Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dalya uit Irak vertelt in De Wemel over vrijheid

Dalya uit Irak vertelt in De Wemel over vrijheid

WEMELDINGE – In dorpshuis De Wemel in Wemeldinge hebben teamleider van Stichting Vluchtelingenwerk Luc Willem en de Irakeese Dalya Rasho, die sinds 2012 in Goes woont, een presentatie gegeven in het sociaal café. "Hier heb je de vrijheid om jezelf te zijn", vertelt de 20-jarige Dalya.

Het sociaal café van Stichting Welzijn Ouderen bestaat uit bijeenkomsten die elke tweede en vierde vrijdag van de maand plaatsvinden. Adrie Vermerris, betrokken bij de organisatie, vertelt dat de organisatie gaat voor een divers aanbod. “We proberen altijd wat te bedenken op het gebied van cultuur, educatie en recreatie en hebben voor dit jaar weer een mooi programma. De volgende keer dat we bij elkaar komen gaan we een kaart of een vogelhuisje knutselen en in februari is er een lezing over vogels in de eigen tuin.”

Het café is gratis toegankelijk. “Er zijn altijd best veel bezoekers, al zouden we graag wat meer mannen zien."

Vluchtelingen

Het eerste sociaal café van het nieuwe jaar had het thema 'vluchtelingen'. Luc Willem is vijfentwintig jaar actief voor de Stichting Vluchtelingenwerk en vertelt tijdens de bijeenkomst over het werk van de stichting. Ook ging hij in op het aantal vluchtelingen dat in de vijf Bevelandse gemeenten de afgelopen jaren is opgevangen. In 2018 waren dit er 147 en in 2019 74. “Voor de gemeente Kapelle geldt dat dit er zo rond de tien zijn. Het idee dat sommige mensen hebben, dat ze overspoeld worden door vluchtelingen, is dus niet waar. Vluchtelingen worden evenredig naar inwonersaantal verdeeld over de verschillende gemeentes.

Solidariteit

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen op de vlucht. "Alleen al in Libanon wonen een miljoen vluchtelingen in kampen. Ook wonen er veel vluchtelingen in landen als Italië, Griekenland en Turkije. Er zou veel meer solidariteit tussen de landen moeten zijn om de vluchtelingenproblematiek te kunnen oplossen.”

Scepsis

Willem vindt dat de politiek vluchtelingen in een negatief daglicht plaatst. Ook onder sommige bezoekers van het sociaal café is er scepsis over het onderwerp: ‘Voor sommigen is het moeilijk te aanvaarden als een vluchteling de woning krijgt toegewezen waar zij zelf al jaren op wachten en dat ze ook nog geld krijgen om het in te richten’. Willem zegt hierover dat de huisvesting een kwestie is van gemeentelijke taakstelling en dat het geld dat statushouders krijgen een lening is en geen gift. “Volgens veel mensen moeten vluchtelingen zich aanpassen, maar het zou al veel schelen als je met elkaar in gesprek gaat.”

Vrijheid

De 20-jarige Dalya uit Irak is in 2012 in Goes komen wonen en vertelt graag haar verhaal. “Ik ben stagiaire Sociale Dienstverlening en probeer vluchtelingen te helpen door met hen te praten in het Nederlands, terwijl ik ook de Arabische taal beheers.” Haar ervaring is dat de denkwijze van vluchtelingen verandert als ze hier langer wonen. “Sommige dingen blijven hetzelfde als in het land van herkomst, zoals het eten en de huisinrichting", merkt Dalya, "maar qua denken worden vluchtelingen makkelijker, omdat je hier de vrijheid hebt om jezelf te zijn.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS


0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Reimerswaal

Mathisse Arendsen wint Culturele Prijs Goes

GOES - De Culturele Raad Goes kent de Culturele Prijs Goes 2021 toe aan de Goese beeldend kunstenaar Mathisse Arendsen. De prijs bestaat uit een cultureel geschenk dat in overleg met de winnaar wordt bepaald. De datum en locatie voor de prijsuitreiking worden later vastgesteld.OnderwerpkeuzeArendsen heeft vele exposities op zijn naam staan, in binnen- en buitenland. ‘Hij levert kleurrijk, expressief, verrassend en eigenzinnig werk’, aldus de Culturele Raad. ‘Zijn stijl en onderwerpkeuze spreekt veel mensen aan. Daarnaast maakt Arendsen op kunstzinnige wijze psychische problematiek inzichtelijk voor toeschouwers. Hij legt als ervaringsdeskundige en academisch geschoolde kunstenaar een brug tussen geschoolde “insider art” en “outsider art” (art brut). Behalve in schilderkunst geeft hij dit ook vorm in poëzie en proza.’TheorieArendsen houdt zich niet alleen met de praktijk van de kunst bezig. ‘Ook heeft hij op het gebied van theorie - vooral wat betreft kleurenleer - waardevolle bijdragen geleverd. Voor veel mensen zal het een ontdekking zijn van het werk van een kunstenaar die men nog niet kende.’Kijk voor meer informatie op www.artm.nl.

