Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB geeft bij nieuwe ramingen meer duidelijkheid over koopkracht

CPB geeft bij nieuwe ramingen meer duidelijkheid over koopkracht

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau (CPB) komt woensdag met nieuwe voorspellingen over de Nederlandse economie. Daarbij zal de belangrijke adviseur van het kabinet ook ingaan op de verwachtingen voor de koopkracht. Die gaat dit jaar waarschijnlijk hard achteruit, bevestigden Haagse bronnen al na berichtgeving door RTL Nieuws. Mede door de oorlog in Oekraïne loopt de inflatie namelijk hard op en er staat grote druk op het kabinet om met een vorm van compensatie te komen.

Volgens ingewijden komen de rekenmeesters van het CPB met een drietal scenario's, waarvan het middelste uitgaat van een gemiddelde koopkrachtdaling van 2,7 procent. Nadere details over de scenario's ontbreken nog.

Dat huishoudens minder overhouden dan vorig jaar stond al wel vast, gezien de enorme stijgingen van alleen al de energierekening en de brandstofprijzen. Ook veel boodschappen worden duurder, doordat producenten de stijgende prijzen van grondstoffen, energie en transport doorberekenen aan de consument.

Daarom broedt het kabinet op compenserende maatregelen, om ervoor te zorgen dat mensen met lage inkomens maandelijks nog wel rond kunnen komen. Uiterlijk bij de Voorjaarsnota moet duidelijk worden welke maatregelen daarvoor genomen kunnen worden, maar ook de coalitiepartijen in de Tweede Kamer dringen al aan op meer spoed.

De vorige grote economische raming van het CPB was vorig jaar rond Prinsjesdag, vóór de omikrongolf en de laatste coronalockdown. Sindsdien is de situatie flink veranderd. Dat bleek ook al uit voorspellingen die economen van de Rabobank eerder deze week presenteerden. Zij gaan ervan uit dat de economische groei dit jaar en volgend jaar flink zal afzwakken. En als er nog zwaardere internationale sancties tegen Rusland komen dan zou zelfs een scenario niet ondenkbaar zijn waarbij de economie komende kwartalen stagneert en in het derde kwartaal wat krimpt.

Meer uit Financieel

Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral. Volgens de toezichthouder kan Microsoft geen "wezenlijke invloed" uitoefenen op Mistrals commerciële beleid. Het onderzoek is daarmee gesloten.

1 uur geleden
Duitse wapenindustrie zoekt steun tegen Chinese afhankelijkheid

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitse wapenproducenten hebben hulp van de overheid nodig als ze hun afhankelijkheid van Chinese grondstoffen willen verminderen en toch met Amerikaanse bedrijven willen concurreren. Dat stelt de Duitse vereniging van de defensie-industrie BDSV.

1 uur geleden
De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

AMSTERDAM/DELFT (ANP) - Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023 meer bouwvergunningen verstrekt voor vooral koopwoningen, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop op basis van de Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft.

2 uur geleden
Utrechts bedrijf levert oorbeschermers tegen racelawaai Indy 500

UTRECHT (ANP) - Het Utrechtse gehoorbeschermingsbedrijf Alpine Hearing Protection heeft een exclusief contract in de wacht gesleept voor de Indy 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS. Het bedrijf verwacht tijdens de racedagen, die tot en met 26 mei duren, tienduizenden oordoppen en oorkappen aan bezoekers te verkopen.

2 uur geleden
Roséproductie Duitsland op recordniveau, ten koste van rode wijn

MAINZ (ANP/DPA) - Niet eerder werd er in Duitsland zoveel rosé geproduceerd. Vorig jaar maakten Duitse wijnboeren samen 1,1 miljoen hectoliter roséwijn. De groeiende productie van rosé gaat ten koste van rode wijn, meldt het Duitse Wijninstituut (DWI) vrijdag. Toch blijft witte wijn het populairst bij Duitse wijnboeren.

2 uur geleden
Stakingen voor hoger loon in Duitse bouwsector gaan door

FRANKFURT (ANP/DPA) - Werknemers in de Duitse bouwsector zetten hun stakingen door, meldt de grote vakbond IG BAU vrijdag. Afgelopen week werd het werk al neergelegd door ongeveer 12.500 bouwvakkers. De vakbond breidt de stakingen nu uit naar transportinfrastructuur, waardoor ook bouwwerkzaamheden aan wegen, spoorwegen en bruggen in heel Duitsland stil komen te liggen.

2 uur geleden
RTL Group en DPG Media willen overname doorzetten

DEN HAAG (ANP) - RTL Group en DPG Media willen de overname voortzetten. Dat laten de bedrijven in een verklaring weten aan het ANP, in reactie op het nieuws dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer onderzoek nodig heeft naar de gevolgen van de voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media.

3 uur geleden