Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'De 45-minutennorm voor ambulances gaat probleem vormen voor Stavenisse'

'De 45-minutennorm voor ambulances gaat probleem vormen voor Stavenisse'

STAVENISSE - Het nieuwe ziekenhuis is niet binnen 45 minuten te bereiken vanuit Stavenisse. Dat zegt de gemeenteraad in een brandbrief. Volgens de raad kun je het dorp niet binnen 18 seconden uit zijn zoals in het onderzoek staat. Daarnaast zouden de geplande drempels en rotondes de aanrijtijd aanzienlijk verlengen.

De gemeente Tholen reageerde bij de bekendmaking voor Roosendaal als locatie voor het nieuwe Bravis ziekenhuis al teleurgesteld. "We hadden graag gezien dat het nieuwe ziekenhuis bij Bergen op Zoom zou komen", stelde wethouder Harmsen kort na de bekendmaking. Men maakt zich vooral zorgen om de aanrijtijden van de ambulances. Eerder al ging de gemeente Tholen in gesprek gegaan met de Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis en in dat gesprek heeft de gemeente haar eisen neergelegd en haar zorgen geuit over de aanrijtijden voor de Thoolse kernen. Bravis stelde echter bij de bekendmaking dat ze in het plan voldoet aan de 45 minuten-norm, ook nu het ziekenhuis in Roosendaal gebouwd wordt.

Kritisch

Harmsen reageerde direct met: "Daar blijven we kritisch naar kijken. Er zijn blijkbaar nieuwe rapporten en die gaan we verder onderzoeken." Hij zou ook in gesprek gaan met de huisartsen in de gemeente Tholen om te bekijken of er, samen met het Bravis Ziekenhuis, een vorm van anderhalvelijnszorg gerealiseerd kan worden op het eiland. "Je kan daarbij denken aan specialisten die aan huis komen of specialisten die spreekuur houden in de gemeente. We gaan op korte termijn bekijken wat de mogelijkheden hiervoor zijn." Los hiervan kwamen de Thoolse politieke partijen nu al tot de conclusie dat de nieuwe locatie problematisch kan worden voor de inwoners van Stavenisse. Zij stellen dat ambulances structureel niet de 45-minuten norm vanuit Stavenisse naar het nieuwe ziekenhuis Bravis in Roosendaal kunnen halen. In een brandbrief legt men de zorgen uit en daarnaast vraagt de Thoolse gemeenteraad het ziekenhuisbestuur met klem in de locatiekeuze te heroverwegen.

Honderden inwoners

De partijen geven aan dat zo'n 1700 inwoners van de gemeente door de verhuizing te maken zullen krijgen met een overschrijding van de gestelde 45 minuten. Daarmee is het Roosendaalse Bulkenaar volgens hen pertinent niet geschikt als plek voor een nieuw ziekenhuis. Volgens de raad wordt in het rekenmodel onterecht uitgegaan van het geografische middelpunt van het postcodegebied Stavenisse. "Om het dorp uit te komen zijn meer dan 18 seconden nodig. De ritduur is daarmee langer dan 45 minuten", benadrukt de raad. Ook hamert men op het feit dat de provincie extra rotondes en drempels in Stavenisse aan wil leggen. De raad wil middels een unaniem aangenomen motie het college vragen te gaan praten met het Bravis, de ambulancedienst en wegbeheerders.

Meer uit Tholen

Autoschade Buijs: 'Werken met ZLM geeft ons veel vertrouwen'

THOLEN - Schade aan je auto? Dan zorgt Autoschade Buijs voor een snelle en betrouwbare oplossing. Vanaf 1 maart is dit Thoolse bedrijf aan de Ambachtsweg een erkend schadehersteller van ZLM Verzekeringen. Met deze nieuwe samenwerking blijft Autoschade Buijs na 17 jaar haar groeiende service nog altijd uitbreiden.

51 minuten geleden
Skills helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan

THOLEN - Skills draait op volle toeren. Aan de Marconiweg in bedrijventerrein Welgelegen ligt deze nieuwe werkplaats. De missie van Skills is duidelijk: het trainen van deelnemers met afstand tot de arbeidsmarkt naar regulier werk. Dit kan iedereen zijn, van mensen met psychische klachten tot nieuwkomers.

4 uur geleden
Kruispunt N286 vanaf zaterdag 2 maart open voor verkeer

THOLEN - Gemeente Tholen werkt aan de bereikbaarheid van Tholen in het project Toekomstig Tholen. Om de bereikbaarheid te verbeteren, legt de gemeente ter hoogte van de Molenvlietsedijk en de N286 een nieuw kruispunt aan. Vanaf zaterdag 2 maart om 6.00 uur is het kruispunt open voor verkeer.

20 uur geleden
Meer woningen, minder voetbalvelden: KNVB vraagt politiek om aandacht

THOLEN - Het Nederlandse amateurvoetbal staat onder druk door een tekort aan ruimte voor clubs, waarschuwt de KNVB. De invoering van een sportnorm op basis van het aantal inwoners per gemeente moet daarom hoog op de politieke agenda komen te staan. Met de ambitie om veel nieuwe woningen te bouwen, benadrukt de voetbalbond het belang van leefbare wijken voor de toekomst.

1 dag geleden
'Bij ons op het Kamp' strijdt voor de Gouden Televizier-ring: 'Stem op ons!'

STEENBERGEN/THOLEN - Toon, Corrina, Tony, Pablo en Lolita Kouwen schitterden in het laatste seizoen van 'Bij ons op het Kamp'. In het programma werden de kijkers meegenomen in het leven van de familie die in een woonwagen woont op het Steenbergse kamp. Zo trots als ze waren op hun deelname, zijn ze nu even trots dat ze kans maken op een nominatie voor de Gouden Televizier-Ring. 

1 dag geleden
Overleden vrouw Sint-Annaland is niet door misdrijf om het leven gekomen

SINT-ANNALAND - De overleden vrouw die vorige week werd gevonden in Sint-Annaland is niet door een misdrijf om het leven gekomen.

1 dag geleden
SGP, CU en VVD continueren samenwerking binnen Thoolse coalitie

THOLEN - De fracties van de SGP, CU en VVD zetten hun samenwerking binnen de Thoolse coalitie voort. De VVD-fractie draagt Hilde Moerland voor als nieuwe wethouder. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 maart aanstaande wordt zij geïnstalleerd.  

2 dagen geleden