Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 wil opheldering over geheime onderzoeken bij moskeeën

D66 wil opheldering over geheime onderzoeken bij moskeeën

DEN HAAG (ANP) - D66 wil opheldering van justitieminister Ferd Grapperhaus over een bericht dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft meebetaald aan undercoveronderzoek bij moskeeën dat mogelijk in strijd was met de wet. De regeringspartij wil snel een debat over de kwestie.

"Dit lijkt de zoveelste keer dat de NCTV zich niet aan de wet houdt", twittert Kamerlid Hanneke van der Werf. "Dat roept de vraag op wanneer de NCTV nog meer op eigen houtje onrechtmatig geopereerd heeft."

NRC meldde vrijdag op basis van eigen onderzoek dat tien gemeenten in het geheim onderzoek hebben laten doen in de moslimgemeenschap. Er werd gevoelige informatie verzameld over bijvoorbeeld moskeebestuurders en imams. De NCTV betaalde daaraan mee en droeg ook het onderzoeksbureau aan dat met dat onderzoek werd belast.

Schandalig

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat de NCTV op deze manier bij de onderzoeken betrokken was. Gemeenten maakten wel hun eigen keuzes, benadrukt hij. Of zij binnen de grenzen van de wet en van hun eigen bevoegdheden zijn gebleven, laat hij in het midden. Deskundigen plaatsen daar in NRC vraagtekens bij. Het is "niet aan de NCTV" om daarover te oordelen, aldus de zegsman.

"Schandalig", twittert DENK-Kamerlid Stephan van Baarle. "Het gemak waarmee de overheid (grond-)rechten schendt als het om de islam of moslims gaat is schrikbarend. Dit moet keihard worden bestreden." De islamitische koepelorganisatie SPIOR sprak vrijdag al van "spionageactiviteiten". Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) laat zaterdag weten dat de "geheime infiltraties" tot een "enorme schok hebben geleid binnen de Nederlandse moslimgemeenschap". "De deelnemende gemeenten maken zich schuldig aan etnisch en religieus profileren van onschuldige burgers", meldt de koepel in een persbericht.

Binnen de moslimgemeenschap is veel onrust ontstaan, meldt het Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO). "Veel moslims voelen zich onveilig. Het gebedshuis is een plek waar je je als individu veilig moet voelen en waar je elkaar vertrouwt", aldus het CMO. Ook is het CMO geschrokken van het aantal gemeenten dat een onderzoek liet uitvoeren. "We vragen ons af waar het moreel en maatschappelijk kompas is gebleven bij deze gemeentebesturen", aldus voorzitter Muhsin Koktas.

Meer uit Binnenland

Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

3 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

7 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

9 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

12 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

12 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

13 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

15 uur geleden