Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dammen en vluchtplaats helpen natuur en archeologie

Dammen en vluchtplaats helpen natuur en archeologie

BATH - In de Westerschelde-oever bij Bath begint volgende maand het werk voor natuurherstel. Onder meer de aanleg van acht strekdammen moet ervoor zorgen dat de flora en fauna in de snelstromende zeearm zich beter kan ontwikkelen. Ook blijven de resten van het verdronken dorp Oud-Rilland hiermee behouden.

Hoe dat werk eruit ziet, was donderdag te bekijken bij een bijeenkomst in buurthuis De Tobbe in Bath. Hier kwamen tientallen mensen op af.

Strekdammen

Zij konden lezen dat het aannemingsbedrijf met een kraanschip als eerste van februari tot en met mei de bestaande dam herstelt. Hieromheen realiseert ze met breuksteen acht nieuwe strekdammen. Die zijn honderdvijftig tot driehonderd meter lang. De strekdammen worden over een lengte van 2,5 kilometer aangelegd om de stroming in de Westerschelde te verlagen. Door onder andere baggerwerk en klimaatverandering neemt de stroomsnelheid al jaren toe, aldus de provincie Zeeland. Zij is een van de partijen in deze aanpak.

Rust

“De aannemer verhoogt de vooroeververdediging van de Westerschelde met een meter, zodat de vaargeul beter op zijn plek blijft”, legt projectleider Dirk-Jan Visser van de provincie Zeeland uit. “Getijdennatuur ontwikkelt zich het beste op locaties met weinig dynamiek. De strekdammen verlagen de stroomsnelheid van het water, waardoor zand en slib kunnen bezinken op de bodem. Zo ontstaat waardevolle getijdennatuur met slikken. Dat zijn vlaktes die bij vloed overstromen en bij eb droogvallen. In het slib kunnen vele bodemdiertjes leven en die zijn weer een feestmaal voor vogels. Het is dan ook de bedoeling dat het 38 voetbalvelden grote gebied straks meer vogels aantrekt. “Bij zes van de acht dammen doen we een proef met het storten van lavasteen. Dit is poreus en we hopen dat hierin bijvoorbeeld kreeftjes en zeewier gaan leven.”

Vogeltellingen

Er is voor de vogels nog meer goed nieuws, want de aannemer realiseert ook een hoogwatervluchtplaats voor vogels. Waar de nieuwe strekdammen bij vloed overstromen, blijft de hoogwatervluchtplaats droog, zodat vogels hier bij vloed kunnen rusten, terwijl ze bij eb naar eten zoeken in het gebied.
De aanleg van de hoogwatervluchtplaats begint in juli. Omdat het werk hiervoor en voor de strekdammen vanaf het water gebeurt, is er nauwelijks overlast voor omwonenden in Bath en omgeving, verwacht Visser. “Zo zijn er geen transporten door het dorp nodig.” Op een andere locatie in de Westerschelde, bij Baalhoek en Knuitershoek in Zeeuws-Vlaanderen, zijn al strekdammen aangelegd en dit leverde volgens Visser weinig overlast op.
“Daarnaast zien we daar dat de maatregelen effect hebben. Ook bij Bath monitoren we de komende tien jaar of de natuur zich ontwikkelt, zoals we beoogd hebben. We meten of het slib toeneemt en houden vogeltellingen.”

Oud-Rilland

De strekdammen zijn ook belangrijk voor behoud van de archeologische waarde van de Westerschelde-oever, dat het verdronken dorp Oud-Rilland herbergt. De slikken ter hoogte van Bath en Rilland bevatten een schat aan archeologische sporen uit de Late Middeleeuwen (1050-1500) en de Nieuwe Tijd van 1500 tot 1900. Als slik neerdaalt tussen de strekdammen beschermt dat de historische resten, zodat die zo goed mogelijk bewaard blijven. De vele resten in het gebied zijn volgens Erfgoed Zeeland (EZ) ook waardevol door wat ze prijsgeven over vroegere bewoning en het (cultuur)landschap. “Meestal vinden archeologen resten van bebouwing, maar hier komen we over een groot oppervlak ook veel te weten over de inrichting en het gebruik van het landschap”, aldus Robert van Dierendonck van EZ. “Die samenhang maakt het bijzonder.”

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Wandelen langs pareltjes op Noord-Beveland

COLIJNSPLAAT - Wie wil wandelen op Noord-Beveland, kan alle kanten op. Op het eiland zijn bijvoorbeeld de wandeling bij Neeltje Jans in het thema duurzaamheid te volgen, maar ook de routes ‘Kostbaar Kamperland’ en ‘Uniek Colijnsplaat’. Tijdens deze parelroutes kunnen wandelaars onderweg met vragen en opdrachten aan de slag. 

10 uur geleden
Auto ondersteboven in de sloot na eenzijdig ongeval Kanaalweg

KRUININGEN - Op de Kanaalweg nabij Kruiningen is gisteravond een auto uit de bocht gevlogen. De automobilist raakte de macht over het stuur kwijt en belandde in een lager gelegen sloot. 

11 uur geleden
Man (26) op heterdaad aangehouden nadat hij auto in brand steekt in Geersdijk

GEERSDIJK - De politie heeft zaterdagmiddag een 26-jarige man uit Geersdijk op heterdaad aangehouden. Hij zou op de Provincialeweg een auto in brand hebben gestoken.

1 dag geleden
Verkopen, een mix van passie en eerlijkheid

Middenin de lockdown een werkvloer interview met een verkoopmedewerker afnemen lijkt bepaald een uitdaging. Behalve voor Lianne Priester (57), werkzaam bij de Domburgse vestiging van Bomont. Al 6 jaar lang is ze een van de vaste gezichten in dit grote filiaal. “Ik ben echt nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan en geniet - zelfs in deze tijd - van de enorme variatie in mijn werkzaamheden.”

1 dag geleden
Vrachtwagen raakt van de weg op A58 bij ‘s-Heer Arendsekerke en komt in sloot terecht

‘S-HEER ARENDSKERKE - Een vrachtwagen is vrijdagavond van de weggeraakt op de A58 bij ‘s-Heer Arendskerke en in de sloot beland. De inzittenden raakten niet gewond.

1 dag geleden
Jeugdlintje voor Goese Handoyo: ‘Gaaf om mensen te helpen die dat nodig hebben’

GOES – Zes jonge Goesenaren kregen onlangs een jeugdlintje uitgereikt voor een bijzondere prestatie. In deze rubriek komen de zes aan het woord en in deel twee vertelt Handoyo Schuchmann (21) over zijn inzet voor Reddingsbrigade Goes.

2 dagen geleden
Rabobank helpt maatschappelijke gebouwen verduurzamen

De coöperatieve Rabobank wil een actieve bijdrage leveren aan een duurzamere leefomgeving en het versnellen van de energietransitie. Daarom investeert zij een deel van haar coöperatief dividend in zonnepanelen voor maatschappelijke gebouwen zoals scholen, musea, bibliotheken, theaters, clubhuizen en buurthuizen. Leden van Rabobank kunnen vervolgens stemmen en zo bepalen welke maatschappelijke gebouwen Rabobank helpt te verduurzamen door middel van zonnepanelen. Voor de winnaars betaalt Rabobank de helft van de kosten voor aanschaf en installatie.

2 dagen geleden