
Covax: minder coronavaccins voor arme landen dan verwacht
GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - Het internationale vaccinatieprogramma Covax verwacht dit jaar niet meer dan 20 procent van de mensen in armere landen een coronaprik te kunnen geven. Dat is een stuk minder dan van tevoren verwacht, zeggen de Wereldgezondheidsorganisatie en de internationale organisatie GAVI, de instanties achter het programma.
In juli verwachtte Covax ruim 2 miljard doses van coronavaccins gedoneerd te krijgen, maar dat aantal is gedaald naar 1,425 miljard doses, waarvan 1,2 miljard bestemd zijn voor arme landen. De daling van gedoneerde de vaccins wijt de organisatie onder meer aan de exportbeperking voor Serum Institute of India (SII), verantwoordelijk voor een aanzienlijke deel van de coronavaccins.
Productieproblemen bij Johnson & Johnson en AstraZeneca zorgen ook voor minder gedoneerde vaccins dan verwacht, net als vertraging rondom de goedkeuring van de vaccins van het Amerikaanse biotechbedrijf Novavax en het Chinese Clover Biopharmaceuticals.
"Vandaag de dag wordt de mogelijkheid van Covax om de meest kwetsbare mensen ter wereld te beschermen nog steeds belemmerd door exportverboden, de prioriteitstelling van bilaterale deals door fabrikanten en landen, de voortdurende uitdagingen bij het opschalen van de productie door enkele belangrijke producenten en vertragingen bij het aanvragen van wettelijke goedkeuring ', aldus de WHO en GAVI in een gemeenschappelijke verklaring.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).
1 dag geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.
5 dagen geleden