Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB vindt het echt tijd om te stoppen met massale coronasteun

CPB vindt het echt tijd om te stoppen met massale coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Het is eind september echt tijd om te stoppen met de massale coronasteun aan bedrijven. Die boodschap geeft het Centraal Planbureau (CPB) bij zijn nieuwe economische ramingen mee aan het demissionaire kabinet. De overheid zou bepaalde bedrijven in nood straks nog wel kunnen helpen met maatwerk. Maar als het gaat om steun voor hele sectoren zou terughoudendheid op zijn plaats zijn.

Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp is er een heel ongewone situatie ontstaan, waarin het aantal faillissementen historisch laag is en er tegelijkertijd heel veel vacatures zijn. Recent bleek zelfs dat er meer vacatures zijn dan werklozen. Hasekamp acht het wenselijk dat de situatie weer wat normaler wordt. Daarom ondersteunt hij het kabinetsplan om na het derde kwartaal niet verder te gaan met de miljarden kostende steunmaatregelen.

De belangrijke economische adviseur van het kabinet verwacht ook geen grote faillissementsgolf als de coronasteun straks wegvalt. Mogelijk zal de werkgelegenheid in bepaalde sectoren, bijvoorbeeld het toerisme of de evenementenbranche, wel teruglopen. Maar aangezien er over de gehele linie veel vraag naar personeel is bij bedrijven, zullen de meeste mensen redelijk snel weer een nieuwe baan vinden, denkt het CPB.

Maatwerk

Het planbureau gaat er in de economische ramingen van uit dat er geen nieuwe lockdown aankomt. Maar ook als dit onverhoopt toch zou gebeuren, dan is dit volgens de rekenmeesters niet automatisch een reden voor nieuwe steun. De pandemie of het 'nieuwe normaal' zouden op enig moment ook een regulier bedrijfsrisico vormen.

Dat betekent niet dat de overheid helemaal niets meer kan doen om bedrijven er weer bovenop te helpen. Hasekamp herhaalt een eerder pleidooi voor maatwerk voor bedrijven die door de crisis zijn opgezadeld met grote schulden, maar nog wel levensvatbaar zijn. De Belastingdienst zou bij sommige bedrijven bijvoorbeeld bepaalde schuld kunnen kwijtschelden. Ook zou de overheid mensen die door de crisis hun baan verliezen, kunnen helpen bij het vinden van nieuw werk.

Het CPB vindt dat de Nederlandse economie vooralsnog veerkrachtig herstelt. In het tweede kwartaal liet Nederland weer een sterke groei zien en dat was aanleiding om de voorspelling voor de economische groei in heel dit jaar flink op te schroeven. De kortetermijnschade van het feit dat Nederland nog altijd geen nieuw kabinet heeft valt volgens het CPB mee. Daardoor laat de aanpak van grote dossiers als de hervorming van de arbeidsmarkt wel langer op zich wachten. Dat vindt het CPB een nadeel van de almaar voortdurende kabinetsformatie.

Meer uit Financieel

Farmaceut Sanofi wil komende jaren 20 miljard investeren in VS

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse farmaceut Sanofi heeft woensdag aangekondigd tot 2030 minstens 20 miljard dollar (omgerekend bijna 18 miljard euro) te willen investeren in zijn activiteiten in de Verenigde Staten. Met dat geld moeten onder andere onderzoeks- en productiecapaciteit worden uitgebreid.

1 uur geleden
Witte Huis: 1,2 biljoen dollar aan economische deals met Qatar

DOHA (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag deals ondertekend die zullen "leiden tot een economische uitwisseling ter waarde van minstens 1,2 biljoen dollar" (omgerekend bijna 1100 miljard euro) tussen de Verenigde Staten en Qatar. Dat staat in een bericht van het Witte Huis waarin details van enkele deals zijn uiteengezet.

1 uur geleden
Ubisoft verlieslatend ondanks succes nieuwe Assassin's Creed

PARIJS (ANP/AFP) - Gameontwikkelaar Ubisoft heeft het afgelopen boekjaar verlieslatend afgesloten, ondanks een succesvolle lancering van zijn nieuwe game in de Assassin's Creed-reeks. Dat komt naar voren uit de jaarresultaten die het Franse bedrijf woensdag heeft gepubliceerd.

2 uur geleden
ABN AMRO eindigt flink hoger in AEX na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO is de handelsdag woensdag hoger geëindigd in de AEX, de hoofdgraadmeter op de aandelenbeurs in Amsterdam. De bank presenteerde zijn kwartaalcijfers, waaruit naar voren kwam dat het resultaat beter was dan analisten hadden verwacht. Dit ondanks dat ABN AMRO in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst boekte dan een jaar eerder. Het aandeel klom 5,5 procent.

3 uur geleden
Qatar tekent deal van 200 miljard dollar voor aankoop Boeings

DOHA (ANP/RTR) - Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Met de deal is een waarde van 200 miljard dollar gemoeid, ongeveer 178 miljard euro.

4 uur geleden
'Goed' gesprek advocaten Gillis en koper vakantieparken over deal

ASTEN (ANP) - Peter Gillis en zijn advocaat hebben woensdag een "goed" gesprek gevoerd met de advocaat van Taeke Dijkstra, de koper van Gillis' vakantieparken. Ze gaan er verder over praten met de bedoeling dat de koop doorgaat, melden de advocaten. Eerder wilde Dijkstra niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.

5 uur geleden
Wall Street hoger na sterk begin beursweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. De beurshandel begon de week al sterk door de deal tussen de Verenigde Staten en China om de hoge wederzijdse importheffingen tijdelijk fors te verlagen. Daardoor werden de zorgen over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en een wereldwijde economische recessie verminderd.

5 uur geleden