CvdM: nieuwsorganisaties dreigen voeling met jongere te verliezen
HILVERSUM (ANP) - Nieuwsorganisaties moeten op korte termijn duidelijker aanwezig zijn op sociale media. Dat stelt het Commissariaat voor de Media (CvdM) in een onderzoek naar jongeren, nieuws en sociale media. In het rapport stelt het CvdM dat wanneer dit niet gebeurt, nieuwsorganisaties voeling met toekomstige nieuwsgebruikers dreigen te verliezen.
Volgens het rapport hebben jongeren wel interesse in het nieuws en vertrouwen en kennen veel jongeren de grote Nederlandse nieuwsmerken. Maar het gebruik daarvan blijft achter omdat die nieuwsmerken niet of nauwelijks op sociale media aanwezig zijn met een op jongeren gerichte aanpak. "Op deze manier houden veel nieuwsmerken geen voeling met toekomstige nieuwsgebruikers en andersom", staat in het rapport Jongeren, nieuws en sociale media, Een blik op de toekomst van het nieuws.
Naar aanleiding van het onderzoeksrapport worden een aantal aanbevelingen gegeven. Ten eerste moeten nieuwsorganisaties een eigen aanpak ontwikkelen om ook voor jongeren relevant en urgent nieuws zichtbaar, vindbaar en herkenbaar te maken. "Breken met journalistieke conventies en inzet van sociale media is daarbij noodzakelijk". De onderzoekers opperen dat stimuleringsmaatregelen voor de nieuwssector voor specifiek op jongeren gerichte initiatieven onderzocht moeten worden.
Ook wordt gepleit voor het zo snel mogelijk reguleren van big tech en het stimuleren van nieuwswijsheid onder jongeren. Dat laatste betekent dat zij leren zien hoe professioneel gemaakt nieuws qua betrouwbaarheid onderscheiden kan worden van andere vormen van berichtgeving. "Hierbij moet extra aandacht zijn voor jongeren met een praktijkgerichte opleiding", aldus het CvdM.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.
5 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.
9 uur geledenROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn ongeveer 2,7 miljoen mensen lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel (lhbtqia). Dat komt neer op bijna 18 procent van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder. Het is de eerste keer dat statistiekbureau CBS met een schatting over deze groepen komt. Vrijdag is Coming-Outdag.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 "maken zich grote zorgen" over de aankomende winter in het Midden-Oosten. Volgens de organisaties zijn er nu niet genoeg hulpgoederen om de honderdduizenden vluchtelingen in Libanon, Gaza en Syrië de koude maanden door te helpen. Zij wonen vaak in slechte tenten of zelfs op straat. "Dit zijn levensgevaarlijke omstandigheden. Er is nu meer hulp nodig om levens te redden."
16 uur geleden