
Crypto's kopen via geldautomaten van Byecoin kan weer
EINDHOVEN (ANP) - Het is via de geldautomaten van Byecoin weer mogelijk om op sommige plaatsen in Nederland en België digitale munten bitcoin en ethereum te kopen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft daarvoor een vergunning afgegeven. De bedoeling is dat er binnen een jaar in alle grote steden in Nederland een automaat te vinden is. Byecoin voert daarvoor ondertussen gesprekken met ketens als Primera.
Anders dan bij het pinnen van geld stoppen consumenten bij de aanschaf van crypto's contant geld in de automaat. Daarna wordt voor het gestorte bedrag aan bitcoin en ethereum gestort in de digitale wallet die via de app van Byecoin te verkrijgen is. Voor het downloaden van de wallet is registratie verplicht. Van het gestorte bedrag gaat 9 procent naar Byecoin. Per maand kan voor maximaal 2500 euro aan bitcoins en ethereum worden gekocht via de automaten.
Een woordvoerder van Byecoin legt uit dat de eerdere lancering van de geldautomaat voor "rode vlaggen" zorgde bij DNB. Die wilde eerst zeker weten of het bedrijf achter de automaten voldoende deed om financiering van terrorisme en witwaspraktijken te voorkomen. Ook is het voor mensen tegen wie sancties lopen niet toegestaan om op deze manier geld in bitcoin en ethereum te stoppen. Ook dit moest afgedekt zijn.
Tot een jaar geleden was de controle op de automaten veel minder expliciet. Nadat DNB had ingegrepen, waren de automaten voor een periode van drie maanden niet in gebruik. Volgens Byecoin is via de betaalautomaten al voor ruim 10 miljoen euro aan bitcoins en ethereum gekocht.
Via de automaten van Byecoin is het nog niet mogelijk om crypto's weer voor cash in te wisselen. Daarvoor moeten consumenten bij andere cryptoplatforms zijn. Vooral de tijd die nodig is om een transactie af te handelen, is hier nog een struikelblok. Dit duurt nu nog zeker 10 minuten met uitschieters tot een uur.
Meer uit Financieel
LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
6 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
57 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een groep Nederlandse banken belooft het invorderen van betaalachterstanden te pauzeren bij klanten die bij de gemeente om schuldhulpverlening hebben gevraagd. Onder andere ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN Bank hebben daarover afspraken gemaakt met de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK. Het tijdelijk stopzetten van de incasso moet het oplossen van problematische schulden makkelijker maken.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.
4 uur geleden