Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dak Koepoort Middelburg voorzien van zonnepanelen

Dak Koepoort Middelburg voorzien van zonnepanelen

MIDDELBURG - Van de installatie van zonnepanelen op Zeeuwse daken kijkt niemand nog op, maar als dat gebeurt op het dak van een van de bekendste monumenten van de stad is het een ander verhaal. Op dinsdag 6 juli werden er 24 zonnepanelen aangebracht op het dak van de Koepoort in Middelburg. Het monument wordt op die manier energieneutraal gemaakt.

De Koepoort in Middelburg is, van de ooit acht aanwezige stadspoorten, de enige die in zijn geheel bewaard is gebleven. De, in late Lodewijk XIV-stijl opgetrokken poort, werd ontworpen door architect Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge en stadsarchitect Jan de Munck. De poort werd gebouwd in de eerste helft van de achttiende eeuw en was de opvolger van verscheidene vroegere koepoorten. Waar de eerdere poorten dienden als verdedigingswerken, diende de nieuwe poort voornamelijk als sierpoort.

De Koepoort, die lange tijd in gebruik was als woning, was in 2018 behoorlijk in verval geraakt. Er kwamen plannen voor een nieuwe bestemming; die van een Bed & Breakfast. Na een grondige verbouwing werd die B&B, ‘De Koepoort Appartementen’, opgeleverd in januari 2019. Het duurzaam maken van de Koepoort, die eigendom is van de gemeente Middelburg, valt binnen het Europees Interreg-project TERTS. Het is een van de drie subprojecten (Oostkerk, Koepoort en Het Palet) in de stad. Die projecten omvatten onder meer het integreren van een warmtepomp en luchtbehandelingskast met warmte- en vochtterugwinning, en geïntegreerde PV en LED-verlichting in combinatie met slimme thermische opslag.

De zonnepanelen op het dak van de Koepoort worden aangebracht op een speciaal frame, dat dinsdag eerst op het dak werd gehesen, en dat werd aangebracht op vier steunpunten. Deze constructie zorgt ervoor dat de panelen kunnen worden aangebracht en verwijderd zonder dat er schade aan het dak ontstaat. Omdat het dak de vorm van een kuil heeft, zijn de panelen niet zichtbaar vanaf de openbare weg.


Meer uit Middelburg

Project Oranjezon 2023 moet overlast in de duinen van Oranjezon een halt toe roepen

VROUWENPOLDER De afgelopen jaren stapelde de klachten over recreanten die de duinen van Oranjezon gebruikten als ontmoetingsplek voor seksuele handelingen zich op. Inmiddels heeft Gemeente Veere acht borden geplaatst ter verduidelijking van het gewenste gedrag.

50 minuten geleden
Westkapelle lanceert jubileumbier Dobbel en Dwas

WESTKAPELLE - Een dorp getekend door een levenslange verbinding met de zee en zijn achterland, dat door de eeuwen heen een prominente rol heeft opgeëist door de scheepvaart, handel en visserij. Om die reden kreeg Westkapelle 800 jaar geleden – op 13 mei 1223 - stadsrechten. Dit karakter werd nog eens versterkt door een rijke geschiedenis van dijkwerkers, boeren en ambachtslieden. Een eigenzinnig, betrouwbaar, saamhorig en ondernemend volkje. 

1 uur geleden
Stadcamping Zeeland te Middelburg wint prijs 'beste camperplaats Nederland'

MIDDELBURG - Uit 1400 camperplaatsen won Stadscamping Zeeland de ACSI Award in de categorie ‘Best motorhome pitches Netherlands’. Ook deze tweede editie van de ACSI Awards was een succes. Kampeerders in Europa hebben opnieuw massaal gestemd op hun favoriete campings.

1 uur geleden
Danischa Bah is Nationaal Voorleeskampioen

MIDDELBURG – Voor het tweede jaar op rij wint een Zeeuwse basisschoolleerling de Nationale Voorleeswedstrijd. Ze kan het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar. Danischa Bah (12) wist haar zenuwen te bedwingen en de jury te overtuigen. Als Nationaal Voorleeskampioen is zij een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

3 uur geleden
Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

2 dagen geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

2 dagen geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

2 dagen geleden