
'Dat druist in tegen mijn gevoel van gastheerschap'
GOES - De artsen en verpleegkundigen van Adrz zetten momenteel alles op alles in de strijd tegen het coronavirus. Zij zijn echter niet de enigen in het ziekenhuis die overuren draaien. Achter de mannen en vrouwen in de frontlinie staat een grote groep mensen die alles uit de kast haalt, zodat de ziekenhuiszorg optimaal draait in deze vreemde tijden. De komende vier weken laat Weekblad de Bode die mensen zien. In deze laatste aflevering is het woord aan Hans Peeters, teamleider facilitaire services en voeding.
Waar collega’s in het ziekenhuis in de eerste weken van de coronacrisis alle zeilen bij moesten zetten en overuren draaiden, zat Hans Peeters met een dilemma. Hij moest op zoek naar andere taken voor een deel van zijn 23 mensen, want het personeelsrestaurant en de foodshop met het terras moesten net als alle horeca halsoverkop dicht op zondag 15 maart. “Er zijn mensen gaan werken bij de facilitaire dienst en we hebben extra schoonmaakwerkzaamheden verricht. Ook is een aantal collega’s in de tent bij de ingang aan de slag gegaan waar mensen spullen kunnen afgeven voor patiënten in het ziekenhuis”, legt Peeters uit.
Angst
Volgens de teamleider vonden ze het fijn om bezig te blijven. Bij sommigen was er in het begin wat angst, omdat werknemers van de catering en voeding in het hele ziekenhuis komen. “Toen hebben de medisch manager en bedrijfskundig manager in een bijeenkomst uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Dat heeft ontzettend goed geholpen.”
Maaltijden
Peeters’ team is verantwoordelijk voor de catering en alle voeding in het ziekenhuis. Zo checken ze bijvoorbeeld de verse maaltijden die dagelijks aan patiënten worden uitgedeeld en bereidt zijn personeel normaal elke dag broodjes, soep en ander eten voor de artsen en verpleegkundigen. Ook zorgen Peeters en coördinatoren Erik en Thijs dat er in de foodshop van alles is te krijgen. “Het personeelsrestaurant is blijven draaien, meer en langer dan normaal zelfs, maar alleen als afhaalrestaurant. Normaal genieten de mensen aan de tafeltjes van een broodje, een kopje soep of iets anders. Nu moesten ze dat meenemen. Dat druist in tegen mijn gevoel van gastheerschap.”
Risico
De werkzaamheden van Peeters werden ook flink beïnvloed door de coronacrisis. Tal van organisaties, bedrijven en personen wilden iets leuks doen voor het zorgpersoneel, om hen een hart onder de riem te steken. Peeters zorgde dat alles wat werd aangeboden veilig was. “Dat is sowieso mijn taak. Als iemand ziek zou worden van iets wat in dit ziekenhuis is geserveerd moet ik het kunnen traceren. We willen natuurlijk geen enkel risico lopen.”
Rugnummers
De teamleider laat een stapeltje prints zien met foto’s en namen en rugnummers van alles wat de laatste weken is aangeboden. “Het is bijna een boekwerk”, lacht de man, die 34 jaar geleden als kok in het ziekenhuis is begonnen, toen alle maaltijden nog in het ziekenhuis werden klaargemaakt. “Op een gegeven moment kwamen er elke dag meerdere telefoontjes van mensen die iets wilden doen. Er is veel tijd in gaan zitten.”
Appelsap
Je ziet van alles in het ‘boekwerk’: ijsjes, vlaaipunten, fruit, handcrème, bonbons, appelsap en kaartjes. “Het is te veel om op te noemen. Het is fantastisch wat er allemaal is gedaan voor de 2200 medewerkers.” Peeters heeft zelf ook met veel bewondering naar zijn collega’s in de frontlinie gekeken. “Het is een bizarre tijd. Ik heb heel veel respect voor iedereen die in de zorg werkt en vind het fijn dat wij hen af en toe een rustmoment kunnen gunnen, met iets lekkers. Dat is wat wij graag doen.”
Meer uit Middelburg
VEERE - Dini Helmers uit Veere doet sinds haar jeugd vrijwilligerswerk. Ze heeft al veel verschillende dingen gedaan en rolt, zoals ze zelf zegt, 'van het een in het ander'. Zo kwam zij bij toeval via haar roofvogelonderzoek in contact met de krant Zeeuws Weerzien, waarvoor zij nu actief is als vrijwilliger.
3 uur geledenMIDDELBURG - Van 29 augustus tot en met 6 september presenteert Theaterproductiehuis Zeeland een nieuwe editie van het Zeeland Nazomerfestival. Dit jaar staat één grote locatievoorstelling centraal: 'Dit is mijn hof'. Deze theatervoorstelling komt tot leven op een bijzondere plek in Zeeuws-Vlaanderen, waar landschap en verhaal naadloos samenvallen, aldus de organisatie. 'De exacte locatie blijft nog even geheim.'
9 uur geledenOOSTKAPELLE - Op de kruising tussen de Munnikweg en Dunoweg bij Oostkapelle is een monument onthuld voor twee piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
11 uur geledenMIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.
1 dag geledenAls nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?
1 dag geledenMIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg.
1 dag geledenMIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.
1 dag geleden