
Coronavirus verspreidt zich als een olievlek over gemeenten
DEN HAAG (ANP) - Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.
In de afgelopen zeven dagen is het virus vastgesteld in 350 van de 355 gemeenten in Nederland. Het aantal besmettingen bleef onveranderd op de Friese Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. Dit zijn de enige drie gemeenten waar nog geen enkele inwoner positief is getest. Ook in het Groningse Delfzijl en het Limburgse Vaals kwamen er tussen zaterdag en zaterdag geen nieuwe besmettingen bij.
In de week ervoor, tussen 12 en 19 september, werd het virus vastgesteld in 343 gemeenten. Twaalf gemeenten bleven toen buiten schot. Nog een week eerder, tussen 5 en 12 september, werd in 310 gemeenten minstens één coronabesmetting vastgesteld. In de voorgaande weken lag het aantal getroffen gemeenten onder de 300. In de eerste week van augustus telden 239 gemeenten een of meer besmettingen en bleef in 116 gemeenten de teller op nul staan.
Weinig veranderd
Het Noord-Hollandse Opmeer is zo'n gemeente waar het virus afgelopen week is opgedoken. Tussen 26 april en 12 augustus telde de gemeente één enkel positief geval. In de tweede helft van augustus kwamen daar vier besmette inwoners bij, maar vervolgens veranderde er drie weken lang niets. In de afgelopen week zijn ineens elf nieuwe besmettingen vastgesteld.
In het Zeeuws-Vlaamse Sluis was in de eerste drie weken van september geen enkele besmetting vastgesteld, maar afgelopen week kwamen daar zes gevallen aan het licht. In Eemnes (Utrecht) en Baarle-Nassau (Noord-Brabant) zijn afgelopen week vijf besmettingen geregistreerd, tegen nul in de week ervoor.
Op Urk waren een maand lang geen inwoners positief getest, maar vorige week werden op het voormalige eiland in Flevoland vier besmettingen geregistreerd. Het lommerrijke dorp Rozendaal bij Arnhem had vijf maanden lang geen nieuwe coronagevallen gehad, maar afgelopen week bleken twee inwoners besmet te zijn geraakt.
Amsterdam telt de meeste besmettingen. De teller stond zaterdag op 11.553. Dat is vier keer zo veel als twee maanden geleden. Rotterdam telt 8771 bevestigde besmettingen en Den Haag 6358. Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Almere, Eindhoven, Breda en Maastricht hebben ook meer dan duizend geregistreerde besmettingen. De gemeenten Zaanstad (979) en Groningen (970) voegen zich daar in de komende dagen waarschijnlijk bij.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden