagsfeestje mee te vieren. “Het is bijzonder wat zij allemaal voor ons doen. Ik zou niet weten waar wij zonder hen hadden gestaan”, zegt Els over de stichting.

Patiënten

Zij vertrok in 1997 naar Oeganda voor Youth with a Mission. In haar eerste jaren werkte ze met volwassen aids-patiënten, maar al snel zag ze dat kinderen tussen wal en schip vielen. “Ik zag sommige letterlijk wegkwijnen. Het eten dat er was gaven inwoners liever aan de gezonde jongens en meisjes. Een keer noemde een oom een meisje, van wie de ouders al dood waren, letterlijk een dood ding. Dat vond ik heftig.”

Erkend

Ze kon het niet over haar kant laten gaan en zette een kinderhuis op poten. Amecet, wat schuilplaats van vrede betekent, is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een erkend kinderhuis en bovendien één van de vijf beste van Oeganda. “We hebben plek voor 36 kinderen, maar willen eigenlijk niet vol zitten. We vangen kinderen zonder ouders op, maar proberen ze terug te brengen naar hun familie, hun clan. Het is niet goed als ze hun hele leven in een tehuis zouden wonen.”

Vrienden

Hoewel De Figurant ongeveer tegelijkertijd is opgericht met Amecet, is de stichting er niet speciaal voor het werk in Oeganda. “We zijn drie goede vrienden die elkaar inmiddels door en door kennen. Ons idee is dat wij het goed hebben in Goes. Meer mensen zouden zich zo moeten kunnen voelen.”

In het verleden heeft de stichting ook goede doelen in Servië in Nicaragua gesteund. “Maar,” zegt Theo, “Oeganda is ons grootste goede doel. Het broer-zus-idee werkt goed. Er zijn korte lijntjes. Dat geeft een veilig gevoel. Mensen weten dat het geld goed wordt besteed. Bovendien ben ik een soort ambassadeur van het werk dat zij doet.”

Gospelkoor

Theo is een troubadour in hart en nieren. Hij speelt al zijn hele leven muziek en treedt overal en nergens op. Het meeste geld dat ze met Stichting de Figurant ophalen komt via de muziek. De ‘Goes geeft thuis’-concerten zijn een grote bron. Het eerste vond plaats in 2005, in het jaar dat Goes 6oo jaar bestond. Vrijdag vindt de zevende aflevering van de benefietavond plaats.

Gospelkoor Nova Melodica, die Amecet zelf maandelijks ondersteunt, opent de avond rond 20.00 uur.

Daarna volgt een optreden van kleinkunstenaar Bert Kreeft, waarna Theo en zijn zoons Benjamin en Christoffer op het podium klimmen. “Ik heb een programma gemaakt met muziek en beeld”, legt de troubadour uit. “Verbinding en verwondering staan centraal. Vooral die verbinding vind ik mooi. Tegenwoordig durven mensen het woord bijna niet meer uit te spreken, maar met de Figurant maken we ons daar al twintig jaar sterk voor. We willen verhalen met elkaar delen.”

Koeien

Els zit met haar vier dochters in de zaal. Kort na het optreden keren ze, hopelijk met een mooi verjaardagscadeau in de vorm van een cheque, terug naar Oeganda. “Mijn leven is daar”, zegt ze. “We hebben met de stichting onlangs een stuk land gekocht in Oeganda. Daarop verbouwen we gewassen en grazen drie Friese koeien. Daarmee hopen we zelf een bron van inkomsten te creëren. Alle giften zijn prachtig, maar je kunt niet altijd je hand blijven ophouden.”

Meer informatie over de Figurant is te vinden op www.defigurant.nl en over Amecet op www.amecet-childrenshome.com.

Meer uit Beveland

Bedrijventerrein Eindewege krijgt glasvezel

EINDEWEGE - Begin volgend jaar start de aanleg van glasvezel bij bedrijventerrein Eindewege.

18 uur geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

HEINKENSZAND - Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente één. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

19 uur geleden
Kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Voor de elfde keer organiseren de gezamenlijke kerken van Heinkenszand hun jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand. Een initiatief dat 12 jaar geleden is geboren, elk jaar is georganiseerd en slechts werd onderbroken door de coronabeperkingen. 

1 dag geleden
Kom Us Kieke in Goes vernieuwt tot duurzame en aantrekkelijke dagbesteding en leerwerklocatie

GOES - Voor Stadsboerderij Kom Us Kieke in Goes, een dagbestedingslocatie van zorgorganisatie Gors, begint volgend jaar de bouw van een nieuw pand aan de Watervlietweg.

1 dag geleden
Subsidie voor versnellen Zeeuws Deltaplan Zoet Water

WISSENKERKE - De provincie Zeeland verleent subsidie voor twee projecten die de beschikbaarheid voor zoet water in Zeeland stimuleren. Er gaat 134.851 euro naar een praktijkproef met zogeheten kreekruginfiltratie op Noordgouwe en 27.000 euro naar landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins op Noord-Beveland.

1 dag geleden
Voorgedragen burgemeester Cees van den Bos: 'Goes is een kans die ik niet kan laten lopen'

GOES - Hij is het niet, maar Cees van den Bos klinkt al aardig ingeburgerd als Goesenaar. De burgemeester van Urk is voorgedragen als burgervader van Goes en hij blijkt de gemeente goed te kennen. “Ik heb een Schouws accent, want ik ben geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, maar ik hou van Goes en kan niet wachten om er aan de slag te gaan", vertelt de 43-jarige Van den Bos. “Ik heb op de havo gezeten in Goes en er meerdere stages gelopen. Met mijn gezin bezoek ik Goes ook regelmatig. De gemeente heeft zoveel plussen dat ik deze kans niet kon laten lopen", zegt hij over de vacature die vrijkwam nadat Margo Mulder in juni vertrok als burgemeester van Goes.

1 dag geleden
Treinenclub houdt vrijdagavond lezing in Goes

GOES - De NVBS, vereniging van spoor- en tramliefhebbers, organiseert vrijdag 8 december in hotel Terminus in Goes een lezing. Jan Strooband gaat in op 'Turkije voordat de toeristenstroom op gang kwam'.

2 dagen geleden