
Coronavirus verspreidt zich als een olievlek over gemeenten
DEN HAAG (ANP) - Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.
In de afgelopen zeven dagen is het virus vastgesteld in 350 van de 355 gemeenten in Nederland. Het aantal besmettingen bleef onveranderd op de Friese Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. Dit zijn de enige drie gemeenten waar nog geen enkele inwoner positief is getest. Ook in het Groningse Delfzijl en het Limburgse Vaals kwamen er tussen zaterdag en zaterdag geen nieuwe besmettingen bij.
In de week ervoor, tussen 12 en 19 september, werd het virus vastgesteld in 343 gemeenten. Twaalf gemeenten bleven toen buiten schot. Nog een week eerder, tussen 5 en 12 september, werd in 310 gemeenten minstens één coronabesmetting vastgesteld. In de voorgaande weken lag het aantal getroffen gemeenten onder de 300. In de eerste week van augustus telden 239 gemeenten een of meer besmettingen en bleef in 116 gemeenten de teller op nul staan.
Weinig veranderd
Het Noord-Hollandse Opmeer is zo'n gemeente waar het virus afgelopen week is opgedoken. Tussen 26 april en 12 augustus telde de gemeente één enkel positief geval. In de tweede helft van augustus kwamen daar vier besmette inwoners bij, maar vervolgens veranderde er drie weken lang niets. In de afgelopen week zijn ineens elf nieuwe besmettingen vastgesteld.
In het Zeeuws-Vlaamse Sluis was in de eerste drie weken van september geen enkele besmetting vastgesteld, maar afgelopen week kwamen daar zes gevallen aan het licht. In Eemnes (Utrecht) en Baarle-Nassau (Noord-Brabant) zijn afgelopen week vijf besmettingen geregistreerd, tegen nul in de week ervoor.
Op Urk waren een maand lang geen inwoners positief getest, maar vorige week werden op het voormalige eiland in Flevoland vier besmettingen geregistreerd. Het lommerrijke dorp Rozendaal bij Arnhem had vijf maanden lang geen nieuwe coronagevallen gehad, maar afgelopen week bleken twee inwoners besmet te zijn geraakt.
Amsterdam telt de meeste besmettingen. De teller stond zaterdag op 11.553. Dat is vier keer zo veel als twee maanden geleden. Rotterdam telt 8771 bevestigde besmettingen en Den Haag 6358. Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Almere, Eindhoven, Breda en Maastricht hebben ook meer dan duizend geregistreerde besmettingen. De gemeenten Zaanstad (979) en Groningen (970) voegen zich daar in de komende dagen waarschijnlijk bij.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 week geleden