Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Culturele instellingen willen fonds voor corona-noodhulp

Culturele instellingen willen fonds voor corona-noodhulp

AMSTERDAM (ANP) - Veertien grote culturele instellingen, waaronder het Rijksmuseum en het Koninklijk Concertgebouworkest, willen dat er een fonds wordt opgezet om de culturele infrastructuur in Nederland door de coronacrisis te loodsen. In een brief aan minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) en de wethouders cultuur van de vier grote steden schrijven ze dat de culturele en financiële schade door de corona-uitbraak enorm is. Ze vrezen voor het voortbestaan van zowel de grote als de kleinere kunstinstellingen.

Daarom moet er een "robuust" fonds komen voor de problemen op zowel de korte als de langere termijn. Ook vragen de ondertekenaars tijdelijk kwijtschelding van de huur en verhoging van het percentage werktijdverkorting dat wordt vergoed via de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkgelegenheid (NOW). In die regeling moeten freelancers ook worden meegenomen, vinden ze.

Voor de podiumkunsten wordt de 1,5 meterregel moeilijk tot onmogelijk, vooral voor de orkesten, theater- en dansgezelschappen die moeten trainen en repeteren. "De theaters en gezelschappen zullen dus laat weer kunnen opstarten. Neem dat mee in de overwegingen van compensatie", bepleiten de veertien ondertekenaars.

Blij met de steun

"Het culturele leven zal misschien pas over een of twee jaar weer 'normaal’ zijn en dan gaan we ervan uit dat er van alles is veranderd. Reizen zal over het algemeen lastig zijn. Internationale tournees en coproducties zijn moeilijk te realiseren. En beide leveren veel geld op. En ook het inschakelen van internationale artiesten en kunstenaars wordt lastig", schrijven de culturele instellingen.

Ze willen graag met de minister en de wethouders om de tafel gaan zitten om de voorstellen te bespreken. De instellingen benadrukken overigens dat ze blij zijn met de steun die ze al krijgen van de overheid, zoals het doorbetalen van de subsidie en de versoepeling van de regels van de prestatienormen.

De brief is opgesteld door het Rijksmuseum, het Koninklijk Concertgebouworkest, Nationale Opera & Ballet, Internationaal Theater Amsterdam, Nederlands Dans Theater, Kunstmuseum Den Haag, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Balletorkest, Het Nationale Theater, Theater Rotterdam, Theater Utrecht en Zuiderstrandtheater Den Haag.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden