Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De buurtpedagogen van het eiland Tholen

De buurtpedagogen van het eiland Tholen

THOLEN - Het is een rare tijd en al zeker als je dan ook nog eens aan een nieuwe baan moet beginnen. Karin Dijkstra en Pepita van de Laak begonnen recent als buurtpedagoog op het eiland. Ondanks de crisis weten steeds meer mensen de dames te vinden.

De pilot met de buurtpedagogen is op het moment nog volop in ontwikkeling. De gemeente Tholen wil met deze pilot onderzoeken wat buurtpedagogen bij kunnen dragen aan vroegtijdige signalering van jeugdproblematiek. “Wij willen in de dorpskernen Sint-Maartensdijk en Oud-Vossemeer het eerste aanspreekpunt zijn voor betrokkende bij jeugd van 0 tot 18 jaar. Wij zijn er voor opvoedvragen, klein en groot. Deze vragen kunnen komen van iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met de jeugd. Dat kunnen ouders en verzorgers zijn, maar denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de tennisleraar, voetbalcoach, de leraar op school of geloofsgemeenschappen. Ook hebben wij korte lijntjes met de jongerenwerkers en de buurtsportcoaches van de gemeente Tholen”, leggen de dames uit.

Jeugdhulp

Beide dames hebben de nodige ervaring en diploma’s meegenomen. Karin volgde de mbo- en hbo- opleiding social work waarna ze de post hbo-opleiding intensief ambulante gezinsbegeleiding volgde. “Tijdens mijn werkend leven heb ik diverse trainingen en cursussen afgerond. Ik ben vooral in functies binnen de jeugdhulp werkzaam geweest, met hierbij verschillende taken en verantwoordelijkheden”, vertelt Karin. Ook Pepita volgde de opleiding mbo-en hbo- opleiding social wrok. Pepita volgde daarna een opleiding tot psychotherapeut. “Ook ik heb diverse trainingen en cursussen gevolgd. Ik ben al vele jaren werkzaam in de jeugdhulp en net als Karin heb ik diverse taken en verantwoordelijkheden gehad”, vertelt Pepita. Toen de gemeente Tholen Pepita en Karin benaderde voor de pilot hoefde de dames er niet lang over na te denken. “De gemeente Tholen heeft Spring Jeugdhulp, waarbij wij beiden werkzaam zijn, benaderd met de vraag of er interesse was in een pilot met buurtpedagogen in Sint-Maartensdijk en Oud-Vossemeer. Wij beiden hebben hier enthousiast op gereageerd en dat zijn we nog steeds”, leggen de dames uit.

Pilot

“Wij zijn in coronatijd gestart, dus we weten niet hoe het is om met een pilot als deze in normale omstandigheden te starten. Maar het zorgt wel voor extra uitdagingen om in contact te komen met de inwoners van Oud-Vossemeer en Sint-Maartensdijk. In eerste instantie hadden wij in beide kernen een informatieavond gepland, maar deze konden vanwege corona helaas geen doorgang vinden. De gemeente Tholen denkt enorm mee en is steunend in onze ideeën om ruchtbaarheid te geven aan ons bestaan als buurtpedagoog. Zo is er bijvoorbeeld een filmpje te vinden op onze Facebookpagina, waarin we ons voorstellen en vertellen wat we doen. Ook de scholen in de kernen werken mee aan het verspreiden van informatie’, vertellen Karin en Pepita. De pilot duurt in principe een jaar, dan wordt bekeken of deze verlengd wordt. “Wat wij merken is dat mensen ons steeds meer gaan vinden. En dat er ook door instanties contact met ons wordt gelegd om met elkaar in gesprek te gaan over jeugd met de vraag of wij daar iets in kunnen betekenen. Hierbij kun je denken aan een opvoedingsvraag of hoe om te gaan met de lockdown en het thuisonderwijs. Belangrijk is wel om te melden dat contact altijd met toestemming van ouder(s) of verzorger(s) van het kind tot stand gebracht wordt’, aldus de buurtpedagogen.

