Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak wacht op rentebesluit en toelichting ECB

Damrak wacht op rentebesluit en toelichting ECB

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak staat donderdag vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt. De centrale bank zal naar verwachting geen grote wijziging aanbrengen in het stimuleringsbeleid, maar beleggers zijn vooral benieuwd wat centralebankpresident Christine Lagarde zal zeggen over de stijgende obligatierentes. De snel oplopende marktrentes zorgden afgelopen weken voor nervositeit op de aandelenmarkten.

De Amsterdamse AEX-index zal op basis van de openingsindicatoren met winst beginnen aan de handelsdag. Ook elders in Europa lijken de beurzen hoger te openen in navolging van de positieve stemming op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex een nieuw recordniveau bereikte. De Aziatische markten lieten donderdag overwegend stevige winsten zien.

In de Verenigde Staten is het crisissteunpakket van 1,9 biljoen dollar aangenomen door het Congres. De miljarden van de crisissteunwet, waaronder president Joe Biden vrijdag zijn handtekening zet, zijn bedoeld voor het bekostigen van vaccins en medische hulpmiddelen, maar ook voor financiële noodhulp aan gedupeerden die hun baan zijn kwijtgeraakt.

Vierde vaccin

In de strijd tegen het coronavirus krijgt Europa binnenkort waarschijnlijk de beschikking over een vierde vaccin. De Europese toezichthouder EMA komt donderdag met een oordeel over het middel dat is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Janssen uit Leiden. Het Leidse vaccin hoeft maar één keer te worden toegediend, in tegenstelling tot de andere vaccins.

In Duitsland is het aantal nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur opnieuw fors gestegen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaarde nog drie tot vier zware maanden in de coronacrisis te verwachten. Pas na het begin van de zomer zal de situatie volgens haar ontspannen. Merkel gaf ook toe dat de politieke aanpak van de crisis wordt gekenmerkt door onzekerheid.

Op het Damrak kwam ForFarmers nog met resultaten. De specialist in veevoer boekte afgelopen jaar minder omzet en winst door de coronacrisis. In de komende jaren wil het bedrijf de kosten verder terugdringen. Ook ING staat in het nieuws. Beursuitbater Euronext liet weten dat de bank per 22 maart uit de hoofdindex van de beurs in Brussel verdwijnt. Voor de notering in Amsterdam heeft deze stap geen gevolgen. Euronext kondigde eerder al aan dat ABN AMRO uit de AEX-index degradeert. Het aandeel zakte daardoor 3 procent op woensdag.

De euro was 1,1930 dollar waard, tegenover 1,1890 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 64,88 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,6 procent meer op 68,30 dollar.

Meer uit Financieel

Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

2 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

3 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

5 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

6 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 dag geleden