Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Covax: minder coronavaccins voor arme landen dan verwacht

Covax: minder coronavaccins voor arme landen dan verwacht

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - Het internationale vaccinatieprogramma Covax verwacht dit jaar niet meer dan 20 procent van de mensen in armere landen een coronaprik te kunnen geven. Dat is een stuk minder dan van tevoren verwacht, zeggen de Wereldgezondheidsorganisatie en de internationale organisatie GAVI, de instanties achter het programma.

In juli verwachtte Covax ruim 2 miljard doses van coronavaccins gedoneerd te krijgen, maar dat aantal is gedaald naar 1,425 miljard doses, waarvan 1,2 miljard bestemd zijn voor arme landen. De daling van gedoneerde de vaccins wijt de organisatie onder meer aan de exportbeperking voor Serum Institute of India (SII), verantwoordelijk voor een aanzienlijke deel van de coronavaccins.

Productieproblemen bij Johnson & Johnson en AstraZeneca zorgen ook voor minder gedoneerde vaccins dan verwacht, net als vertraging rondom de goedkeuring van de vaccins van het Amerikaanse biotechbedrijf Novavax en het Chinese Clover Biopharmaceuticals.

"Vandaag de dag wordt de mogelijkheid van Covax om de meest kwetsbare mensen ter wereld te beschermen nog steeds belemmerd door exportverboden, de prioriteitstelling van bilaterale deals door fabrikanten en landen, de voortdurende uitdagingen bij het opschalen van de productie door enkele belangrijke producenten en vertragingen bij het aanvragen van wettelijke goedkeuring ', aldus de WHO en GAVI in een gemeenschappelijke verklaring.

Meer uit Gezond

CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

5 uur geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

6 uur geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

17 uur geleden
Afgelopen week ruim 3500 mensen gevaccineerd tegen apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 5541 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Dat zijn er 3565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio's worden nu prikken gezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet bekend hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus hoe hoog de opkomst is, is niet bekend.

1 dag geleden
Minder dan 700 patiënten met corona in de ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is voor het eerst sinds eind juni onder de 700 gezakt. Momenteel zijn nog 690 patiënten met corona opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

3 dagen geleden
Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

3 dagen geleden