4 uur geleden
Zeeland in Opstand demonstreert in Goes tegen coronamaatregelen

GOES - Zeeland in Opstand demonstreert dinsdagavond in het centrum van Goes tegen de coronamaatregelen. De gemeente Goes verwacht maximaal 100 deelnemers. De actie begint om 19.00 uur, duurt ongeveer een uur en begint in de M.A. de Ruijterlaan. De demonstranten maken een ronde door de binnenstad.Demonstreren is een recht van burgers. ‘De organisatie en gemeente maken afspraken over de tijd, locatie en veiligheidsmaatregelen’, schrijft Goes op haar website, ‘om ervoor te zorgen dat de demonstratie de omgeving en het verkeer zo min mogelijk overlast bezorgt. Vanwege de coronamaatregelen is een belangrijke voorwaarde dat de demonstranten anderhalve meter afstand houden.’

6 uur geleden
Bewoners en personeel Scheldehof getrakteerd op cupcakes

VLISSINGEN - Angela Verdam en Agnes den Hartogh van Rotary Club Vlissingen verrasten zaterdag bewoners en verplegend personeel van zorgcentrum Scheldehof in Vlissingen met 240 cupcakes.Agnes den Hartogh, momenteel voorzitter van Rotary Club Vlissingen: “We zijn aangehaakt bij het initiatief van Rotary Club Walcheren om cupcakes te verkopen voor het goede doel. Na alle feestdagen valt het overal wat stil, terwijl de gevolgen van de lockdown en de vooruitzichten niet beter worden. We willen daarom graag iets voor anderen doen.” De cupcakes zijn gemaakt door Zoet Goed Taarten in Vlissingen. Leden van de rotaryclubs hebben ze gekocht, ingepakt en rondgedeeld. “Van ieder verkocht doosje gaat vier euro naar het goede doel.” Angela Verdam van Rotary Club Vlissingen: “Het goede doel is Shelterbox. Dit is een wereldwijd rotaryproject waarbij we op rampplekken voorzien in eerste levensbehoeften.” Juist vanwege corona is het goed om kleine dingetjes voor anderen te blijven doen. “We zijn als club erg beperkt, omdat we niet wekelijks bij elkaar kunnen komen. Dus daarom zijn we blij dat we op kleine schaal nu iets voor iedereen van Scheldehof kunnen betekenen”, aldus Den Hartogh.

6 uur geleden
Borsele ‘niet onwelwillend’ over tolvrije Westerscheldetunnel

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele ziet de voordelen van een tolvrije Westerscheldetunnel. Ze vindt het wel belangrijk dat ook de negatieve effecten in beeld komen. Pas dan kan Borsele zeggen of ze achter afschaffing van de tolheffing staat, laat burgemeester Gerben Dijksterhuis dinsdag weten. Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer loopt er een onderzoek naar de mogelijkheden om de Westerscheldetunnel eerder dan vanaf 2033 tolvrij te maken. Veel Zeeuwen juichen dit scenario toe en Dijksterhuis begrijpt dat. “Wij staan niet onwelwillend tegenover het tolvrij maken van de tunnel, maar wij hebben specifieke belangen, omdat de tunnel op ons grondgebied ligt.” WerkgelegenheidBorsele wil onder meer weten wat het tolvrij maken betekent voor de werkgelegenheid en invulling van het tolplein. Ook de eventuele gevolgen voor de hulpdiensten ziet de gemeente graag onderzocht, net als de verkeersdruk. “Een tolvrije tunnel maakt de route aantrekkelijker voor het verkeer, dus de kans bestaat dat het drukker wordt.”Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek klaar is. Het besluit ligt niet in Borselse handen, maar Dijksterhuis heeft er vertrouwen in dat Den Haag de belangen van de gemeente meeweegt. “We worden goed betrokken bij het onderzoek, dus dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

7 uur geleden
Kerstbomen versnipperd voor tiny forest Kortgene

WISSENKERKE - Gemeente Noord-Beveland heeft opgehaalde kerstbomen hergebruikt in het bos. Ze liggen in snippers in het tiny forest in Kortgene. Er zijn drie ladingen kerstbomen versnipperd. “Ik ben blij dat er zoveel gebruik is gemaakt van de kerstbomeninzameling”, zegt wethouder Pim Schenkelaars van de gemeente Noord-Beveland. “Dit is een prachtig voorbeeld van recycling.”

