
'Coronavirus raakt Nederlandse transport, industrie en horeca'
AMSTERDAM (ANP) - Het nieuwe coronavirus zit in Nederland vooral de transportsector, de industrie en horeca dwars. In de zakelijke dienstverlening en de bouw zijn daarentegen nauwelijks effecten merkbaar. Ook boeren maken zich maar beperkt zorgen, omdat de vraag naar agrarische producten aardig op peil blijft, constateren economen van ING. "Mensen blijven immers altijd eten en drinken."
Het is volgens de bank nog te vroeg om nu al een cijfermatige analyse te geven van de economische impact van de virusuitbraak. Maar dat verschillende sectoren worden geraakt is wel duidelijk, zeker nu het virus ook in Nederland rondwaart. Om te beginnen is het in de zorg nu stukken drukker dan normaal.
Er is sinds eind januari daarnaast veel minder reisverkeer tussen Europa en China, veel vluchten zijn geschrapt en de visa-uitgifte is verstoord. Niet alleen de luchtvaart en transport en logistiek voelen dat, ook het toerisme vanuit China naar Nederland staat daardoor op een laag pitje. Ondertussen passen ook Nederlanders en Europeanen hun reisgedrag aan. Doordat de situatie van dag tot dag verandert, is de kans op annuleringen groter en zijn er mensen die hun beslissing over hun vakantie even uitstellen. Dat laatste kwam ook in een eerder rapport van ABN AMRO al aan bod. Verder worden veel evenementen en congressen afgelast.
Groothandel
Ook in de groothandel gaat de uitbraak volgens ING niet ongemerkt voorbij, mede door een tijdelijk tekort aan containercapaciteit. Exporteurs krijgen behalve met vraaguitval te maken met oplopende transportkosten: voor uien zijn deze inmiddels twee tot drie keer zo hoog als normaal. De bloemenexport naar China liep in januari al terug met meer dan een kwart.
De industrie heeft in de eerste plaats last van vertraging in de toelevering van grondstoffen en halffabricaten die de productie verstoren. Ook is er vanuit landen als China en Zuid-Korea nu minder vraag naar Nederlandse producten, zoals chips voor de auto-industrie. Volgens ING heeft de chemische industrie mogelijk het minste hinder. Naar bepaalde producten is extra vraag omdat de productie in China is uitgevallen.
In de winkelstraat spelen verschillende effecten door elkaar. Zo zijn de voorraden van sommige artikelen uit Azië nu schaarser. Een flinke deuk in het consumentenvertrouwen zou kunnen leiden tot minder winkelbezoekers en uitstel of afstel van grote aankopen. Daarentegen kan de vrees voor tekorten aan bijvoorbeeld levensmiddelen leiden tot hamstergedrag. Ook kan de verwachting dat prijzen gaan stijgen ervoor zorgen dat consumenten bepaalde aankopen naar voren halen. Dit kan later weer leiden tot een omzetdaling, aldus ING.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
5 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
11 uur geleden