Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak zet zich schrap na koersval Wall Street en Azië

Damrak zet zich schrap na koersval Wall Street en Azië

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs zetten zich vrijdag schrap, na de forse koersdalingen op Wall Street en de Aziatische markten. Vooral de technologiebedrijven lijken zware klappen te krijgen na de koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Door de oplopende rentes op de obligatiemarkten maken beleggers zich zorgen over de hoge waarderingen van de techaandelen, die tijdens de coronacrisis hard zijn gestegen.

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren 2 procent lager te beginnen aan de laatste dag van een grillige beursweek. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met flinke verliezen openen. In Tokio sloot de toonaangevende Nikkei vrijdag 4 procent lager onder aanvoering van de Japanse techbedrijven.

Op het Damrak kwam IMCD nog met jaarcijfers. De chemicaliëndistributeur zag de omzet in 2020 met 3 procent stijgen tot 2,77 miljard euro. De winst per aandeel nam met 9 procent toe. Topman Piet van der Slikke sprak van sterke resultaten met een goed einde van het jaar. Voor het lopende jaar geeft het bedrijf vanwege de onzekerheden rond de coronapandemie geen concrete verwachting af.

GrandVision

GrandVision bracht de definitieve jaarcijfers naar buiten. De eigenaar van optiekketens Pearle en Eye Wish leed in het coronajaar 2020 een nettoverlies van 45 miljoen euro. In 2019 boekte het concern nog een winst van 195 miljoen euro. GrandVision zag wel een sterk herstel in de tweede jaarhelft. Het bedrijf blijft daarnaast achter de overname door de Frans-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica staan. Het Financieele Dagblad meldde eerder deze week dat de overname wankelt.

In de strijd tegen het coronavirus dreigt Frankrijk meer regio's, waaronder Parijs, weer op slot te doen na een forse stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Volgens de Franse premier Castex is de situatie de laatste dagen zodanig verslechterd dat in twintig gebieden extra maatregelen nodig kunnen worden. Met meer dan 30.000 gevallen in een etmaal is het land weer terug bij de stand van medio november, ondanks alle coronamaatregelen.

AEX

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend lager. De AEX-index daalde een fractie tot 664,48 punten, terwijl de MidKap 0,6 procent wist te winnen op 991,61 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,7 procent in. Wall Street ging hard omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent in het rood op 31.402 punten. De brede S&P 500 zakte 2,5 procent en techbeurs Nasdaq kelderde 3,5 procent.

De euro was 1,2150 dollar waard, tegenover 1,2228 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 62,69 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent minder, op 66 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

1 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

3 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

3 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

4 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

5 uur geleden