Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 en Volt willen snel met Kamerbestuur praten over bedreigingen

D66 en Volt willen snel met Kamerbestuur praten over bedreigingen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Nilüfer Gündoğan (Volt) willen op korte termijn praten met het bestuur van de Tweede Kamer over de bedreigende uitlatingen van leden van de Forum voor Democratie-fractie die tegen hen waren gericht. Zij vinden dat hun FVD-collega's deze week een grens hebben overschreden, schrijven ze in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

De twee Kamerleden vinden het niet voldoende dat degenen die bedreigingen uiten in de plenaire zaal wegkomen met een vermanend woord van de voorzitter. "Onze partijen D66 en Volt koesteren het vrije woord, het debat op het scherpst van de snede. Wij vinden dat vrijwel alles gezegd mag en kan worden in de plenaire zaal van ons prachtige Parlement. Vrijwel alles, maar niet alles. Bedreigingen van Kamerleden, direct of indirect, vormen voor ons een harde grens."

Sjoerdsma kreeg het woensdag aan de stok met FVD'er Pepijn van Houwelingen, die tegen de D66'er zei dat "zijn tijd nog wel komt" en dat er "tribunalen komen." FVD'er Gideon van Meijeren zei dinsdag dat hij "enorm trots" is op Forum-aanhangers die het Volt-Kamerlid vervelende e-mails sturen wegens haar bijdragen in coronadebatten. Hij reageerde daarmee op Gündoğan die zich in dat debat juist beklaagde over de intimiderende e-mails, die zelfs haar moeder zou ontvangen.

Online herhaling

Volgens Sjoerdsma en Gündoğan heeft Forum de bedreigingen ook online herhaald. "Deze twee incidenten ontspringen aan een breder klimaat van aantijgingen, verdachtmakingen en intimidaties. Dat raakt niet enkel de betrokken Kamerleden, ook politieagenten, ministers, verpleegkundigen, wetenschappers, journalisten en anderen hebben het op die manier moeten ontgelden." Volgens hen is "de urgente vraag nu: hoe gaan we om met bedreigingen in het hart van onze democratie?"

Bergkamp heeft woensdagavond zelf al aangegeven dat ze met alle fracties in gesprek wil over de verharding tijdens debatten in de Tweede Kamer. Bij fracties zijn instemmende geluiden te horen over dit initiatief.

PVV-leider Geert Wilders reageert vooralsnog als enige afwerend. "Ik heb gisteren geen bedreiging gehoord. En een tribunaal - rechtbank - is terecht voor politici die ons land kapotmaken. Perk de vrijheid van spreken van Kamerleden niet in. De Kamervoorzitter hoeft bij mij dus niet langs te komen voor een censuurgesprek", twittert hij.

Meer uit Binnenland

Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

58 minuten geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

7 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

8 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

8 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

8 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

8 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

8 uur geleden