Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB: Nederlandse economie groeit dit jaar met 2,2 procent

CPB: Nederlandse economie groeit dit jaar met 2,2 procent

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau is iets voorzichtiger geworden over de groei van de economie dit jaar. In een nieuwe raming gaat de overheidsinstantie uit van 2,2 procent groei dit jaar, waar de verwachting eind 2020 nog 2,8 procent was. Daarbij moet worden aangetekend dat destijds rekening werd gehouden met een grotere dip in 2020. Voor volgend jaar wordt een groei van 3,5 procent verwacht.

Volgens het CPB is het economisch herstel in zicht, maar werken de gevolgen van de coronacrisis nog door. In de basisraming gaat het CPB ervan uit dat in Nederland en andere Europese landen de vaccinatiegraad geleidelijk oploopt en beperkingen kunnen worden afgeschaald.

De werkloosheid, die mede door de ruime steunmaatregelen "tot nu toe opvallend laag is gebleven", stijgt tot 5 procent om daarna in de loop van volgend jaar af te nemen tot 4,5 procent.

Volgens CPB-directeur Peter Hasekamp laat de economie veerkracht zien. "Ondanks de lockdown die specifieke sectoren zwaar treft, doet de economie als geheel het juist relatief goed", zegt hij in een toelichting. "Herstel is in zicht, maar ook als straks het virus onder controle is, werken de economische gevolgen van de crisis nog door."

Werkloosheid onvermijdelijk

Volgens Hasekamp moet het steunbeleid dan snel worden afgebouwd en plaatsmaken voor beleid gericht op herstel. "We verwachten dat sommige bedrijven het alsnog niet zullen redden en dat de werkloosheid tijdelijk zal oplopen. Dat is in zekere zin onvermijdelijk. De economie moet zich ook weer kunnen aanpassen", benadrukt hij.

Het overheidstekort piekt volgens het CPB dit jaar op bijna 6 procent van het bruto binnenlands product en neemt vervolgens af. Dat komt enerzijds door het aflopen van steunmaatregelen en anderzijds door de groei van belastinginkomsten. Volgend jaar is het tekort naar verwachting 1,7 procent van het bbp. De schuldquote neemt hierdoor volgend jaar al af, tot 57 procent van het bbp, waarmee deze onder de Europese norm van 60 procent blijft.

Naast de nieuwe ramingen kwam het CPB ook met een actualisatie van de middellangetermijnverkenning. Deze biedt een doorkijk naar de periode 2022-2025 en kan worden gebruikt voor de doorrekening van het regeerakkoord. De economische groei komt in de periode uit op 2 procent per jaar. Daarbij loopt het overheidstekort, op basis van ongewijzigd beleid, terug tot 1 procent van het bbp in 2025.

Meer uit Financieel

Media: TikTok bouwt nieuwe versie app voor gebruikers in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.

7 uur geleden
Washington: aantal grote handelsakkoorden op komst

WASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.

11 uur geleden
China legt importbeperkingen op voor medische apparatuur uit EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.

17 uur geleden
Petronas begint met olieboringen voor de kust van Suriname

PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.

1 dag geleden
Topman TotalEnergies: Europa kan vanaf 2028 zonder Russisch gas

PARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.

1 dag geleden
Rusland schrapt heffing tarwe om ingezakte export te stimuleren

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.

1 dag geleden
China opent grootste Legoland ter wereld in Shanghai

SJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.

1 dag geleden