Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cultuursector blij met coronasteun, maar juicht niet te vroeg

Cultuursector blij met coronasteun, maar juicht niet te vroeg

DEN HAAG (ANP) - De cultuursector reageert voorzichtig positief op de extra steun die vrijdag door het kabinet bekend werd gemaakt. Volgens cultuurminister Ingrid van Engelshoven wordt er 482 miljoen euro extra uitgetrokken om de sector door de coronacrisis heen te helpen. De betreffende organisaties zijn blij met de plannen, maar vinden ook dat de tijd moet uitwijzen of de steun op tijd komt.

"Tevreden is niet het juiste woord, er is zoveel schade", vindt Boris van der Ham van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten. Die organisatie vertegenwoordigt 29 theater- en muziekproducenten. "De steun en aandacht blijft nodig", maar volgens Van der Ham is het voor veel bedrijven al te laat. "Zeker aan het begin was er veel onduidelijkheid, omdat de meeste banen niet in het gesubsidieerde deel van die sector zitten. Voor sommigen producenten is het te laat, er zijn al veel ontslagen gevallen. Alle zekerheid die de overheid nu kan bieden is mooi meegenomen."

Willem Westerman van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) noemt de steun een "goede invulling van wat de branche gevraagd heeft". Bij de VVEM zijn onder andere de Gelredome, de Johan Cruijff ArenA, de Ziggo Dome en Ahoy aangesloten. "Of het op tijd is, zal de tijd uitwijzen. Voor sommigen is het net op tijd, voor anderen net te laat", aldus Westerman. "We zijn blij dat er iets gedaan wordt, maar nog niet iedereen heeft de juiste steun gekregen. Daar moet verandering in komen."

Volgens Esther den Breejen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) komt het besluit van het kabinet net op tijd. Onder de VSCD vallen onder andere het DeLaMar Theater, het Koninklijk Concertgebouw en Internationaal Theater Amsterdam. "Het kabinet erkent met deze ruime steun wat cultuur voor het land betekent: het bieden van ontspanning, verbeelding, troost en bezieling. Dit is juist in deze moeilijke tijden hard nodig", zegt Den Breejen. "Dat de verdeling van de 150 miljoen euro via de gemeenten gaat verlopen, is goed nieuws want zij kennen de lokale culturele infrastructuur het beste."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

9 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californiƫ, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

9 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

9 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

10 maanden geleden