Uitdaging

Beiden dames zijn blij met de pilot en vinden alles mooi aan hun werk. “Het is erg leuk om deel uit te maken van iets nieuws. Het actieve karakter en creatief zijn in toch contacten leggen met in acht neming van de maatregelen is een geweldige uitdaging. Ook voelen wij ons zeer welkom in de kernen en zien we dat de scholen en anderen betrokkenen graag met ons mee willen denken hoe we in contact kunnen komen met die mensen die met vragen zitten over een jeugdige”, vertellen de dames. Wat ook zeker een pluspunt is, is dat de dames al twee jaar directe collega’s waren. Hun samenwerking is vanzelfsprekend en de dames kunnen elkaar kritisch bevragen en ondersteunen waar dit nodig is. Ook vervangen zij elkaar in de kernen tijdens afwezigheid. 

Karin Dijkstra, buurtpedagoog in Sint-Maartensdijk, is bereikbaar via [email protected] en tel. 06-28320322. Pepita van de Laak, buurtpedagoog in Oud-Vossemeer, is bereikbaar via [email protected] en tel. 06-39862662. De buurtpedagogen zijn ook te vinden op Facebook: Buurtpedagogen Oud-Vossemeer Sint-Maartensdijk

Meer uit Tholen

Aan de keukentafel bij Daan Adriaansen: 'ICT was altijd mijn hoofdkey'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Daan Adriaansen. 

1 dag geleden
Vrijmibotho steunt dit jaar niet één, maar twee goede doelen

THOLEN - Ook dit jaar vindt er op Tholen in juni weer een Vrijmibotho plaats. En dit jaar steunt het evenement niet één, maar twee lokale goede doelen.

2 dagen geleden
Weerbericht Tholen: 'Hoge zonkracht tijdens lang pinksterweekend'

THOLEN - De dagen worden langer en dit betekent dat de zon steeds feller kan gaan schijnen. Komende dagen wordt op uitgebreide schaal zonkracht 7 bereikt. Dat meldt Weeronline.Vergeet dus niet zonnebrandcrème te gebruiken als je midden op de dag naar buiten gaat!

3 dagen geleden
Sarah maakte de afgelopen vijf jaar 150 duiken: 'Tholen heeft iets wat België niet heeft'

In vijf jaar tijd maakte Sarah zo’n 150 duiken. Afgelopen weekend was zij ook aanwezig bij het duikkamp op Tholen. Haar twee kinderen (13 en 16 jaar) duiken ook. Zij zijn ooit uit verveling op vakantie begonnen met duiken. 

4 dagen geleden
Bruno heeft al 45 jaar duikervaring: 'Op plaatsen zoals Tholen doen wij 40 duiken per jaar'

Met zijn 45 jaar duikervaring noemt Bruno Goyvaerts zichzelf ‘een ouwe rakker’. Hij geeft aan zo’n beetje de hele wereld al verkend te hebben. Maar op plaatsen als de Oosterschelde komt hij toch nog wel het meest. “Op dit soort plaatsen doen wij zo’n 30 tot 40 duiken per jaar.”

5 dagen geleden
Proef met wasbare luiers vanaf morgen van start

THOLEN - In Tholen en Reimerswaal start vanaf morgen een proef met wasbare luiers. In beide gemeenten begint een groep jonge ouders met het gebruiken van de herbruikbare luiers. Met de proef willen de gemeenten jonge ouders stimuleren de enorme hoeveelheid luierafval te beperken.

5 dagen geleden
Diederik organiseerde het duikkamp op Tholen: 'Blij met de Zeeuwse gastvrijheid'

Diederik van Noten duikt al 32 jaar. Hij heeft bij verschillende clubs gezeten, maar heeft zo’n 20 jaar geleden een eigen duikschool opgericht met een familiaal karakter. Dat zie je ook terug; er zijn veel gezinnen aanwezig.

6 dagen geleden