
CPB: 'tegenprestatie' haalt niet meer mensen uit bijstand
DEN HAAG (ANP) - Mensen in de bijstand die worden verplicht te solliciteren, komen niet altijd sneller aan een baan. Zo'n sollicitatieplicht betekent niet dat er meer mensen uit de bijstand komen, stelt het Centraal Planbureau (CPB) na de evaluatie van experimenten met de bijstand in verschillende gemeenten.
Zes gemeenten Deventer, Groningen, Nijmegen, Tilburg, Utrecht en Wageningen mochten van verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark experimenteren met de bijstand. Sommige mensen kregen veel begeleiding en verplichtingen, anderen mochten meer verdienen bovenop hun uitkering. Weer anderen kregen juist nauwelijks verplichtingen opgelegd.
Een sollicitatieplicht leidt er niet toe dat meer mensen uit de bijstand 'klimmen' en een baan krijgen. Als werklozen makkelijker wat extra's kunnen verdienen bovenop hun bijstandsuitkering en meer worden begeleid, stromen ze wel eerder door naar deeltijdbanen, concludeert het CPB.
Aandacht
De politiek zoekt voortdurend naar de beste manier om mensen uit de bijstand te krijgen. Over het algemeen concludeert het CPB dat het verschillende beleid niet direct tot verschillende uitkomsten leidt als het gaat om het vinden van een baan. Deze "geringe effecten doen niets af aan het doel om zo veel mogelijk bijstandsgerechtigden te helpen om mee te doen en een eigen inkomen te verdienen", reageert Van Ark op het onderzoek. Wegens de coronacrisis zal dit "de komende tijd een extra uitdaging zijn".
"Ik vind het belangrijk dat ook juist de mensen die al langer in de bijstand zitten en de afgelopen tijd weer wat meer aandacht hebben gekregen die ook blijven krijgen", aldus de bewindsvrouw. "Want aandacht helpt. Hierover blijf ik in gesprek met gemeenten, waarbij we alle inzichten die de experimenten hebben opgeleverd goed kunnen benutten."
Eind vorig jaar kondigde Van Ark aan dat alle gemeenten ervoor moeten zorgen dat bijstandsgerechtigden een 'tegenprestatie' leveren: ze moeten een studie, stage of werktraject volgen in ruil voor hun bijstandsuitkering.
Meer uit Binnenland
BAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.
58 minuten geledenGENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.
58 minuten geledenDRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
8 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".
8 uur geledenDELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.
8 uur geleden