Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus drukt ook graadmeters op Wall Street

Coronavirus drukt ook graadmeters op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met stevige minnen gesloten. Ook op Wall Street laaiden de zorgen over het nieuwe coronavirus op en dan vooral over de economische gevolgen ervan. In China zijn door het virus al zeker tachtig mensen om het leven gekomen. Het aantal besmettingen is gestegen naar meer dan 2700.

De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent lager op 28.535,80 punten. De S&P 500 daalde ook 1,6 procent tot 3243,63 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,9 procent tot 9139,31 punten.

Luchtvaartbedrijven hadden het weer zwaar te verduren, nu mensen minder happig zijn op reizen. Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines sloten tot 5,5 procent lager. Verder stonden cruisemaatschappijen als Royal Caribbean (min 7,6 procent) en Carnival (min 4,7 procent) onder druk. De ondernemingen maakten bekend reizen te schrappen in de regio China.

Olie

Ook bedrijven die voor hun activiteiten in grote mate afhankelijk zijn van China zagen beurswaarde verdampen. Chipmaker Nvidia verloor 4,1 procent en casino-uitbater Wynn Resorts verloor dik 8 procent.

Ook olie- en grondstofprijzen gingen omlaag door zorgen dat het virus de economische groei schaadt. Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent goedkoper op 52,78 dollar. Brentolie zakte 3 procent in prijs tot 58,90 dollar per vat. Grote energiebedrijven als Chevron en ExxonMobil gingen mee omlaag. Dat gold ook voor grondstofbedrijven waaronder US Steel en Freeport-McMoRan.

China

Yum China Holdings (min 5,3 procent) leverde ook in na het sluiten van restaurants van KFC en Pizza Hut in de Chinese miljoenenstad Wuhan waar het coronavirus als eerste opdook. Ook de in New York genoteerde Chinese internetgigant Alibaba (min 3,9 procent) ging in de uitverkoop.

Huizenbouwer DR Horton won 2 procent. De onderneming kwam met meevallende resultaten en een verhoging van de omzetprognose voor het gehele boekjaar. Vliegtuigmaker Boeing, die naar verluidt van meerdere banken een lening heeft gekregen van in totaal 12 miljard dollar om de problemen met de 737 MAX-toestellen op te lossen, verloor 2 procent.

De euro was 1,1019 dollar waard, gelijk aan het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

5 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

7 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

9 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

10 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

11 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

11 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

21 uur geleden