Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damen levert minder schepen door sancties Rusland

Damen levert minder schepen door sancties Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen heeft door sancties tegen Rusland vorig jaar minder schepen afgeleverd. Het bedrijf kondigde kort na de Russische inval in Oekraïne vorig jaar aan geen schepen meer te leveren aan Rusland. Ondanks het verlies van die afzetmarkt voerde het Gorinchemse concern de omzet en winst op.

In heel 2022 leverde Damen 104 schepen af, een stuk minder dan de 143 in het voorgaande jaar. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel van die daling toe te schrijven is aan de problemen in Rusland.

In Sint-Petersburg heeft Damen ook nog een vestiging met enkele medewerkers die ontwerpdiensten verleent aan plaatselijke scheepswerven. Maar vanuit het moederbedrijf gaat hier geen geld meer naartoe en het Russische dochterbedrijf heeft geen toegang meer tot de interne netwerken van Damen, legt een woordvoerder uit. "We zijn nog steeds aandeelhouder, maar dat komt eigenlijk omdat we er niet zomaar vanaf kunnen. Dat is in Rusland omgeven met allemaal strafmaatregelen."

Grote vraag

Vestigingen in de Oekraïense steden Cherson en Mykolayiv moesten door de oorlog dicht. "We leven nog steeds intens mee met onze collega’s aldaar en steunen hen waar het kan", zegt topman Arnout Damen daarover.

De grootste scheepsbouwer van Nederland profiteerde tegelijkertijd van de grote vraag naar nieuwe schepen. Zo had Damen eind vorig jaar nog voor 8,8 miljard euro aan opdrachten uit te voeren, wat net zo veel is als het recordniveau van eind 2021. Damen bouwt onder andere fregatten voor de Duitse marine en werkt aan het bevoorradingsschip 'Den Helder' voor de Koninklijke Marine.

Verduurzaming

De sterke markt voor schepen zorgde voor een stijging van de omzet tot 2,5 miljard euro, tegenover 2,4 miljard euro een jaar eerder. Daarop boekte Damen een winst voor belastingen, rentebetalingen en afschrijvingen van 85 miljoen euro. Daarmee steeg dit resultaat met ruim 4 procent op jaarbasis. De nettowinst steeg tot 15 miljoen euro, veel meer dan de 1 miljoen euro een jaar eerder.

Damen benadrukt dat het concern zich de komende jaren toelegt op de verduurzaming van schepen. Nu varen vrijwel alle schepen nog op fossiele brandstoffen, maar onder andere de Europese Unie wil reders aan steeds strengere uitstootnormen gaan houden voor CO2. Damen wijst op de oplevering van 's werelds eerste volledig elektrische havensleepboot in Nieuw-Zeeland als voorbeeld van verduurzaming.

"Onze missie is nog steeds om de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld te worden. We zijn dan ook actief met grote innovatieprojecten, bijvoorbeeld op het gebied van methanol als brandstof, de capaciteit van batterijen en alternatieve energieopslagsystemen aan boord", zegt topman Damen.

Meer uit Financieel

Adverteerders besteden recordbedrag aan audioreclames

AMSTERDAM (ANP) - Adverteerders hebben afgelopen kwartaal een recordbedrag aan radioreclame en andere audiospotjes uitgegeven, meldt brancheorganisatie Audify. De totale bestedingen zijn gestegen naar 48,8 miljoen euro, ruim 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Nederlandse radiozenders en andere aanbieders van audio hadden in 2022 en 2023 ook recordbedragen aan reclames verkocht.

1 uur geleden
Prijs aan de pomp daalt iets, olieprijs veert weer wat op

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen aan de pomp dalen licht, volgens brandstofdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olieprijzen maakten vorige week de grootste daling sinds februari door, die kwam op het moment dat de risico's op verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten afnamen. Maandag veerden de olieprijzen weer wat op.

1 uur geleden
Grote geldverstrekkers verhogen hypotheekrente

AMSTERDAM (ANP) - Alle grote geldverstrekkers in Nederland, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS Bank, Aegon, NN en Triodos, hebben hun hypotheekrentes de afgelopen twee weken één of twee keer verhoogd, meldt De Hypotheekshop. De meeste instellingen verhoogden vorige week hun tarieven met 0,05 tot 0,10 procentpunt. Dat is de grootste wekelijkse stijging in een half jaar tijd.

2 uur geleden
Warren Buffett laat investeringskansen in India aan opvolgers

OMAHA (ANP) - De bekende belegger Warren Buffett ziet "veel kansen" in India, maar die laat hij over aan zijn opvolgers. Dat heeft de inmiddels 93 jaar oude Amerikaan afgelopen weekend gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, meldt financieel persbureau Bloomberg maandag.

3 uur geleden
FNV zet stakingen in metaalsector door om uitblijven cao

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV heeft leden die werken in de Groningse of Limburgse metaal- en techniekbranche opgeroepen woensdag te staken. Daarmee krijgen de stakingen die twee weken geleden al begonnen een vervolg. Eerder werk het werk al neergelegd in zes andere provincies. De bond wil op die manier zijn eisen voor een nieuwe cao afdwingen.

3 uur geleden
Volvo's elektrische auto's stuwen verkoopcijfers

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De Zweedse autofabrikant Volvo Cars heeft de afgelopen maand een kwart meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt volgens het bedrijf onder meer door een grote vraag naar zijn elektrische modellen.

4 uur geleden
Rederij Maersk bezorgd over uitbreiding onrust Rode Zee

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De grote Deense rederij Maersk maakt zich zorgen over uitbreiding van de onrust in de Rode Zee door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart. Volgens Maersk is de zone met risico's aan het groeien en zijn er vaker aanvallen op schepen die verder op zee varen. De Houthi's hebben inmiddels gedreigd ook schepen in de Middellandse Zee aan te vallen als vergelding voor de Israëlische aanvallen in Gaza.

4 uur geleden