Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cultuurwerf in zwaar weer en vraagt uitstel van betaling aan

Cultuurwerf in zwaar weer en vraagt uitstel van betaling aan

VLISSINGEN - De Cultuurwerf, onderdeel van de Stichting Kunst & Cultuur Vlissingen, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De Cultuurwerf is organisator van Bevrijdingsfestival Zeeland en Festival Onderstroom. De stichting heeft het sinds het wegvallen van de structurele subsidies in 2018 zwaar. Met een voor de stichting lastige coronaperiode en een tegenvallend Bevrijdingsfestival Zeeland 2023 is het de stichting ondanks een goed Festival Onderstroom, niet gelukt de alsmaar oplopende kosten te compenseren met inkomsten.

Maarten Janssens is voorzitter van het bestuur van Cultuurwerf: “De financiën van de Cultuurwerf zijn al jaren een spannend onderwerp. Met het wegvallen van structurele subsidies, was het elk jaar weer de vraag of en hoe we verder konden. Helaas moeten we nu de conclusie trekken dat het niet meer gaat. Anders dan in andere jaren zijn niet alleen inkomsten, maar ook de sterk opgelopen kosten een enorme bottleneck. De kosten waren in 2022 al zoveel hoger dan we begroot hadden, dat we flink hebben moeten interen op het kleine beetje reserve dat we nog hadden. Ten opzichte van vorig jaar zijn de kosten alleen nog maar meer gestegen. Dit jaar kunnen we deze niet compenseren. Door een sombere weersverwachting vielen de bezoekersaantallen van het Bevrijdingsfestival in de middag fors tegen. De inkomsten die we daar zijn misgelopen, konden we ’s avonds niet meer inlopen.”

De Cultuurwerf is al geruime tijd met de gemeente Vlissingen in gesprek over oplossingen. “We voeren goede, constructieve gesprekken met de gemeente. Wij willen graag als partner verder, de gemeente ook. De Cultuurwerf past naadloos in de ambitie en evenementenvisie die onlangs is ontwikkeld, maar de manier waarop we nu elk jaar moeten overleven, biedt te weinig perspectief. We missen een sterke financiële basis. We zijn te kwetsbaar als we elk jaar op zoek moeten naar financiering van de evenementen en er geen ruimte is om ook de bedrijfsvoering goed vorm te geven. Dat snapt de gemeente ook. Als bestuur kunnen we niet anders dan surseance van betaling voor de stichting aanvragen. We zoeken samen met de gemeente al een tijd naar een oplossing en hopen door nu surseance van betaling aan te vragen, dat we er samen nog uitkomen. Dat we onze leveranciers en relaties tegemoet kunnen komen en samen een constructief plan maken voor culturele evenementen in Vlissingen in de toekomst. We hopen natuurlijk dat er nog een doorstart voor Cultuurwerf inzit,” aldus Maarten Janssens. “We hebben als bestuur een weloverwogen besluit genomen. Alle mogelijkheden zijn de revue gepasseerd en wij denken dat aanvragen van surseance van betaling de stichting, alle leveranciers en relaties, de vrijwilligers en iedereen in Vlissingen het meeste recht doet. We hopen dat er met een onafhankelijke blik gekeken wordt naar de huidige situatie en naar de toekomst. Dat is voor het bestuur het belangrijkst. Op het moment dat het verzoekschrift naar de rechtbank is verstuurd, heeft daarom iedereen zijn taken neergelegd. Een hard gelag voor de kleine club mensen die met hart en ziel werkt aan de mooie evenementen die de Cultuurwerf te bieden heeft. Als bestuur hopen we nog steeds op de mogelijkheid van een doorstart en zetten we actief in op een partnership met de gemeente. De tijd zal uitwijzen of dit haalbaar is.” Het is niet duidelijk wat er met Festival Onderstroom en het Bevrijdingsfestival Zeeland gaat gebeuren. De gemeente Vlissingen heeft in een reactie laten weten met het bestuur en de directie van de Cultuurwerf in overleg te treden met het voornemen de continuïteit van het Bevrijdingsfestival Zeeland en Festival Onderstroom voorop te stellen.

Meer uit Vlissingen

Vlissingse turnsters slepen bijna 100 medailles binnen

VLISSINGEN - Afgelopen weekend hebben de A- en B-selectieturnsters van VTV Vlissingen deelgenomen aan de OZK wedstrijd in Zierikzee. Dit was een goede oefenwedstrijd om het seizoen mee te beginnen en voor een aantal turnsters tevens hun allereerste selectie turnwedstrijd. 

1 dag geleden
Extraatjes voor minima in Vlissingen

VLISSINGEN - De Stichting Jurojin komt met een minimapas waarmee Vlissingse minima extraatjes kunnen krijgen. Zo komen minima nu in aanmerking voor een pakket verzorgingsproducten, een Sinterklaascadeautje ter waarde van 25 euro of twee gratis kaartjes voor de bioscoop. De stichting van Jos en Carin Otten is opgericht uit onvrede met het armoedebeleid in de gemeente Vlissingen. "De minima van Vlissingen vallen tussen de wal en het schip," meent Carin Otten. "Vreselijk."

2 dagen geleden
Theater Stichting Valreep:Kiezen of delen in oorlogstijd

VLISSINGEN - In samenwerking met de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen, voert de theaterkern Stichting Valreep in het eerste weekend van november het project Kiezen of Delen uit. Dit project bestaat uit twee toneelvoorstellingen die verbonden zijn met de Tweede Wereldoorlog in Vlissingen. 

2 dagen geleden
Roberto van Delden maakt 'Lezersfoto van de week'

VLISSINGEN - De morgenstond heeft goud in de mond. Dat blijkt maar weer uit deze prachtige foto van Roberto van Delden. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Vlissingse Bode.

3 dagen geleden
Twee mannen aangehouden met betrekking tot enorme coke-vondst in Vlissingen

VLISSINGEN - De douane heeft woensdag in de haven van Vlissingen een partij van 334 kilo cocaïne aangetroffen. Naar aanleiding van de vondst zijn vrijdag twee mannen aangehouden.

4 dagen geleden
Geen lijnbus, maar haltetaxi rijdt komende maanden door Paauwenburg

VLISSINGEN - Vanaf maandag (21 oktober) wordt de haltetaxi ingezet als vervangend vervoer voor buslijn 56 van Connexxion door de wijk Paauwenburg in Vlissingen. 'Vanwege wegwerkzaamheden in Paauwenburg Noordoost en aan de Gerbrandystraat kan buslijn 56 twee haltes in Paauwenburg niet bedienen', verklaart de gemeente Vlissingen in een persbericht. Het gaat om de bushaltes aan de Van Hogendorpweg en Paauwenburgweg. 

5 dagen geleden
Steekpartij op Oranjeplein Oost-Souburg blijkt conflict zonder mes

OOST-SOUBURG - De politie en ambulancedienst is donderdagavond ingezet voor een melding van een steekpartij op het Oranjeplein in Oost-Souburg. Ter plekke bleek het verhaal anders in elkaar te steken.

5 dagen geleden