Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak koerst af op herstel na opleving Wall Street

Damrak koerst af op herstel na opleving Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt vrijdag wat te herstellen na de recente koersdruk. Beleggers trekken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar de stemming werd gesteund door positieve signalen over het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Ook verklaarde centralebankpresident Jerome Powell dat de overheidssteun heeft bijgedragen aan een sneller dan verwacht herstel van de Amerikaanse economie.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een positief begin van de handelsdag. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met winsten openen. De belangrijkste aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen vrijdag stevig vooruit. De Nikkei in Tokio sloot 1,6 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong boekte een tussentijdse winst van eveneens 1,6 procent.

Beleggers houden de situatie in het Suezkanaal in de gaten, waar een groot containerschip sinds dinsdag voor een blokkade zorgt. Het kanaal is een belangrijke route voor olie, aardgas en andere handelsgoederen. Het is nog altijd niet duidelijk hoelang het gaat duren om het schip los te krijgen. Sommige schepen kiezen al voor een tocht rond Afrika om het kanaal te vermijden. Ook grote containervervoerders als A.P. Møller-Maersk en Hapag-Lloyd overwegen hun schepen om te leiden via Kaap de Goede Hoop. Dat levert een vertraging van ongeveer een week op.

Beter Bed

Op het Damrak kwam Beter Bed met een handelsupdate. De beddenverkoper wist het omzetverlies door de verplichte winkelsluitingen in het eerste kwartaal deels te compenseren met sterke onlineverkopen. Tijdens de coronacrisis heeft beter Bed veel geïnvesteerd in de webwinkel en dat blijft het bedrijf volgens topman John Kruijssen doen. Dankzij het winkelen op afspraak zijn de orders in de winkels volgens het bedrijf inmiddels weer op het niveau van voor de coronacrisis. Beter Bed verhoogt ook de voorraden om te voorkomen dat de levertijden te lang worden.

De Europese beurzen sloten donderdag gemengd. De AEX-index daalde 0,1 procent tot 685,33 punten. De MidKap zakte 0,8 procent en Londen verloor 0,6 procent. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,1 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,6 procent hoger op 32.619,48 punten. De S&P 500 klom 0,5 procent en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent.

De euro was 1,1781 dollar waard, tegenover 1,1764 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 59,63 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 62,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

1 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

4 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

4 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

4 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

6 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

6 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

7 uur geleden