Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Crowdfunding moet mozaïeken Britannia redden

Crowdfunding moet mozaïeken Britannia redden

VLISSINGEN - Ook het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen zet zich in voor het behoud van de mozaïeken van Britannia. “Wij zetten ons in voor het behoud van Zeeuws erfgoed in de breedste zin van het woord”, verduidelijkt voorzitter Peter van Druenen. “En daar horen deze iconische mozaïeken uiteraard ook bij.”

Volgens Peter van Druenen heeft Vlissingen goud in handen met de zee-mozaïeken die kunstenaar Louis van Roode voor hotel Britannia ontwierp en vervaardigde. “Voor de Guernica gaan mensen speciaal naar Spanje”, vertelt Van Druenen. “Wat mij betreft zijn de mozaïeken van een vergelijkbare kwaliteit. Het is een kunstwerk met internationale allure en het is sowieso het meest bijzondere kunstobject dat Vlissingen heeft, volgens sommigen vergelijkbaar met het werk van Gaudi. En de cultuurhistorische waarde van de mozaïeken is zo groot dat het zeker publiek zal trekken.” De mozaïeken worden na verwijdering voorlopig opgeslagen op de werf van gemeentewerken waar al een deel van het mozaïek ligt. “Eigenlijk zouden de mozaïeken permanent in een gebouw tentoongesteld moeten worden. De gemeente staat er weliswaar positief tegenover maar heeft er vooralsnog geen financiële middelen voor.”

Crowdfunding
Het Zeeuws Genootschap bereid nu samen met Erfgoedvereniging Heemschut een crowdfundingsactie voor om de mozaïeken te redden. “Allereerst moeten de mozaïeken worden veiliggesteld. Daarna moeten we kijken wie de nieuwe eigenaar wordt. Onder voorwaarden zou het Genootschap de mozaïeken in de collectie kunnen opnemen, maar dan moeten ze wel ergens gerestaureerd in een gebouw zitten en moet het onderhoud zijn geregeld. Om de mozaïeken te kunnen laten restaureren en om het werk tentoon te stellen is zeker een paar ton nodig.” Het restaureren van de werken zal ook zeker heel wat voeten in aarde hebben, toch is Van Druenen hoopvol: “Het werk van Van Roode is internationaal erkend en verdient het om behouden te blijven. Maar allereerst moeten we ervoor zorgen dat de mozaïeken niet nog verder achteruit gaan.”

Meer uit Vlissingen

Ferry brengt bezoekers Festival aan Zee thuis

VLISSINGEN - Op 27 mei vaart de Westerschelde Ferry tot extra laat vanuit Vlissingen naar Breskens om bezoekers van Festival aan Zee gemakkelijk en veilig naar huis te laten gaan. 

2 dagen geleden
Meer dan honderdvijftig kramen op de Pinkstermarkt

VLISSINGEN - Op Eerste Pinksterdag vormen de boulevards traditiegetrouw het decor voor de jaarlijkse Pinkstermarkt. Ruim honderdvijftig kramen uit diverse branches brengen een keur van waren aan de man of vrouw. 

2 dagen geleden
Vernieuwd Muzeeum gratis te bezoeken tijdens openingsweekend

VLISSINGEN - Om de heropening te vieren en zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het vernieuwde Muzeeum, begint het Muzeeum vanaf vandaag met een speciale openingsactie. In het openingsweekend van 10 en 11 juni is het Muzeeum gratis toegankelijk. Het aantal gratis toegangskaarten is beperkt. De tickets worden geboekt via www.muzeeum.nl. De actievoorwaarden zijn te vinden op muzeeum.nl/openingsactie.

3 dagen geleden

OOST-SOUBURG - De traditionele Karolingenmarkt vindt zaterdag (27 mei) plaats in Oost-Souburg. In en om de Kanaalstraat en Paspoortstraat staan er vele kramen met allerhande waren. Ook zijn er allerlei activiteiten, zoals demonstraties van de brandweer, en houden Souburgse winkeliers speciale acties.Ondernemersvereniging Actief Ondernemend Souburg organiseert de Karolingenmarkt samen met Euromarkt Sint Christoffel. De Karolingenmarkt is te bezoeken van 10 tot 16 uur. De hele dag is er van alles te doen voor het hele gezin. Zo vermaakt clown Milko het jonge publiek. Tijdens de Karolingenmarkt is er op het terrein van De Wijngaard aan de Kanaalstraat een snuffelmarkt met terras. Op de snuffelmarkt zijn onder meer curiosa, tweedehands kleding, schoenen, sieraden en boeken te vinden. De opbrengst is voor het zendingswerk van De Wijngaard. De Protestantse gemeente Oost-Souburg houdt van 8.45 tot 16 uur een tweedekansmarkt met onder meer boekenverkoop in de kerktuin, bijgebouwen en op het plein voor de kerk aan het Oranjeplein.

3 dagen geleden
Tweede editie Festival aan Zee biedt plaats aan meer bezoekers

VLISSINGEN - Zaterdag 27 mei wordt op het Badstrand voor de tweede keer het Festival aan Zee gehouden. Organisator Martin Priem heeft alle vertrouwen in een geslaagde editie. “We hebben een fantastische line-up en de kaartverkoop loopt goed,” aldus Priem.

3 dagen geleden
Vier dagen feest in en om de Lasloods

VLISSINGEN - In en om de Lasloods is het van vrijdag tot en met maandag vier dagen lang feestenfestival Las Fiestas. Naast beproefde attracties als de botsauto’s en de silent disco dit jaar ook met een paar nieuwtjes. “De formule blijft vier dagen lang eten, drinken en vertier voor jong en oud. En hopelijk werkt het weer ook een beetje mee,” aldus organisator Louk Peperkamp van de Lasloods.

4 dagen geleden
Woonzorglocatie Villa Stella in Middelburg in gebruik genomen

MIDDELBURG - Feest in Villa Stella, een nieuwe woonzorglocatie voor ouderen met dementie in Middelburg. Op 23 mei heeft locatiemanager Peter Boeije officieel de sleutel in ontvangst genomen van aannemer Batenburg. Hiermee is het startsein gegeven om de zorgvilla verder in te gaan richten en deze zomer nog haar eerste bewoners te verwelkomen.In de afgelopen periode is de voormalige sterrenwacht aan de Herengracht verbouwd tot zorgvilla voor ouderen met dementie. De naam, die ster betekent, verwijst naar de voormalige bestemming van het gebouw. Veel van de authentieke details aan de buitenkant van deze prachtige zorgvilla worden behouden, vanbinnen is de zorgvilla volledig gemoderniseerd en van alle gemakken voorzien. De 25 appartementen zijn tussen de 30m2 en 45m2 groot en zijn allemaal voorzien van een eigen badkamer. De bewoners ontmoeten elkaar in de gezamenlijke ruimtes en tuin. Aan de voorzijde kijkt de villa uit over de gracht. “De zorg en welzijn worden afgestemd op de wensen van de bewoners”, aldus Peter Boeije.Tijdens de officiële sleuteloverdracht is er geproost op dit bijzondere moment samen met de aannemer, medewerkers van de villa en andere betrokkenen. Peter Boeije: “En nu is het tijd voor inrichten en open dagen. We willen dan ook iedereen uitnodigen om een kijkje te komen nemen.” Meer informatie over de villa en de open dagen zijn te vinden op www.steppingstones.nl/villa-stella.

4 dagen geleden