Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cultikoor Tholen: 'Iedereen is welkom bij ons'

Cultikoor Tholen: 'Iedereen is welkom bij ons'

THOLEN - Van Avicii tot Ramses Shaffy en van John Mayer tot Boudewijn de Groot. Het Cultikoor uit Tholen bestaat al bijna vijftien jaar, maar gaat altijd met z'n tijd mee. De leden komen iedere dinsdagavond samen in de Meulvliet om met elkaar te zingen, maar voor velen is het ook een avondje uit vol gezelligheid. "Maar, we kunnen wel wat nieuwe leden gebruiken en dan met name sopranen", vertellen dirigent René Reijpert en leden Frans Lindhout en Anneke Verspuij.

Cultikoor Tholen bestaat op dit moment uit ongeveer 35 leden. "Maar, er is altijd ruimte voor meer leden", vertelt Rijpert. Vooral de mannen zijn op dit moment in de minderheid, zo'n acht mannen en 27 vrouwen komen iedere week samen om te oefenen voor het koor. "Daarbij is de jongste 48 jaar en de oudste is 78 jaar, maar we kijken niet naar leeftijden. Je bent zo oud als je je voelt", vertelt Frans Lindhout.

Eigentijds

Reijpert is sinds anderhalf jaar dirigent van het koor. Hij omschrijft het dan ook als een algemeen koor met een eigentijds repertoire. "Qua genre gaan we richting een popkoor. We zijn in ieder geval geen klassiek koor." Zo worden er nummers gezongen van Avicii en John Mayer, maar ook Nederlandstalige nummers van Liesbeth List, Ramses Shaffy en Boudewijn de Groot. "We zingen eigentijdse nummers met af en toe een evergreen", vult Anneke aan. "En soms zingen we zelfs een beetje gospel." Daarnaast staat het koor altijd open voor vernieuwing. Zo werd onlangs een nummer van Lady Gaga aangedragen om te gaan zingen. "Dat is voor nu nog even te lastig, maar het ligt wel op de plank", vertelt Reijpert.

'Houdt ons jong'

"We hebben een behoorlijk repertoire en daarnaast spelen we met een band die bestaat uit drie gitaristen en één basgitarist. Dat is wel vrij uniek", vertelt Reijpert. "Onlangs is er een jongen van achttien jaar aangesloten en daar zijn we wel heel erg blij mee. Hij past goed in het geheel en hij komt ook met nieuwe ideeën." Die verjonging is een welkome aanvulling op de groep die op dit moment voornamelijk uit vijftigplussers bestaat. Maar, dat wil volgens het drietal niets zeggen over het koor. "Onze werkelijke leeftijd zegt niets over onze denkwijze. Kijk maar naar de spontaniteit in het koor en het repertoire, het zingen houdt ons jong. Anders zou een 72-jarige toch geen Avicii zingen?"

Optredens

Er heerst dan ook altijd een leuke sfeer en ondanks dat er serieus gezongen en gerepeteerd wordt op de dinsdagavonden, is er ook genoeg tijd voor gezelligheid en na afloop wordt er steevast iets gedronken aan de bar. "Daarnaast hebben we ongeveer één keer per maand een optreden." Zo treedt het Cultikoor komend seizoen op in Middelburg, Terneuzen en Sliedrecht. "En we doen ook mee aan een korenmiddag in 't Slik in Bergen op Zoom en we doen, net als vorig jaar, mee aan een benefietconcert in 't Zwijnshoofd eveneens in Bergen op Zoom", vertelt Frans Lindhout. "We maken er altijd een leuk uitje van", vult Anneke Verspuij hem aan. "Zingen staat bij ons op één, maar gezelligheid staat ook altijd op twee."

Repeteren

Wie graag een keer mee wil zingen bij het Cultikoor, kan gewoon binnenlopen tijdens een repetitieavond. "Je mag altijd sfeer komen proeven. We repeteren iedere dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Meulvliet. Je mag gewoon binnen komen lopen en met ons meezingen." Volgens Reijpert hoef je geen noten te kunnen lezen. "Je moet vooral heel veel plezier hebben in het zingen, dat is voor ons het allerbelangrijkste. Ja, het is een professioneel gebeuren, maar we doen het wel op zo'n manier dat iedereen zich thuis voelt bij het koor."

Meer informatie op www.cultikoor.nl

Meer uit Tholen

Autoschade Buijs: 'Werken met ZLM geeft ons veel vertrouwen'

(advertorial) - Schade aan je auto? Dan zorgt Autoschade Buijs voor een snelle en betrouwbare oplossing. Vanaf 1 maart is dit Thoolse bedrijf aan de Ambachtsweg een erkend schadehersteller van ZLM Verzekeringen. Met deze nieuwe samenwerking blijft Autoschade Buijs na 17 jaar haar groeiende service nog altijd uitbreiden.

27 minuten geleden
Skills helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan

THOLEN - Skills draait op volle toeren. Aan de Marconiweg in bedrijventerrein Welgelegen ligt deze nieuwe werkplaats. De missie van Skills is duidelijk: het trainen van deelnemers met afstand tot de arbeidsmarkt naar regulier werk. Dit kan iedereen zijn, van mensen met psychische klachten tot nieuwkomers.

4 uur geleden
Kruispunt N286 vanaf zaterdag 2 maart open voor verkeer

THOLEN - Gemeente Tholen werkt aan de bereikbaarheid van Tholen in het project Toekomstig Tholen. Om de bereikbaarheid te verbeteren, legt de gemeente ter hoogte van de Molenvlietsedijk en de N286 een nieuw kruispunt aan. Vanaf zaterdag 2 maart om 6.00 uur is het kruispunt open voor verkeer.

20 uur geleden
Meer woningen, minder voetbalvelden: KNVB vraagt politiek om aandacht

THOLEN - Het Nederlandse amateurvoetbal staat onder druk door een tekort aan ruimte voor clubs, waarschuwt de KNVB. De invoering van een sportnorm op basis van het aantal inwoners per gemeente moet daarom hoog op de politieke agenda komen te staan. Met de ambitie om veel nieuwe woningen te bouwen, benadrukt de voetbalbond het belang van leefbare wijken voor de toekomst.

1 dag geleden
'Bij ons op het Kamp' strijdt voor de Gouden Televizier-ring: 'Stem op ons!'

STEENBERGEN/THOLEN - Toon, Corrina, Tony, Pablo en Lolita Kouwen schitterden in het laatste seizoen van 'Bij ons op het Kamp'. In het programma werden de kijkers meegenomen in het leven van de familie die in een woonwagen woont op het Steenbergse kamp. Zo trots als ze waren op hun deelname, zijn ze nu even trots dat ze kans maken op een nominatie voor de Gouden Televizier-Ring. 

1 dag geleden
Overleden vrouw Sint-Annaland is niet door misdrijf om het leven gekomen

SINT-ANNALAND - De overleden vrouw die vorige week werd gevonden in Sint-Annaland is niet door een misdrijf om het leven gekomen.

1 dag geleden
SGP, CU en VVD continueren samenwerking binnen Thoolse coalitie

THOLEN - De fracties van de SGP, CU en VVD zetten hun samenwerking binnen de Thoolse coalitie voort. De VVD-fractie draagt Hilde Moerland voor als nieuwe wethouder. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 maart aanstaande wordt zij geïnstalleerd.  

2 dagen geleden