Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cryptobank Silvergate keldert in New York na zorgen voortbestaan

Cryptobank Silvergate keldert in New York na zorgen voortbestaan

NEW YORK (ANP) - Cryptobank Silvergate Capital is donderdag keihard onderuitgegaan op Wall Street. Het bedrijf maakte bekend de publicatie van het jaarverslag uit te stellen om zo de cijfers nog eens goed te kunnen controleren. Ook waarschuwde het bedrijf dat het mogelijk "minder goed gekapitaliseerd" is. Silvergate staat onder druk door de ineenstorting van cryptobeurs FTX, die heeft geleid tot een kapitaaluitstroom van miljarden dollars bij de cryptobank.

Andere cryptobedrijven trokken hun handen af van Silvergate, dat haast 58 procent van zijn marktwaarde verloor. Onder meer Coinbase, Galaxy Digital, Gemini en Paxos Trust gaven aan geen nieuwe betalingen aan of van Silvergate meer te accepteren. Dat cordon sanitaire kan ervoor zorgen dat de problemen bij Silvergate nog groter worden.

Ook Tesla behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Topman Elon Musk presenteerde tijdens een investeerdersdag de plannen voor de toekomst van de fabrikant van elektrische auto's, maar het bleef bij weinig concrete beloftes. Musk liet daarbij weten tegen 2030 20 miljoen elektrische voertuigen per jaar te willen produceren en de productiekosten te willen halveren. De aankondiging van een kleiner en goedkoper Tesla-model, waar beleggers op hadden gehoopt, bleef echter uit. Het aandeel werd 5,9 procent lager gezet.

Ruime stijging warenhuisketen Macy's

De algehele stemming op Wall Street was positief na een voorzichtig begin door rentevrees. De Dow-Jonesindex ging 1,1 procent omhoog tot 33.003,57 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,8 procent tot 3981,35 punten. Techbeurs Nasdaq dikte 0,7 procent aan tot 11.462,98 punten.

Macy's ging ruim 11 procent omhoog. De warenhuisketen boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij sterke verkopen van luxeartikelen tijdens de feestdagen. Het concern, dat onder meer eigenaar is van de luxewarenhuizen van Bloomingdale's en de luxecosmeticawinkels van Bluemercury, blijft wel voorzichtig voor het huidige jaar en verwacht dat de omzet licht zal dalen.

Salesforce en clouddienst Snowflake

Salesforce werd 11,5 procent meer waard. Het softwarebedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht en gaf een sterke prognose af voor dit jaar.

Snowflake zakte daarentegen meer dan 12 procent. Het cloudbedrijf, waar de Nederlander Frank Slootman topman is, zag het verlies afgelopen kwartaal verder oplopen ondanks een hogere omzet. Ook de vooruitzichten voor het huidige kwartaal vielen tegen omdat bedrijven de uitgaven aan clouddiensten heroverwegen.

Dollar- en oliekoersen

De euro was 1,0598 dollar waard, tegenover 1,0593 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 77,94 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 84,50 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

12 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

15 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

15 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

17 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

18 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden