Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 wil centrale 'Eerste Hulp' voor slachtoffers seksueel geweld

D66 wil centrale 'Eerste Hulp' voor slachtoffers seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Er moet één centraal punt komen waar slachtoffers van seksueel geweld terechtkunnen. Van daaruit kunnen ze dan in contact worden gebracht met bijvoorbeeld de politie, een advocaat, of een arts. Daarvoor pleit D66. Het voorstel kan in ieder geval rekenen op steun van de VVD.

Volgens D66-Kamerlid Hanneke van der Werf is zo’n Eerste Hulp bij seksueel geweld hard nodig. "Slachtoffers van seksueel geweld weten vaak niet waar ze moeten beginnen met zoeken naar hulp". Kenniscentrum Rutgers, Amnesty International en het Centrum voor Seksueel Geweld pleitten al eerder voor een centralere aanpak.

Van de Nederlanders ouder dan 16 jaar is 8 procent tussen 2019 en 2020 slachtoffer geworden van seksueel geweld of intimidatie, stelt het CBS.

"Dat varieert van het (online) aanhoren van seksueel getinte opmerkingen tot fysiek seksueel geweld, zoals verkrachting", schreef het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatiecentrum er vorig jaar over. "Eén procent van de 16-plussers werd slachtoffer van seksueel geweld in huiselijke kring."

Meer uit Binnenland

Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

33 minuten geleden
Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

4 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

7 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

7 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

7 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

7 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

8 uur geleden