Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak koerst af op herstel na zware koersverliezen

Damrak koerst af op herstel na zware koersverliezen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index lijkt woensdag wat te herstellen na de recente zware verliesbeurten. De beurshandel blijft echter zeer grillig door de oorlog in Oekraïne en de sterke stijging van de prijzen van belangrijke grondstoffen als olie, gas, kolen en granen. De zorgen over een verdere toename van de al hoge inflatie worden daardoor aangewakkerd.

Beleggers kauwen daarbij nog na op het besluit van de Verenigde Staten om voortaan geen olie, gas en kolen meer uit Rusland te importeren. De Britten willen later dit jaar de olie-import uit Rusland hebben gestopt. De Europese Unie stelt nog geen verbod op Russische olie in maar wil wel de aankoop van gas uit het land flink verminderen.

De hoofdindex op Beursplein 5 koerst af op een winst van 1,8 procent. Ook elders in Europa lijken de beurzen in het groen te openen. De aandacht gaat daarbij onder meer uit naar de resultaten van het Duitse sportmerk Adidas en pakketbezorger Deutsche Post DHL.

Aandelenbeurs Moskou gesloten

De aandelenmarkten in Azië gingen woensdag overwegend omlaag. In Tokio hield de Nikkei het verlies beperkt tot 0,3 procent. De Chinese beurzen in Shanghai en Hongkong verloren ruim 1 procent door de aanhoudende zorgen over de inflatie en lokale virusuitbraken.

De aandelenbeurs in Moskou blijft ook woensdag nog gesloten. Het is sinds 28 februari al niet meer mogelijk om in aandelen te handelen aan die beurs. Russen kunnen wel weer roebels verhandelen, iets wat tijdelijk was verboden.

Olieprijzen

Op het Damrak kwam Basic-Fit nog met jaarcijfers. De fitnessketen zag de omzet dalen en leed een miljoenenverlies in 2021 door de lockdowns vanwege het coronavirus. Voor het huidige jaar wordt echter een flinke omzetstijging verwacht.

Unilever stopt met de import uit en export naar Rusland, maar blijft wel in het land actief. Het Britse concern voor voedings- en verzorgingsmiddelen blijft Russen nog producten verkopen die binnen de landsgrenzen zijn gemaakt. Wel stoppen de investeringen van Unilever in het land. Ook de in Amsterdam genoteerde platenmaatschappij Universal Music Group schort alle activiteiten in Rusland op en sluit haar kantoren in het land.

De olieprijzen zetten de opmars voort na de forse stijging op dinsdag. Een vat Brentolie werd 2,6 procent duurder op 131,36 dollar en Amerikaanse olie steeg 2,3 procent in prijs tot 126,62 dollar per vat. De euro was 1,0913 dollar waard, tegenover 1,0884 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

2 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

3 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

3 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

3 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

4 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

5 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

5 uur geleden