
CU-leider Segers liet formatiedocument in trein liggen
DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft een document dat VVD en CDA opstelden voor de formatie laten liggen in de trein. Daar werd het gevonden door iemand, die het doorspeelde aan de Volkskrant.
Segers deed zijn bekentenis woensdag op Twitter. "Het stomste wat je kan overkomen", zegt Segers. "Ik reis met de trein op en neer naar Den Haag. Dat is een fijne manier van reizen en gaat bijna altijd goed. Maar nu ging het een keer heel erg fout. Ik ben een mens en heb iets heel doms gedaan. Sorry.."
Het stuk werd gedeeld met de fracties van D66 en ChristenUnie, die met VVD en CDA over een nieuw kabinet onderhandelen. Maar volgens Segers heeft het stuk "geen status" en is het slechts "een discussiestuk".
Template
Naast het stuk van VVD en CDA kreeg de Volkskrant ook een stuk over migratie in handen getiteld 'Template voor Coalitieakkoord'. In dat document staat onder meer dat Nederland meer asielzoekers via de VN-organisatie UNHCR opneemt en speciale, extra kwetsbare doelgroepen opvangt. Bij dat laatste punt worden de jezidi's genoemd, de etnische groep in Koerdistan die slachtoffer werden van genocide door terreurbeweging Islamitische Staat.
Elders in het stuk gaat het over zogenoemde schrijnende gevallen en wordt geschreven dat er "ruimte moet zijn voor de menselijke maat" in het migratiebeleid. Even verderop wordt de CU bij naam genoemd. "Discussiepunt: waar beleggen we discretionaire bevoegdheid? Mogelijke opties waar we nog niet uit zijn: Verruiming mogelijkheden Immigratie- en Naturalisatiedienst (CDA) versus Commissaris van de Koning of toch terug naar staatssecretaris met een sterke stem voor burgemeesters (ChristenUnie)."
Maar volgens Segers betekent de titel en de inhoud van het document niet dat het iets is van de vier onderhandelende partijen. "Er is geen stuk van de vier partijen", aldus de CU-voorman. "En alles wat er ligt heeft geen status."
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
21 uur geleden