Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

Om de fondsen aan te bieden, hebben investeringsmaatschappijen nog wel afzonderlijk goedkeuring van de SEC nodig. Begin dit jaar werden al Amerikaanse beursgenoteerde bitcoin-fondsen geïntroduceerd. De komst van dergelijke fondsen maakt cryptomunten toegankelijker voor een grotere groep beleggers. Zij hoeven niet meer direct cryptomunten te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee, maar kunnen indirect investeren in deze fondsen.

De stemming op Wall Street was verder overwegend positief. Ook de Dow-Jonesindex toonde wat herstel, na donderdag het grootste dagverlies sinds maart vorig jaar te hebben geleden. De hoofdindex sloot de handelsweek een fractie hoger af op 39.069,59 punten. De bredere S&P 500-index won 0,7 procent en eindigde op 5304,72 punten. Techgraadmeter Nasdaq steeg 1,1 procent tot 16.920,80 punten.

Boeing steeg 1,3 procent. De vliegtuigenfabrikant kondigde een samenwerking aan met luchtvaarttoezichthouder FAA en de grootste vakbond om door werknemers gemelde veiligheidskwesties te beoordelen. Daarmee wil Boeing, dat de afgelopen tijd geplaagd werd door incidenten met zijn vliegtuigen, de veiligheidscultuur binnen het bedrijf aanpakken. De FAA constateerde eerder dit jaar al dat Boeing de prioriteit te veel bij de productie had gelegd en te weinig bij veiligheid.

Lucid steeg 2,2 procent. De fabrikant van elektrische auto's heeft aangekondigd de komende maanden ongeveer 400 banen te schrappen. Dat staat gelijk aan zo'n 6 procent van het personeelsbestand. Lucid wil op die manier de kosten terugdringen. Net als andere fabrikanten heeft ook Lucid te maken met een afnemende vraag naar zijn elektrische auto's. Eerder kondigde Tesla (plus 3,2 procent) ook al aan ruim 10 procent van de banen te schrappen.

De euro was 1,0848 dollar waard, tegen 1,0825 dollar en dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent in prijs tot 77,78 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder en kostte 82,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

7 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

9 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

11 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

14 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

16 uur geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden