Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavirus drukt ook graadmeters op Wall Street

Coronavirus drukt ook graadmeters op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met stevige minnen gesloten. Ook op Wall Street laaiden de zorgen over het nieuwe coronavirus op en dan vooral over de economische gevolgen ervan. In China zijn door het virus al zeker tachtig mensen om het leven gekomen. Het aantal besmettingen is gestegen naar meer dan 2700.

De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent lager op 28.535,80 punten. De S&P 500 daalde ook 1,6 procent tot 3243,63 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,9 procent tot 9139,31 punten.

Luchtvaartbedrijven hadden het weer zwaar te verduren, nu mensen minder happig zijn op reizen. Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines sloten tot 5,5 procent lager. Verder stonden cruisemaatschappijen als Royal Caribbean (min 7,6 procent) en Carnival (min 4,7 procent) onder druk. De ondernemingen maakten bekend reizen te schrappen in de regio China.

Olie

Ook bedrijven die voor hun activiteiten in grote mate afhankelijk zijn van China zagen beurswaarde verdampen. Chipmaker Nvidia verloor 4,1 procent en casino-uitbater Wynn Resorts verloor dik 8 procent.

Ook olie- en grondstofprijzen gingen omlaag door zorgen dat het virus de economische groei schaadt. Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent goedkoper op 52,78 dollar. Brentolie zakte 3 procent in prijs tot 58,90 dollar per vat. Grote energiebedrijven als Chevron en ExxonMobil gingen mee omlaag. Dat gold ook voor grondstofbedrijven waaronder US Steel en Freeport-McMoRan.

China

Yum China Holdings (min 5,3 procent) leverde ook in na het sluiten van restaurants van KFC en Pizza Hut in de Chinese miljoenenstad Wuhan waar het coronavirus als eerste opdook. Ook de in New York genoteerde Chinese internetgigant Alibaba (min 3,9 procent) ging in de uitverkoop.

Huizenbouwer DR Horton won 2 procent. De onderneming kwam met meevallende resultaten en een verhoging van de omzetprognose voor het gehele boekjaar. Vliegtuigmaker Boeing, die naar verluidt van meerdere banken een lening heeft gekregen van in totaal 12 miljard dollar om de problemen met de 737 MAX-toestellen op te lossen, verloor 2 procent.

De euro was 1,1019 dollar waard, gelijk aan het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Zweden schaft vliegtaks af om luchtvaartsector te ondersteunen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.

37 minuten geleden
NVRD: Recyclers niet gered met vrijwillige afspraken

DEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.

1 uur geleden
Reeks grote bedrijven spreekt af gerecycled plastic in te kopen

DEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.

1 uur geleden
Vleesverwerker Vion lijdt opnieuw jaarverlies

BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.

1 uur geleden
Schijnbedrijven en katvangers gebruikt voor financiële fraude

DEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."

1 uur geleden
Vaker negatieve stroomprijzen door zonnig en winderig voorjaar

DEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.

2 uur geleden
Tata Steel Nederland krimpt raad van bestuur in

VELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.

4 uur geleden