
D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden
DEN HAAG (ANP) - Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De partij wil daarmee voorkomen "dat mensen jarenlang in de wachtstand staan en zonder toekomstperspectief aan het overleven zijn".
D66 wijst erop dat 600.000 mensen in Nederland met problematische schulden kampen. Volgens de sociaal-liberalen is de huidige schuldhulpverlening "onnodig versnipperd, inefficiënt en complex". Mensen doorlopen vaak lange en intensieve trajecten, waarin zij te maken krijgen met een legio aan organisaties en hulpverleners en het wel zeven jaar kan duren voordat iemand definitief schuldenvrij is.
D66-Kamerlid Hülya Kat: "Dit kan zo niet langer. Schuldhulpverlening moet mensen snel helpen en zicht geven op een betere en schuldenvrije toekomst. Zij die het meest kwetsbaar zijn, moeten ook goed worden geholpen." Kat zegt dat de samenleving beter af is als er wordt gezorgd voor mensen die tussen wal en schip geraken. "Met het voorstel van D66 om de schuldhulpverlening te verbeteren, kunnen mensen straks binnen drie jaar met een schone lei aan een nieuwe start beginnen."
D66 wil de verschillende schuldentrajecten samenvoegen tot één traject, met één regisseur. Hierdoor kan de duur van het traject worden ingekort naar maximaal drie jaar, waarbij mensen maximaal twee jaar hoeven af te lossen. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente, die met de schuldeisers een betalingsbedrag afspreekt. Zodra twee derde daarmee akkoord is, kan de gemeente eisen dat de andere schuldeisers ook meedoen.
Aan het begin van het traject wordt de schuld in een keer afgelost en blijft alleen de gemeente als schuldeiser over. De schuld dient in twee jaar te worden afgelost. Ook kunnen mensen via de gemeente een aflossingspauze krijgen. Zodat zij, als het misgaat, niet nog verder in de schulden raken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het besluit van het demissionaire kabinet om mogelijke EU-sancties tegen twee extremistische Israëlische ministers te steunen, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Thom van Campen (VVD) zei in een debat in de Kamer woensdag zich achter het beleid van het kabinet te scharen. Volgens hem moet de druk op Israël verder worden opgevoerd.
7 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie, PVV), toont op een VVD-avond in Rijswijk begrip voor de keuze van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om niet meer met de PVV samen te werken. "Het is als eerste aan de kiezer. Maar het is wel gebleken dat de heer Wilders niet uitblinkt in besturen en het nemen van verantwoordelijkheid."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat zich niet lenen voor "chantage" van milieuclub MOB om nieuwe stikstofrechtszaken tegen te gaan. Dat zei landbouwminister Femke Wiersma in een debat over stikstof. NSC en GroenLinks-PvdA willen dat de minister een plan maakt om aan de eisen van MOB te voldoen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil dat landbouwminister Femke Wiersma instemt met eisen van milieuorganisatie MOB, heeft Kamerlid Harm Holman gezegd in een stikstofdebat. Een van die eisen is dat boeren het aantal dieren in balans moeten brengen met de hoeveelheid grond. NSC trekt daarin samen op met GroenLinks-PvdA.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet steunt mogelijke Europese sancties tegen de extremistische Israëlische bewindslieden Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich. Dat schrijft minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag aan de Tweede Kamer.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA'er Eline Vedder verlaat na de verkiezingen van 29 oktober de Tweede Kamer. Zij heeft "met pijn in het hart" besloten zich niet opnieuw kandidaat te stellen. "Het werken op afstand trekt een te zware wissel op mijn gezin en mijn gezondheid", schrijft zij op X.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister David van Weel (VVD) sluit niet uit dat een enkelband wordt gebruikt bij overlastgevende asielzoekers bij het aanmeldcentrum van Ter Apel. In een Kamerdebat verzoekt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski de demissionaire bewindsman om "desnoods met een enkelband" te voorkomen dat raddraaiers zich laten zien in nabijgelegen dorpskernen.
16 uur geleden