10 uur geleden
Elkaar versterken in Gast & Hof Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Zorggroep Ter Weel heeft de eerste gasten ontvangen in de nieuwe dagbestedingslocatie Gast & Hof Krabbendijke. De voorziening is onderdeel van een nieuw zorgconcept. Alle senioren uit het dorp zijn hier op woensdag en vrijdag welkom.Ter Weels grootste locatie in de gemeente Reimerswaal heeft een transformatie ondergaan. Zo is een deel van de woonappartementen vervangen door zorgappartementen, is het hoofdgebouw gerenoveerd en een logeerhuis gerealiseerd. De nieuwbouw is aangegrepen om dagbesteding te realiseren, vertelt teamcoördinator welzijn Mirjam Vreeke-Reijnierse. BehoefteGast & Hof Krabbendijke is zonder indicatie toegankelijk voor alle senioren uit het dorp. “We merkten op de andere locaties dat er behoefte was aan een dagbesteding op Krabbendijke. Voorheen moesten mensen voor activiteiten naar omringende kernen. Dat is nu niet meer nodig.” In totaal is dagbesteding nu op zes locaties mogelijk; vier in de gemeente Reimerswaal en twee in Goes.StructuurNet als op de andere locaties kenmerkt de dagbesteding in Krabbendijke zich door de huiskamersetting. “Het is helemaal nieuw en erg gezellig. Er is een keukentje en er zijn verschillende mogelijkheden voor activiteiten. Het is heel laagdrempelig, mensen kunnen gewoon een kijkje komen nemen of later op de dag aansluiten als ze dat willen.” Over het algemeen zijn de mensen die op de dagbesteding komen volgens Vreeke-Reijnierse senioren die thuiswonend zijn en structuur wensen en het leuk vinden om samen dingen te doen. “Dit kan van alles zijn; beweging, hersentraining, creatief of culinair. Ook doen we veel met muziek. Door ‘Geef muziek cadeau’, een project van Muziekschool Zeeland, kunnen bezoekers bijvoorbeeld via een livestream genieten van muziekoptredens.”VriendschappenOok het sociale aspect van de dagbesteding is belangrijk. “We kijken naar wat iemand leuk vindt om te doen, maar vaak is het samen zijn al voldoende. Iets drinken of eten en het ‘ertoe doen’ en ‘ergens bij horen’ is voor de meesten hoofdzaak. Zeker voor hen die alleen wonen. We werken sinds dit jaar met thema’s. Nu hebben we bijvoorbeeld het thema ‘winter’, waarop we activiteiten laten aansluiten. Zo eten we stamppot en snert. Bezoekers vertellen elkaar verhalen over de winters van vroeger. Je ziet vriendschappen ontstaan. Wat ook heel waardevol is, is dat we de groep zo gemêleerd mogelijk proberen te maken. Bewoners van de zorgappartementen kunnen hier ook terecht. Doordat de groep divers is, kunnen mensen elkaar echt versterken. Ook kunnen bezoekers de medewerkers ondersteunen. Dat vind ik mooi om te zien.”Gast & Hof Krabbendijke is vooralsnog open op woensdag en vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur.BIJDRAGE JESSICA ROVERS

10 uur geleden
Wethouder Wisse leest woensdag digitaal voor

VEERE - Wethouder Pieter Wisse leest digitaal voor uit het boek ‘Coco kan het’, tijdens de Veerse voorleesdag op 20 januari. Omdat in deze tijd alles anders is en de scholen op dit moment zijn gesloten is ervoor gekozen om een filmpje te maken.Primas-scholengroep zorgt samen met de gemeente Veere voor het zevende jaar op rij voor prachtige voorleestassen met het prentenboek van het jaar ‘Coco kan het’. Deze tassen zijn voor alle basisscholen en peuterspeelzalen in de gemeente Veere.Doel van de Nationale Voorleesdagen is om het voorlezen aan kinderen te bevorderen. Op school, maar ook thuis. Ouders zijn immers de beste leesbevorderaars; de kans dat kinderen uitgroeien tot lezers is vijf keer groter als ouders een positieve leesopvoeding bieden. De bedoeling is dat op woensdag 20 januari op alle Primas -en Archipelscholen en op de peuterspeelzalen het filmpje tijdens de online meetings wordt vertoond.

10 uur geleden