Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cultuurwerf in zwaar weer en vraagt uitstel van betaling aan

Cultuurwerf in zwaar weer en vraagt uitstel van betaling aan

VLISSINGEN - De Cultuurwerf, onderdeel van de Stichting Kunst & Cultuur Vlissingen, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De Cultuurwerf is organisator van Bevrijdingsfestival Zeeland en Festival Onderstroom. De stichting heeft het sinds het wegvallen van de structurele subsidies in 2018 zwaar. Met een voor de stichting lastige coronaperiode en een tegenvallend Bevrijdingsfestival Zeeland 2023 is het de stichting ondanks een goed Festival Onderstroom, niet gelukt de alsmaar oplopende kosten te compenseren met inkomsten.

Maarten Janssens is voorzitter van het bestuur van Cultuurwerf: “De financiën van de Cultuurwerf zijn al jaren een spannend onderwerp. Met het wegvallen van structurele subsidies, was het elk jaar weer de vraag of en hoe we verder konden. Helaas moeten we nu de conclusie trekken dat het niet meer gaat. Anders dan in andere jaren zijn niet alleen inkomsten, maar ook de sterk opgelopen kosten een enorme bottleneck. De kosten waren in 2022 al zoveel hoger dan we begroot hadden, dat we flink hebben moeten interen op het kleine beetje reserve dat we nog hadden. Ten opzichte van vorig jaar zijn de kosten alleen nog maar meer gestegen. Dit jaar kunnen we deze niet compenseren. Door een sombere weersverwachting vielen de bezoekersaantallen van het Bevrijdingsfestival in de middag fors tegen. De inkomsten die we daar zijn misgelopen, konden we ’s avonds niet meer inlopen.”

De Cultuurwerf is al geruime tijd met de gemeente Vlissingen in gesprek over oplossingen. “We voeren goede, constructieve gesprekken met de gemeente. Wij willen graag als partner verder, de gemeente ook. De Cultuurwerf past naadloos in de ambitie en evenementenvisie die onlangs is ontwikkeld, maar de manier waarop we nu elk jaar moeten overleven, biedt te weinig perspectief. We missen een sterke financiële basis. We zijn te kwetsbaar als we elk jaar op zoek moeten naar financiering van de evenementen en er geen ruimte is om ook de bedrijfsvoering goed vorm te geven. Dat snapt de gemeente ook. Als bestuur kunnen we niet anders dan surseance van betaling voor de stichting aanvragen. We zoeken samen met de gemeente al een tijd naar een oplossing en hopen door nu surseance van betaling aan te vragen, dat we er samen nog uitkomen. Dat we onze leveranciers en relaties tegemoet kunnen komen en samen een constructief plan maken voor culturele evenementen in Vlissingen in de toekomst. We hopen natuurlijk dat er nog een doorstart voor Cultuurwerf inzit,” aldus Maarten Janssens. “We hebben als bestuur een weloverwogen besluit genomen. Alle mogelijkheden zijn de revue gepasseerd en wij denken dat aanvragen van surseance van betaling de stichting, alle leveranciers en relaties, de vrijwilligers en iedereen in Vlissingen het meeste recht doet. We hopen dat er met een onafhankelijke blik gekeken wordt naar de huidige situatie en naar de toekomst. Dat is voor het bestuur het belangrijkst. Op het moment dat het verzoekschrift naar de rechtbank is verstuurd, heeft daarom iedereen zijn taken neergelegd. Een hard gelag voor de kleine club mensen die met hart en ziel werkt aan de mooie evenementen die de Cultuurwerf te bieden heeft. Als bestuur hopen we nog steeds op de mogelijkheid van een doorstart en zetten we actief in op een partnership met de gemeente. De tijd zal uitwijzen of dit haalbaar is.” Het is niet duidelijk wat er met Festival Onderstroom en het Bevrijdingsfestival Zeeland gaat gebeuren. De gemeente Vlissingen heeft in een reactie laten weten met het bestuur en de directie van de Cultuurwerf in overleg te treden met het voornemen de continuïteit van het Bevrijdingsfestival Zeeland en Festival Onderstroom voorop te stellen.

Meer uit Vlissingen

'Met de speciale markten bieden we mensen een stukje vertier'

MIDDELBURG - De liefde voor de markt is Helena Schets met de paplepel ingegoten. Haar vader was marktkoopman, ze staat zelf op de markt met de Notenexpres en maakt onderdeel uit van de organisatie Speciale Markten Zeeland. Helena: 'Als het markt is gebeurt er wat in een dorp of een stad.'

3 uur geleden
Eerste reggaefestival in het Nollebos

VLISSINGEN - Op zaterdag 20 juli wordt de eerste editie van het nieuwe reggaefestival Reggae Rhapsody gehouden op het terrein bij de voormalige sauna in het Nollebos. Vanaf 14 uur treden acht reggaeartiesten op. Het festival wordt georganiseerd door Kenneth en Ingrid Engeldal van de Stichting Cultuur Educatie Muziek Advies (SCEMA).

1 dag geleden
Politie bemiddelt bij verkeersruzie parkeerterrein Gamma Vlissingen

VLISSINGEN - De politie is dinsdagavond ingezet voor een ongeluk die ontaarde in een verkeersruzie ter hoogte van de Gamma te Vlissingen.

1 dag geleden
Inbraak bouwkeet Vlissingen, twee fietsen inbeslaggenomen

VLISSINGEN - De politie is gisteravond met meerdere eenheden ingezet voor een inbraak aan de Van de Bossestraat in Vlissingen. De politie heeft twee fietsen in beslag genomen.

1 dag geleden
Dani Ploeger exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger is exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt haar raam ter beschikking aan kunstenaars uit protest tegen het verschraalde kunstklimaat in Vlissingen.

2 dagen geleden
Vooruitgang in compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'

VLISSINGEN - Vorige week donderdag presenteerde uitvoeringsregisseur Siebe Riedstra de achtste voortgangsrapportage van het compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'. De eerste helft van 2024 heeft diverse mijlpalen opgeleverd die de regionale ontwikkeling verder stimuleren.

3 dagen geleden
Dorpsraad Souburg wil vinger in de pap bij bouw nieuwe kerncentrales

OOST-SOUBURG - De Dorpsraad Souburg wil betrokken worden bij de plannen voor nieuwbouw van mogelijk twee tot vier nieuwe kerncentrales in Vlissingen-Oost. Omdat de kerncentrales deels op het grondgebied van de gemeente Vlissingen worden gebouwd wil de dorpsraad, net als de gemeente Borsele, ook bij de inspraak betrokken worden. 

6 dagen geleden