
Coronavaccin Pfizer goedgekeurd in Verenigd Koninkrijk
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin wordt vanaf volgende week beschikbaar.
Het Verenigd Koninkrijk is daarmee het eerste land in de wereld dat groen licht geeft voor gebruik van dat vaccin. De Britse overheid stemde in met een aanbeveling van toezichthouder Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) om het vaccin goed te keuren en te gaan gebruiken.
Minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemt de goedkeuring fantastisch nieuws. Hij zegt dat vijftig ziekenhuizen klaar zijn om het middel te ontvangen. Ook worden grote vaccinatiecentra opgezet, bijvoorbeeld in conferentiecentra. "Begin volgende week gaan we een programma lanceren om mensen in dit land te vaccineren tegen Covid-19", zei de minister tegen Sky News. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor 95 procent effectief zijn bij het bestrijden van het virus.
Logistieke uitdagingen
Hancock erkent dat de inzet van het vaccin gepaard gaat met logistieke uitdagingen. Het middel moet volgens hem bijvoorbeeld bij min 70 graden opgeslagen worden. De minister zegt dat wordt begonnen met vaccineren van de meest kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen in verzorgingstehuizen. Het dodental door corona in het Verenigd Koninkrijk ligt op bijna 60.000 met meer dan 1,6 miljoen besmettingen.
Topman Albert Bourla van Pfizer zegt dat de Britse overheid met de goedkeuring snelle actie onderneemt om haar bevolking te beschermen en dat wordt gerekend op meer goedkeuringen voor het vaccin. Er lopen nog aanvragen voor goedkeuring bij de Europese en Amerikaanse medicijnautoriteiten. Mogelijk kan later deze maand groen licht komen in de Verenigde Staten en de Europese Unie voor het vaccin van Pfizer en BioNTech.
40 miljoen doses
Het circa 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk heeft volgens de BBC 40 miljoen doses van het vaccin besteld. Daarmee kunnen 20 miljoen mensen worden ingeënt. De eerste 800.000 doses zouden de komende dagen het land ingevoerd moeten worden.
In Nederland worden mogelijk begin januari de eerste mensen ingeënt tegen Covid-19, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deze week. Hij hield nog wel een slag om de arm omdat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) de vaccins nog moet goedkeuren.
Het middel van BioNTech/Pfizer kan nog voordat het is toegelaten op de markt al aan Nederland worden geleverd. Zodra de toestemming er is, kan dan meteen worden begonnen met het vaccineren.
Meer uit Gezond
CAMBRIDGE (ANP) - Het coronavaccin van Moderna werkt volgens de farmaceut ook tegen de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. Het bedrijf concludeert dat na de eerste onderzoeken. De proefpersonen die het vaccin hebben gekregen, maken afweerstoffen aan die ook de beide mutaties te lijf kunnen gaan.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - De regionale gezondheidsdiensten hebben tot nu toe meer dan 100.000 Nederlanders gevaccineerd tegen het coronavirus. Op zondag zijn 9821 mensen ingeënt en daarmee komt de teller op 106.886, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De GGD begint dinsdag met de vaccinatie van de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers tegen het coronavirus. Dat heeft een woordvoerster van de GGD-GHOR zondagavond laten weten. Door de wijziging in de vaccinatiestrategie van minister Hugo de Jonge, kunnen GGD’en eerder starten met het vaccineren van deze groep. Woensdag start het geven van de tweede vaccinatie aan zorgpersoneel. Drie weken geleden kregen zij hun eerste prik.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gestegen. In totaal zijn nu 2343 patiënten met Covid-19 opgenomen, 41 meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS).
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 4924 positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan zaterdag, toen er 5471 positieve tests werden gemeld. Het aantal nieuwe coronagevallen ligt iets onder het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.685 meldingen van positieve tests.
1 dag geledenLONDEN (ANP/RTR/DPA) - De Britse regering komt enigszins terug op de bewering dat de gemuteerde coronavirusstam die voor het eerst in Groot-Brittannië is ontdekt, dodelijker is dan eerdere varianten. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei zondag tegen Sky News dat de regering er "niet helemaal zeker" van is hoe dodelijk de mutatie is.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte afname, vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kleine 5800 positieve tests (5791).
2 dagen geleden
1 reacties
Om te reageren moet je eerst even inloggen.