Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dankzij AI mogelijk sneller juiste medicijnen bij zware depressie

Dankzij AI mogelijk sneller juiste medicijnen bij zware depressie

AMSTERDAM/NIJMEGEN (ANP) - Onderzoekers hebben goede hoop dat voor mensen met een ernstige depressie eerder een passend medicijn kan worden vastgesteld, mogelijk al binnen een week. Nu kan het vaak wel bijna twee maanden duren voordat duidelijk is of iets aanslaat. Zo niet, dan moet er iets anders worden geprobeerd en gaat er waarschijnlijk weer een tijd overheen.

Met kunstmatige intelligentie, een hersenscan en informatie over de patiënt in kwestie zou een snelle juiste keuze mogelijk moeten worden. Amsterdam UMC en Radboudumc in Nijmegen publiceerden woensdag onderzoeksresultaten hierover.

De wetenschappers onderzochten of ze het effect van het antidepressivum sertraline konden voorspellen. In Amsterdam werd een algoritme losgelaten op eerder in de Verenigde Staten gemaakte MRI-scans en informatie van 229 patiënten met een ernstige depressie. "De uitkomst was dat bij een derde van de 229 patiënten het medicijn zou aanslaan en dat het bij twee derde niet zou aanslaan", melden ze.

Bijwerkingen voorkomen

"Het algoritme gaf bij de eerste meting aan dat veel doorbloeding in het hersengebied waar emoties zitten van voorspellende waarde was voor of het medicijn zou werken. En bij de tweede meting, een week na de start, was de ernst van de klachten de graadmeter", vertelt Eric Ruhé, psychiater bij het Radboudumc.

Hoogleraar neuroradiologie Liesbeth Reneman van het Amsterdam UMC: "Met deze methode kunnen we dus al twee derde van het aantal 'foutieve' voorschriften van sertraline voorkomen en daarmee betere kwaliteit van zorg bieden voor de patiënt, want het medicijn geeft ook bijwerkingen."

Meer uit Gezond

Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

10 uur geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

15 uur geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

17 uur geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

18 uur geleden
Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

19 uur geleden
WHO-studie: meer kinderen met overgewicht door coronapandemie

KOPENHAGEN (ANP) - De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer 'schermtijd', terwijl 28 procent doordeweeks minder in beweging kwam, becijferen onderzoekers in een woensdag verschenen rapport.

21 uur geleden
Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.

1 dag geleden