Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cultuurbus mag wat provincie betreft meer bekendheid krijgen

Cultuurbus mag wat provincie betreft meer bekendheid krijgen

MIDDELBURG - Gedeputeerde Anita Pijpelink hoopt dat meer scholen gebruik gaan maken van het gratis busvervoer naar musea in Zeeland.

De provincie heeft tot en met 2022 jaarlijks 80.000 euro beschikbaar om schoolkinderen naar één van de Zeeuwse musea te vervoeren. Het gaat om het vervoer voor leerlingen van basisscholen en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. “Als het museumbezoek past in een reeks van lessen over een onderwerp betalen wij de busrit”, zegt Pijpelink, die zelf docent is geweest op een middelbare school. “Daar heb ik gezien dat geld echt een hobbel kan zijn om dit te doen. Ouders krijg je niet altijd zo ver om een dagje met dertig leerlingen op stap te gaan.”

Cultuurbus

Het geld is er sinds 2018. Volgens Pijpelink maken scholen regelmatig gebruik van de zogenaamde cultuurbus.

Dit schooljaar staan er 135 ritten met deze bus gepland of zijn al gemaakt. De helft gaat om ritten met kinderen naar Zeeuwse musea. “Het mogen er meer worden. We willen er extra aandacht aan besteden.”

Onderzoek

De provincie ziet geen heil in het één dag per jaar gratis openen van Zeeuwse musea. “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat gratis toegang niet leidt tot meer bezoekers, maar wel tot inkomstenderving bij musea die moet worden gecompenseerd.” Dat zegt het college van Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van Ralph van Hertum van de PvdA en Kees van den Berge van de SGP. Zij stelden hun vragen naar aanleiding van een motie die is aangenomen in de Tweede Kamer.

Volgens het provinciebestuur is de cultuurbus een beter middel om het provinciale erfgoed bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.   

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

1 dag geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

1 dag geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

1 dag geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

2 dagen geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

2 dagen geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

3 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

3 dagen geleden