Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CPB-directeur: Nederland moet cryptomunt in de ban doen

CPB-directeur: Nederland moet cryptomunt in de ban doen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zo snel mogelijk de productie, handel en het bezit van cryptomunten zoals bitcoin verbieden. Dat schrijft de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Pieter Hasekamp, vrijdag in een essay in het Financieele Dagblad. Volgens hem is er sprake van een 'cryptozeepbel' en is het onvermijdelijk dat die gaat klappen.

Hasekamp schrijft dat Nederland snel moet handelen omdat degenen die als laatste in beweging komen de klos zullen zijn. "Hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash."

Hij wil een voorbeeld nemen aan landen als China. Daar wordt het handelen in en het zogenoemde 'minen' van digitale munten mogelijk illegaal. Een groot aantal accounts op het Chinese Weibo-platform, vergelijkbaar met Twitter, is geblokkeerd vanwege hun link met crypto's. Net als de Chinezen ziet Hasekamp een digitale versie van al bestaande munteenheden als een mogelijke verbetering voor het huidige geldstelsel.

Ongeschikt als betaalmiddel

Cryptomunten zoals bitcoin zijn volgens de CPB-directeur ongeschikt als rekeneenheid en betaalmiddel. "Waardevastheid bestaat niet, het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie en de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken", schrijft hij. Hasekamp vindt dat crypto's alleen op het gebied van privacy en anonimiteit goed scoren, wat aantrekkelijk is voor criminelen.

De waarde van cryptomunten is volgens Hasekamp gebaseerd op de hoop dat ze ooit echt geld zullen vervangen. "Maar dat gaat dus niet gebeuren", schrijft hij. Hasekamp rekent erop dat een verbod automatisch leidt tot waardedaling van cryptovaluta. "Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen."

Belangrijk adviseur

Het CPB geldt als een belangrijk adviseur van het kabinet. Hasekamp is er sinds maart 2020 directeur. De organisatie wees al in 2018 op de risico’s van cryptohandel, maar concludeerde toen dat strengere regulering nog niet nodig was.

Omdat cryptomunten niet door een financiële instelling worden uitgegeven, is het nog te bezien of een verbod nationaal kan worden ingevoerd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra wees in 2018 een verbod op cryptomunten van de hand. Andere landen kiezen juist voor een andere koers. In El Salvador is de cryptomunt bitcoin afgelopen week goedgekeurd als een wettig betaalmiddel.

Hoog energieverbruik

Een bitcoin was vrijdagochtend ruim 36.500 dollar waard. Dat is ongeveer 30.000 dollar minder dan het recordniveau van bijna 65.000 dollar dat half april werd bereikt. De daling wordt onder meer toegeschreven aan vrees voor strengere regelgeving en de ophef over het hoge energieverbruik bij het minen van digitale munten zoals bitcoins.

Eerder deze week reageerde de koers van de bitcoin op een bericht dat de Amerikaanse autoriteiten de hand hebben kunnen leggen op miljoenen dollars aan bitcoins. Op de cryptomarkt zijn daardoor zorgen ontstaan dat de bitcoin toch niet zo veilig en anoniem blijkt te zijn als gedacht.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

IMF waarschuwt voor grote verschillen in tempo economisch herstel

CARDIS BAY (ANP/RTR) - Het verschil in tempo waarin landen economisch herstellen van de coronacrisis dreigt groter te worden. Dat komt doordat sommige landen moeite hebben om vaccins te bemachtigen. Dat zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tegen journalisten tijdens de G7-top in Cornwall.

50 minuten geleden
G7-landen willen armere landen helpen met infrastructuur

CARBIS BAY (ANP) - De G7, de groep van zeven rijke industrielanden, steunt een nieuw wereldwijd plan om armere landen te helpen bij het aanleggen van verschillende soorten infrastructuur. Volgens het Witte Huis gaat het om een poging om het zogeheten Belt and Road-initiatief van China uit te dagen, waarmee de Chinezen al sinds 2013 aan invloed winnen in veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

21 uur geleden
Johnson escaleert conflict Noord-Ierland met dreigement aan EU

CARBIS BAY (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Boris Johnson dreigt een deel van het brexitprotocol op te schorten als de Europese Unie niet wil instemmen met een compromis in het conflict over de naleving van de brexitafspraken rondom Noord-Ierland. Met die boodschap gooide Johnson olie op het vuur in het geschil, dat zomaar kan uitlopen op een internationale handelsoorlog.

22 uur geleden
Flinke verstoring scheepvaart na coronamaatregelen Chinese havens

PEKING (ANP/RTR) - Strenge coronamaatregelen in Zuid-Chinese containerhavens zorgen voor ernstige verstoringen van de scheepvaart. Lokale autoriteiten hebben de werkzaamheden in de haven flink beperkt en daardoor is de grootste achterstand ontstaan sinds ten minste 2019. In de transportwereld wordt al gezegd dat de problemen een grotere strop betekenen dan de dagenlange blokkade van het Suezkanaal afgelopen maart. In hoeverre Nederland hier ook last van krijgt, is nog de vraag.

22 uur geleden
Bijna half miljoen vluchten minder sinds begin virusuitbraak

AMSTERDAM (ANP) - Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan in te dammen, zijn van en naar Nederland bijna een half miljoen vluchten minder uitgevoerd. En waarschijnlijk gaat het ook nog jaren duren voordat het vliegverkeer weer op het niveau van voor de crisis zit, meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol in een rapport over Nederland.

1 dag geleden
'Macron biedt Johnson 'reset' aan van Frans-Britse relatie'

CARBIS BAY (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron heeft naar verluidt aan de Britse premier Boris Johnson aangeboden de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen als Johnson zich aan de brexitafspraken gaat houden die met de Europese Unie zijn gemaakt. "De president vertelde Boris Johnson dat er een reset nodig is van de Frans-Britse relatie", heeft een ingewijde gezegd tegen persbureau Reuters. "Dit kan gebeuren op voorwaarde dat hij zijn woord houdt aan de Europeanen", aldus de bron, die er ook op wees dat Macron in het Engels sprak met Johnson.

1 dag geleden
Vlaamse minister: handel Vlaanderen met VK kreeg klap van brexit

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De handel tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk heeft sinds het van kracht worden van de brexit stevige klappen gekregen. Dat komt naar voren uit cijfers die de Vlaamse minister van Economie Hilde Crevits heeft vrijgegeven. De echte impact van de brexit zal evenwel pas later duidelijk worden, gaf ze daarbij aan.

1 dag geleden