
Coronavirus kost Indonesische toerismesector miljarden
JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - De toerismesector in Indonesië lijdt meer dan 10 miljard dollar (ongeveer 9,2 miljard euro) schade door de uitbraak van het nieuwe coronavirus, meldde de Indonesische overheid donderdag. De regering bereidt een pakket maatregelen voor om de klap voor de sector te verzachten.
President Joko Widodo verwacht dat de toeristenstroom na de coronacrisis weer rap op gang komt en riep de sector op dan zijn kans te pakken. Vorig jaar reisden meer dan 16 miljoen toeristen naar Indonesië. Dat aantal blijft dit jaar naar verwachting steken op 5 miljoen.
"Er moet een steunpakket voor de toeristische en creatieve sector worden voorbereid om te voorkomen dat er massa-ontslagen plaatsvinden", aldus Widodo. "Ik houd er rekening mee dat de coronacrisis aanhoudt tot het einde van dit jaar en vertrouw erop dat het toerisme volgend jaar weer tot bloei komt." Volgens voorspellingen treedt het herstel van de sector al in de tweede helft van dit jaar in, zei de Indonesische minister van toerisme.
Gedeeltelijke lockdown
Indonesië is na China het zwaarst getroffen Aziatische land. Het aantal besmettingen is er de 5000 gepasseerd. De Indonesische overheid heeft in sommige steden een gedeeltelijke lockdown uitgevaardigd. Ook is de Indonesiërs opgedragen afstand van elkaar te houden.
De Indonesische overheid wil 28 miljard dollar uittrekken en is bereid om daarvoor de doelstellingen rond het begrotingstekort te laten varen, zei Widodo eerder deze week. Hij riep zijn landgenoten op om het hoofd niet te laten hangen. "Iedereen wil eruit. Iedereen wil genieten van de prachtige toeristische regio's. Laten we niet pessimistisch worden."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
3 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
4 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
9 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
10 uur geleden