Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak koerst af op herstel na zware koersverliezen

Damrak koerst af op herstel na zware koersverliezen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index lijkt woensdag wat te herstellen na de recente zware verliesbeurten. De beurshandel blijft echter zeer grillig door de oorlog in Oekraïne en de sterke stijging van de prijzen van belangrijke grondstoffen als olie, gas, kolen en granen. De zorgen over een verdere toename van de al hoge inflatie worden daardoor aangewakkerd.

Beleggers kauwen daarbij nog na op het besluit van de Verenigde Staten om voortaan geen olie, gas en kolen meer uit Rusland te importeren. De Britten willen later dit jaar de olie-import uit Rusland hebben gestopt. De Europese Unie stelt nog geen verbod op Russische olie in maar wil wel de aankoop van gas uit het land flink verminderen.

De hoofdindex op Beursplein 5 koerst af op een winst van 1,8 procent. Ook elders in Europa lijken de beurzen in het groen te openen. De aandacht gaat daarbij onder meer uit naar de resultaten van het Duitse sportmerk Adidas en pakketbezorger Deutsche Post DHL.

Aandelenbeurs Moskou gesloten

De aandelenmarkten in Azië gingen woensdag overwegend omlaag. In Tokio hield de Nikkei het verlies beperkt tot 0,3 procent. De Chinese beurzen in Shanghai en Hongkong verloren ruim 1 procent door de aanhoudende zorgen over de inflatie en lokale virusuitbraken.

De aandelenbeurs in Moskou blijft ook woensdag nog gesloten. Het is sinds 28 februari al niet meer mogelijk om in aandelen te handelen aan die beurs. Russen kunnen wel weer roebels verhandelen, iets wat tijdelijk was verboden.

Olieprijzen

Op het Damrak kwam Basic-Fit nog met jaarcijfers. De fitnessketen zag de omzet dalen en leed een miljoenenverlies in 2021 door de lockdowns vanwege het coronavirus. Voor het huidige jaar wordt echter een flinke omzetstijging verwacht.

Unilever stopt met de import uit en export naar Rusland, maar blijft wel in het land actief. Het Britse concern voor voedings- en verzorgingsmiddelen blijft Russen nog producten verkopen die binnen de landsgrenzen zijn gemaakt. Wel stoppen de investeringen van Unilever in het land. Ook de in Amsterdam genoteerde platenmaatschappij Universal Music Group schort alle activiteiten in Rusland op en sluit haar kantoren in het land.

De olieprijzen zetten de opmars voort na de forse stijging op dinsdag. Een vat Brentolie werd 2,6 procent duurder op 131,36 dollar en Amerikaanse olie steeg 2,3 procent in prijs tot 126,62 dollar per vat. De euro was 1,0913 dollar waard, tegenover 1,0884 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

9 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

13 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden