Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak maakt zich op voor herstel na zware verliesbeurt

Damrak maakt zich op voor herstel na zware verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt donderdag wat te herstellen na het zware verlies een dag eerder. Beleggers verwerken de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve (Fed), waaruit bleek dat de centrale bankiers zich weinig zorgen maken over de hogere inflatie in de Verenigde Staten. Ook is de Fed voorzichtig positief over het herstel van de grootste economie ter wereld.

Het zou volgens de beleidsmakers dan ook gepast kunnen zijn om in de komende vergaderingen de afbouw van het opkoopprogramma van obligaties te bespreken. De wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen, geven mogelijk meer aanwijzingen over het tempo van het herstel van de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt. De werkgelegenheid vormt naast de inflatie een belangrijke factor in het rentebeleid van de centrale bank.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een positief begin van de handelsdag. Ook elders in Europa lijken de beurzen hoger te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië lieten donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde licht hoger dankzij een sterke stijging van de Japanse export in april.

Crypto

De aandacht blijft ook uitgaan naar de ontwikkelingen op de cryptomarkten. Woensdag leidde de sterke schommelingen van cryptomunten als de bitcoin tot nervositeit, met name onder techinvesteerders. Bitcoin werd in korte tijd een vijfde meer waard, na een eerdere koersval van ruim 30 procent. De koers van de grootste digitale munt ter wereld noteert momenteel licht hoger rond 40.000 dollar.

In Frankfurt staat Deutsche Telekom in de belangstelling. Het grootste telecombedrijf van Duitsland houdt een beleggersdag en gaf nieuwe groeidoelstellingen af. Het concern streeft de komende jaren naar een winstgroei van 3 tot 5 procent en een jaarlijkse omzetgroei van 1 tot 2 procent. In Londen kwamen luchtvaartmaatschappij easyJet en postbedrijf Royal Mail met resultaten.

De Europese beurzen sloten woensdag stevig in het rood. De AEX zakte 1,6 procent tot 693,72 punten en de MidKap daalde 1,2 procent tot 1043,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,6 procent. Wall Street hield de verliezen beperkt na een wilde koersrit. De Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk 0,5 procent lager op 33.896,04 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent en techbeurs Nasdaq sloot een fractie lager.

De euro was 1,2185 dollar waard, tegenover 1,2212 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden licht op na de forse daling op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 63,72 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 66,89 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

1 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

1 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

3 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

3 uur geleden
Britse overheid 1,4 miljard kwijt aan fraude bij coronaleningen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse overheid heeft banken 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) uitgekeerd omdat er mogelijk is gefraudeerd met coronaleningen door mkb'ers. Het gaat om leningen waarvoor de overheid volledig garant stond.

4 uur geleden
Groep autodealers VS: geen dwangmaatregelen elektrische auto's

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een groep Amerikaanse autodealers roept de regering Biden op om terug te komen op regelgeving die voorschrijft dat in 2032 twee op de drie auto's die in de Verenigde Staten worden verkocht elektrisch moeten zijn. De autodealers schrijven in een brief aan president Joe Biden dat de meeste autokopers in de VS nu niet geïnteresseerd zijn in het kopen van elektrische auto's. Ook niet met stimuleringsmaatregelen van de overheid.

4 uur geleden
DHL heeft drukste bezorgdag ooit in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Pakketbedrijf DHL heeft dinsdag ruim 2 miljoen pakketten verwerkt in Nederland en daarmee is het de drukste dag voor het bedrijf ooit. Het record stond op de dinsdag na Black Friday vorig jaar, met 1,6 miljoen pakketten. Ook op de 4300 servicepunten van DHL werd dinsdag een recordaantal van meer dan 300.000 pakketten bezorgd.

4 uur geleden