Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak wacht op rentebesluit en toelichting ECB

Damrak wacht op rentebesluit en toelichting ECB

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak staat donderdag vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt. De centrale bank zal naar verwachting geen grote wijziging aanbrengen in het stimuleringsbeleid, maar beleggers zijn vooral benieuwd wat centralebankpresident Christine Lagarde zal zeggen over de stijgende obligatierentes. De snel oplopende marktrentes zorgden afgelopen weken voor nervositeit op de aandelenmarkten.

De Amsterdamse AEX-index zal op basis van de openingsindicatoren met winst beginnen aan de handelsdag. Ook elders in Europa lijken de beurzen hoger te openen in navolging van de positieve stemming op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex een nieuw recordniveau bereikte. De Aziatische markten lieten donderdag overwegend stevige winsten zien.

In de Verenigde Staten is het crisissteunpakket van 1,9 biljoen dollar aangenomen door het Congres. De miljarden van de crisissteunwet, waaronder president Joe Biden vrijdag zijn handtekening zet, zijn bedoeld voor het bekostigen van vaccins en medische hulpmiddelen, maar ook voor financiële noodhulp aan gedupeerden die hun baan zijn kwijtgeraakt.

Vierde vaccin

In de strijd tegen het coronavirus krijgt Europa binnenkort waarschijnlijk de beschikking over een vierde vaccin. De Europese toezichthouder EMA komt donderdag met een oordeel over het middel dat is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Janssen uit Leiden. Het Leidse vaccin hoeft maar één keer te worden toegediend, in tegenstelling tot de andere vaccins.

In Duitsland is het aantal nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur opnieuw fors gestegen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaarde nog drie tot vier zware maanden in de coronacrisis te verwachten. Pas na het begin van de zomer zal de situatie volgens haar ontspannen. Merkel gaf ook toe dat de politieke aanpak van de crisis wordt gekenmerkt door onzekerheid.

Op het Damrak kwam ForFarmers nog met resultaten. De specialist in veevoer boekte afgelopen jaar minder omzet en winst door de coronacrisis. In de komende jaren wil het bedrijf de kosten verder terugdringen. Ook ING staat in het nieuws. Beursuitbater Euronext liet weten dat de bank per 22 maart uit de hoofdindex van de beurs in Brussel verdwijnt. Voor de notering in Amsterdam heeft deze stap geen gevolgen. Euronext kondigde eerder al aan dat ABN AMRO uit de AEX-index degradeert. Het aandeel zakte daardoor 3 procent op woensdag.

De euro was 1,1930 dollar waard, tegenover 1,1890 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 64,88 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,6 procent meer op 68,30 dollar.

Meer uit Financieel

Brussel wil dat VS belastingvoordeel bij aankoop e-auto schrappen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de Verenigde Staten een passage over belastingvoordelen voor kopers van elektrische auto's uit een wetsvoorstel verwijderen. De voordelen gelden alleen als een bepaald deel van de batterijonderdelen uit de VS komt. Het dagelijks EU-bestuur meent dat hierdoor producten van buiten de VS worden benadeeld en dringt erop aan de wet in overeenstemming te brengen met de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

1 uur geleden
OPEC denkt minder olie op te hoeven pompen

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verwacht dit kwartaal minder olie op te hoeven pompen. Niet-OPEC-landen als de Verenigde Staten produceren meer olie, waardoor de landen van het kartel het rustiger aan kunnen doen. Ook is de vraag naar olie lager dan de OPEC eerder verwachtte. Dat laatste is opvallend, omdat het Internationaal Energieagentschap de vraag naar olie juist ziet toenemen.

1 uur geleden
Disney schiet omhoog op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Disney is donderdag ruim 8 procent omhooggeschoten na de opening van de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de sterke resultaten van het Amerikaanse entertainmentconcern. Vooral de sterke aanwas van nieuwe kijkers voor streamingdienst Disney+ viel goed na eerdere tegenvallende cijfers van concurrent Netflix. Disney boekte verder meer omzet en winst dan verwacht en kondigde aan de prijzen voor Disney+ te verhogen.

1 uur geleden
McDonald's wil weer vestigingen openen in Oekraïne

CHICAGO (ANP/RTR/AFP) - McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.

2 uur geleden
IAO: werkgelegenheid jongeren nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP/BELGA) - De wereldwijde werkgelegenheid voor jongeren zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die is verbonden aan de Verenigde Naties. Zo blijken jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen de dupe van de coronapandemie.

2 uur geleden
Verkoop stekkerauto's sterk gestegen, veel verkopen in China

READING (ANP) - De verkoop van elektrische auto's en plug-inhybrides lag in de eerste zes maanden van dit jaar twee derde hoger dan vorig jaar. Dat meldt onderzoeksbureau Canalys, dat stelt dat er wereldwijd 4,2 miljoen stekkerauto's de showroom verlieten. Meer dan de helft daarvan werd in China verkocht.

3 uur geleden
ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

AMSTERDAM (ANP) - Het is op dit moment waarschijnlijker dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan. Dat schrijven economen van ING in een nieuw rapport over de woningmarkt.

3 uur geleden