
Coronavirus kost Indonesische toerismesector miljarden
JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - De toerismesector in Indonesië lijdt meer dan 10 miljard dollar (ongeveer 9,2 miljard euro) schade door de uitbraak van het nieuwe coronavirus, meldde de Indonesische overheid donderdag. De regering bereidt een pakket maatregelen voor om de klap voor de sector te verzachten.
President Joko Widodo verwacht dat de toeristenstroom na de coronacrisis weer rap op gang komt en riep de sector op dan zijn kans te pakken. Vorig jaar reisden meer dan 16 miljoen toeristen naar Indonesië. Dat aantal blijft dit jaar naar verwachting steken op 5 miljoen.
"Er moet een steunpakket voor de toeristische en creatieve sector worden voorbereid om te voorkomen dat er massa-ontslagen plaatsvinden", aldus Widodo. "Ik houd er rekening mee dat de coronacrisis aanhoudt tot het einde van dit jaar en vertrouw erop dat het toerisme volgend jaar weer tot bloei komt." Volgens voorspellingen treedt het herstel van de sector al in de tweede helft van dit jaar in, zei de Indonesische minister van toerisme.
Gedeeltelijke lockdown
Indonesië is na China het zwaarst getroffen Aziatische land. Het aantal besmettingen is er de 5000 gepasseerd. De Indonesische overheid heeft in sommige steden een gedeeltelijke lockdown uitgevaardigd. Ook is de Indonesiërs opgedragen afstand van elkaar te houden.
De Indonesische overheid wil 28 miljard dollar uittrekken en is bereid om daarvoor de doelstellingen rond het begrotingstekort te laten varen, zei Widodo eerder deze week. Hij riep zijn landgenoten op om het hoofd niet te laten hangen. "Iedereen wil eruit. Iedereen wil genieten van de prachtige toeristische regio's. Laten we niet pessimistisch worden."
Meer uit Financieel
SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt, die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
22 minuten geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
48 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
4 uur geleden