Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak zet zich schrap na koersval Wall Street en Azië

Damrak zet zich schrap na koersval Wall Street en Azië

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs zetten zich vrijdag schrap, na de forse koersdalingen op Wall Street en de Aziatische markten. Vooral de technologiebedrijven lijken zware klappen te krijgen na de koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Door de oplopende rentes op de obligatiemarkten maken beleggers zich zorgen over de hoge waarderingen van de techaandelen, die tijdens de coronacrisis hard zijn gestegen.

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren 2 procent lager te beginnen aan de laatste dag van een grillige beursweek. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met flinke verliezen openen. In Tokio sloot de toonaangevende Nikkei vrijdag 4 procent lager onder aanvoering van de Japanse techbedrijven.

Op het Damrak kwam IMCD nog met jaarcijfers. De chemicaliëndistributeur zag de omzet in 2020 met 3 procent stijgen tot 2,77 miljard euro. De winst per aandeel nam met 9 procent toe. Topman Piet van der Slikke sprak van sterke resultaten met een goed einde van het jaar. Voor het lopende jaar geeft het bedrijf vanwege de onzekerheden rond de coronapandemie geen concrete verwachting af.

GrandVision

GrandVision bracht de definitieve jaarcijfers naar buiten. De eigenaar van optiekketens Pearle en Eye Wish leed in het coronajaar 2020 een nettoverlies van 45 miljoen euro. In 2019 boekte het concern nog een winst van 195 miljoen euro. GrandVision zag wel een sterk herstel in de tweede jaarhelft. Het bedrijf blijft daarnaast achter de overname door de Frans-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica staan. Het Financieele Dagblad meldde eerder deze week dat de overname wankelt.

In de strijd tegen het coronavirus dreigt Frankrijk meer regio's, waaronder Parijs, weer op slot te doen na een forse stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Volgens de Franse premier Castex is de situatie de laatste dagen zodanig verslechterd dat in twintig gebieden extra maatregelen nodig kunnen worden. Met meer dan 30.000 gevallen in een etmaal is het land weer terug bij de stand van medio november, ondanks alle coronamaatregelen.

AEX

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend lager. De AEX-index daalde een fractie tot 664,48 punten, terwijl de MidKap 0,6 procent wist te winnen op 991,61 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,7 procent in. Wall Street ging hard omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent in het rood op 31.402 punten. De brede S&P 500 zakte 2,5 procent en techbeurs Nasdaq kelderde 3,5 procent.

De euro was 1,2150 dollar waard, tegenover 1,2228 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 62,69 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent minder, op 66 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

31 minuten geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

55 minuten geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

1 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

1 uur geleden
Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

UTRECHT (ANP) - In veel cao's hebben werknemers de gestegen inflatie inmiddels gecompenseerd gekregen, maar vakbond FNV is nog niet tevreden. " Er is echt nog wel compensatie nodig in het weer op peil brengen van de lonen voordat de inflatie hoog werd. We nemen er pas genoegen mee als alle lonen gecompenseerd zijn", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha tijdens de tussenevaluatie van dit cao-seizoen in het vakbondshuis in Utrecht.

3 uur geleden
Nieuwe invallen Europese Commissie in kartelonderzoek autobanden

BRUSSEL (ANP) - Inspecteurs van de Europese Commissie hebben dinsdag nieuwe invallen gedaan in een kartelonderzoek naar mogelijke prijsafspraken door producenten van autobanden. Het gaat nu om invallen bij een consultancybureau in twee lidstaten. Begin dit jaar waren er al doorzoekingen bij bedrijven die actief zijn in de bandenindustrie.

4 uur geleden
Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

FRANKFURT (ANP/DPA/RTR) - Het aantal vergunningen voor de bouw van nieuwe appartementen in Duitsland is in april gekelderd. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau dinsdag. Er werden ruim 17.000 vergunningen afgegeven, een daling van 17 procent op jaarbasis. Ook voor de bouw van andere soorten woningen werd in april minder vaak een vergunning verleend.

5 uur geleden